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          CATEGORY:  Carriers

          Mr. David L. Grant

          President

          Admiralty Marine Surveyors & Associates, Inc.

          920 North Avalon Boulevard

          Wilmington, California 90744

          RE:  Applicability of 46 U.S.C. App. 289 to the use of a

          foreign-built vessel in the commercial sport fishing service out-

          side United States territorial waters and in waters contiguous to

          another country

          Dear Mr. Grant:

              This in response to your letter of May 10, 1988, in which you

          request a ruling on the use of a foreign-built vessel in the

          commercial sport fishing service out of San Diego, California.

          FACTS:

              You state that you represent a client who has owned a number

          of small United States-built and documented passenger vessels en-

          gaged in commercial sport fishing.  You state that you are inves-

          tigating the feasibility of building another vessel in a foreign

          shipyard with the intention of employing it in the commercial

          sport fishing service out of San Diego, California.  Your client

          plans to embark passengers from San Diego and proceed beyond

          United States territorial waters and south of 30 degrees 11 min-

          utes North latitude (the United States-Mexican border).  Fishing

          would only take place in waters south of 30 degrees 11 minutes

          North latitude.  After the voyage passengers would disembark at

          the same point at which they had embarked.  You contend that this

          operation would not be coastwise trade.

          ISSUE:

              May a foreign-built vessel be used in commercial sport

          fishing out of San Diego, California, when the passengers are

          embarked and disembarked at San Diego and transported beyond
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          United States territorial waters and fishing takes place solely

          in waters south of 30 degrees 11 minutes North latitude (the

          United States-Mexican border)?

          LAW AND ANALYSIS:

              The Act of June 19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46 U.S.C.

          App. 289, sometimes called the coastwise passenger law), provides

          that:

                    No foreign vessel shall transport passengers between

                    ports or places in the United States either directly or

                    by way of a foreign port, under a penalty of $200 for

                    each passenger so transported and landed.

          We have consistently interpreted this proscription to apply to

          any vessel except a United States-built, owned, and properly

          documented vessel (see 46 U.S.C. 12106 and 12110, 46 U.S.C. App.

          883, and 19 CFR 4.80(a), the latter with regard to vessels which

          may not be documented by the United States Coast Guard because

          they measure less than 5 net tons).

              As we stated in our letter of April 18, 1986 (File No.

          108228), to which you referred in your letter:

                    In interpreting the coastwise laws as applied to the

                    transportation of passengers, the Customs Service has

                    ruled that the carriage of passengers entirely within

                    territorial waters, even though the passengers disem-

                    bark at their point of embarkation and the vessel

                    touches no other point, is considered coastwise trade

                    subject to the coastwise laws.  However, the transpor-

                    tation of passengers to the high seas or foreign waters

                    and back to the point of embarkation, assuming the

                    passengers do not go ashore, even temporarily, at

                    another United States point, often called a "voyage to

                    nowhere," is not considered coastwise trade.  The

                    Customs Service has ruled that the carriage of fishing

                    parties for hire, even if the vessel proceeds beyond

                    territorial waters and returns to the point of the

                    passengers' embarkation, is considered coastwise trade

                    subject to the coastwise laws.  The territorial waters

                    of the United States consist of the territorial sea,

                    defined as the belt, 3 nautical miles wide, adjacent to

                    the coast of the United States and seaward of the

                    territorial sea baseline.

              Our position that the carriage of fishing parties for hire,

          even if the vessel proceeds beyond United States territorial wa-

          ters and returns to the point of the passengers' embarkation, is

          coastwise trade, is, as we stated in our April 18, 1986, letter:
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                    ... based on a 1936 ruling by the predecessor to the

                    Customs Service in the administration of the coastwise

                    and other navigation laws (Bureau of Navigation and

                    Steamboat Inspection Circular Letter No. 103, June 3,

                    1936 ...).  In Treasury Decision 55193(2) ... we con-

                    firmed this position and have consistently so held

                    since the issuance of that Treasury Decision in 1960.

          For your convenience, we are enclosing copies of the Bureau of

          Navigation and Steamboat Inspection Circular Letter and the

          Treasury Decision referred to in the foregoing quotation.

              With regard to our position concerning the carriage of

          fishing parties for hire, we have held that such carriage is con-

          sidered coastwise trade whether the carrying vessel transports

          the fishing parties solely within United States territorial wa-

          ters or to the high seas or foreign waters (see, e.g., our ruling

          letter dated January 15, 1981 (File No. 104932)).  In the commer-

          cial sport fishing operation you describe, the vessel would pro-

          ceed beyond United States territorial waters and fishing would

          take place solely in waters south of the United States-Mexican

          border.  Thus, fishing would be limited to either Mexican terri-

          torial waters or the high seas contiguous to Mexican territorial

          waters.  Under the interpretation of the coastwise laws described

          above, such an operation would be considered coastwise trade and

          would be prohibited if the vessel used was a foreign-built

          vessel.

          HOLDING:

              A foreign-built vessel is prohibited from being used in

          commercial sport fishing out of San Diego, California, when the

          passengers are embarked and disembarked at San Diego and trans-

          ported beyond United States territorial waters and fishing takes

          place solely in waters south of 30 degrees 11 minutes North

          latitude (the United States-Mexican border).

                                        Sincerely,

                                        B. James Fritz

                                        Chief

                                        Carrier Rulings Branch




