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                                     May 12, 1988

            VES 3-14 CO:R:P:C  109081 BEW

            CATEGORY:  CARRIERS

            Dr. David H. Grover

            Maritime Information Associates

            677 Rio Vista Drive

            Napa, California 94558

            RE:  Applicability of 46 U.S.C. App. 292 and 883 to the

            exploration for, or the extraction of, resources from the outer

            Continental Shelf outside the United States territorial waters.

            Dear Dr. Grover:

                 This is in reference to your correspondence of July 28,

            1987, in which you requested an interpretation of the legality

            of the use of foreign-built dredges or mining vessels for

            mining on the United States outer Continental Shelf.

            FACTS:

                 You state that the mining would be conducted 10 miles off

            the North Carolina coast, and that the operation would involve

            hydraulic suction dredging of material which would be placed on

            barges for transport ashore.  You state that the mining vessel

            would be foreign-built and documented as an American flag

            vessel and that barges and tugs which would be used in the

            operation would be built and documented in the United States.

            You further state that while the vessel may use techniques

            associated with dredging and may be identified as a dredge, you

            would in fact be mining for phosphate ore on the outer

            Continental Shelf.  You also state that while you may be using

            a foreign-built American-flag vessel, the vessel would only

            enter the port for refuel and resupply.

                 It is requested that we rule on the following issues:

            ISSUES:

                 1.  Whether a foreign-built dredge documented in the

                 United States may engage in dredging in the United States.
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                 2.  Whether the use of a foreign-built dredge documented

                 as an American-flag vessel for mining phosphate ore on the

                 outer Continental Shelf is an engagement in dredging in

                 the United States for the purposes of 46 U.S.C. App. 292.

                 3.  Whether the transportation of dredged phosphate ore

                 from a dredging site on the outer Continental Shelf to a

                 United States port is coastwise transportation.

            LAW AND ANALYSIS:

                 Section 1 of the Act of May 28, 1906 (34 Stat. 204; 46

            U.S.C. App. 292), provides that "a foreign-built dredge shall

            not, under penalty of forfeiture, engage in dredging in the

            United States unless documented as a vessel of the United

            States."  In our interpretation of this statute, we have ruled

            that dredging in the United States is prohibited to any

            foreign-built dredging vessel except one of those named in

            section 2 of the 1906 Act (see Customs Service Decision

            (C.S.D.) 85-11).

                 For purposes of 46 U.S.C. App. 292, dredging in the United

            States includes dredging in United States territorial waters,

            generally defined as the belt, 3 nautical miles wide, adjacent

            to the coast of the United States and seaward of the

            territorial sea baseline, and certain dredging on the United

            States outer Continental Shelf outside territorial waters (see

            C.S.D. 85-11).

                 In our application of 46 U.S.C. App. 292, we have long

            held that "dredging," for purposes of that statute, means the

            use of a vessel equipped with excavating machinery in digging

            up or otherwise removing submarine mineral.  In the absence of

            other information, it appears that the mining vessel or dredge

            you describe would meet this definition and we so assume for

            purposes of this ruling.

                 You inquire as to whether a foreign-built dredge

            documented under the laws of the United States may engage in

            dredging 10 miles off the coast of North Carolina.  As stated

            above, it is the position of the Customs Service that the

            prohibition in 46 U.S.C. App. 292 relates to build, and not to

            the documentation of a dredge.  Accordingly, even though a

            foreign-built dredge has been documented as a vessel of the

            United States, it would be prohibited by 46 U.S.C. App. 292

            from engaging in dredging in the United States.
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                 With regard to the applicability of section 292 to the

            outer Continental Shelf, we have held that the statute only

            applies with regard to dredging on the outer Continental Shelf

            for the purposes described in section 4(a) of the Outer

            Continental Shelf Lands Act of 1953, as amended (43 U.S.C.

            1333(a)) (OCSLA).  That statute provides, in pertinent part,

            that the laws of the United States are extended to "... the

            subsoil and seabed of the outer Continental Shelf and to all

            artificial islands, and all installations and other devices

            permanently or temporarily attached to the seabed, which may be

            erected thereon for the purpose of exploring for, developing,

            or producing resources therefrom ... to the same extent as if

            the outer Continental Shelf were an area of exclusive Federal

            jurisdiction located within a State."

                 Under the foregoing provision, we have ruled that the

            coastwise laws and other Customs and navigation laws are

            extended to mobile oil drilling rigs during the period they are

            secured to or submerged onto the seabed of the outer

            Continental Shelf.  We have applied the same principles to

            drilling platforms, artificial islands and similar structures,

            as well as devices attached to the seabed of the outer

            Continental Shelf for the purpose of resource exploration

            operations.  We have not, to this date, ruled on the

            applicability of the coastwise laws and other Customs and

            navigation laws to the exploration for, development or

            production of, resources other than petroleum related

            resources.

                 "Exploration," "development," and "production" are

            generally defined under the OCSLA to include the process of

            searching for minerals, the activities which take place

            following discovery of minerals, and those activities which

            take place after the successful completion of any means for the

            removal of minerals from the outer Continental Shelf.  The term

            "minerals" includes oil, gas, sulphur, geopressured-geothermal

            and associated resources, and all other minerals which are

            authorized by an Act of Congress to be produced from "public

            lands" as defined in 43 U.S.C. 1702 (43 U.S.C. 1331)(k), (l),

            (m) and (q)).

                 It is clear that the OCSLA was intended to apply to the

            exploration for, development or production of resources other

            than petroleum related resources.  This position is consistent

            with judicial interpretations of the OCSLA.  
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                 In Guess v. Read, C.A. La. 290 F.2d 622, 625 (1961), cert.

            denied 386 U.S. 957, 82 S.Ct. 394, 7 L.Ed.2d 388 (1962), the

            Court held that "[t]he Continental Shelf Act was enacted for

            the purpose, primarily, of asserting ownership of and

            jurisdiction over the minerals in and under the Continental

            Shelf."  In Treasure Salvors Inc. v. Unidentified Wrecked and

            Abandoned Sailing Vessel, C.A. Fla. 1978, 569 F.2d 330, 339,

            the Court held that, "(t)he structure of the Act itself, which

            is basically a guide to the administration and leasing of

            offshore mineral-production properties, reinforces this

            conclusion."  The Court said that "[t]he Act consists almost

            exclusively of specific measures to facilitate exploitation of

            natural resources on the continental shelf."  The Court noted

            that the interpretations of the Convention of the Continental

            Shelf and the Act by legal scholars have, with remarkable

            accord, reached the same conclusion regarding the nature of

            control of the United States over the Continental Shelf.

                 In CSD 85-11 (referred to above) we ruled that 46 U.S.C.

            App. 292 applied to certain dredging on the outer Continental

            Shelf in support of oil and gas resource exploration

            operations.  In our Case No. 109016, March 22, 1987, we ruled

            that the prohibition against dredging on the outer Continental

            Shelf extends only to those operations which are in furtherance

            of the extraction of or the exploration for, or the development

            or production of, resources from the outer Continental Shelf.

            The OCSLA does apply to the exploration for, development or

            production of minerals, in addition to petroleum related

            resources, from the outer Continental Shelf.  Accordingly, we

            find that the described mining of the phosphate ore from the

            seabed of the outer Continental Shelf outside the territorial

            waters of the United States would constitute dredging in the

            United States for purposes of 46 U.S.C. App. 292.  Therefore,

            the engagement of a foreign-built, United States-flag mining

            vessel or dredge for such exploration of phosphate ore would be

            prohibited.

                 Among navigation laws other than section 292 which Customs

            interprets and enforces is the so-called Jones Act (41 Stat.

            999; 46 U.S.C. App. 883).  This statute prohibits the

            transportation of merchandise between points in the United

            States embraced within the coastwise laws, either directly or

            via a foreign port, or for any part of the transportation, in

            any vessel other than a vessel built in and documented under

            the laws of the United States and owned by citizens of the

            United States (see also 46 U.S.C. App. 316a, the coastwise

            towing statute).
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                 While we have held that the act of dredging is not,

            itself, deemed to be coastwise trade, we have consistently held

            that "merchandise" for the purpose of 46 U.S.C. App. 883,

            includes anything of commercial value.  In applying this

            statute to the transportation of the mining resource exploited

            from the outer Continental Shelf to a coastwise port, we have

            consistently ruled that the use of a foreign vessel for such

            transportation would be prohibited under the statute.  However,

            transportation of the mining resources by coastwise qualified

            barges and tugs would be permitted under the provisions of

            section 883 and 316(a).

                 In addition to the above cited statutes, you attention is

            directed to Presidential Proclamation 5030 of March 10, 1983,

            whereby the President of the United States proclaimed an

            Exclusive Economic Zone of the United States of America, and to

            the Deep Seabed Hard Mineral Resources Act (Public Law 96-283,

            94 Stat. 553, 30 U.S.C. 1401 et seq.).

            HOLDINGS:

            1.   A  foreign-built dredge documented in the United States

                 may not engage in dredging in the United States.

            2.   The use of a foreign-built dredge documented as an

                 American-flag vessel for mining for minerals, including

                 phosphate ore, on the outer Continental Shelf is an

                 engagement in dredging in the United States for the

                 purposes of 46 U.S.C. App. 292.

            3.   The transportation of the dredged phosphate ore from a

                 dredging site on the outer Continental Shelf to a United

                 States port is coastwise transportation which may only be

                 effected by coastwise qualified vessels.

            EFFECT ON OTHER RULINGS:

                 None.

                                         Edward T. Rosse

                                         Acting Director, Regulatory

                                         Procedures and Penalties Division
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