                                      HQ 109537

                                 September 26, 1988

          VES-4-01/VES-5-07 CO:R:P:C 109537 PH

          CATEGORY: Carriers

          Mr. Thomas Mattina

          District Director of Customs

          77 Southeast 5th Street

          Miami, Florida 33131

          RE:  Definition of the term "Licensed Yacht or Undocumented

          American Pleasure Vessel" for Purposes of 19 U.S.C. 1441(3)

          and 46 U.S.C. App. 91

          Dear Mr. Mattina:

              This is with reference to your memorandum of May 11, 1988

          (Your Reference:  VES-5-DD:I:S AKL), concerning the status of

          a state-numbered vessel owned and operated by a foreign

          citizen who is a resident of the United States.

          ISSUE:

              What is a "licensed yacht or undocumented American

          pleasure vessel," within the meaning of the provisions in

          19 U.S.C.  1441(3) and 46 U.S.C. App. 91 exempting such

          vessels from entry and clearance under certain

          circumstances?

          LAW AND ANALYSIS:

              Section 441(3), Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1441(3)), provides, in pertinent part, that:

              The following vessels shall not be required to make entry

              at the customhouse:

              (3)  ... licensed yachts or undocumented American

              pleasure vessels not engaged in trade:  Provided, That

              such vessels do not in any way violate the customs or

              navigation laws of the United States and have not visited

              any hovering vessel:  Provided further, That the master

              of any such vessel which has on board any article

              required by law to be entered shall be required to report

              such article to the appropriate customs officer within

              twenty-four hours after arrival.

          The statute requiring vessel clearance of a vessel bound to a

          foreign port or place (46 U.S.C. App. 91) contains a similar

          pro- vision under which "a licensed yacht or an undocumented

          American pleasure vessel not engaged in any trade nor in any

          way violating the customs or navigation laws of the United

          States" is exempt from clearance.

              In interpreting the meaning of the term "undocumented

          American pleasure vessel," we have held that:

              To be considered an undocumented American pleasure vessel

              (see 19 U.S.C. 1441(3)), a vessel must be wholly owned by

              a citizen and resident of the United States ....  [A]n

              undocu- mented pleasure vessel is not considered

              "American" by the Customs Service merely because it

              receives a state number

              ....  [Ruling letter dated April 22, 1982, File:

              105332.]

          More recently, we stated, in this regard, that:

              For purposes of the navigation laws administered by the

              Customs Service, a pleasure boat not documented by a

              foreign nation which has been issued a state number is

              considered to be an undocumented American pleasure

              vessel, regardless of its ownership.  [Ruling letter

              dated August 29, 1986, File:  108354.]

              You ask that we clarify these interpretations of the term

          "undocumented American pleasure vessel" with regard to an

          undocu- mented pleasure vessel numbered under a state

          numbering system and owned by someone other than a United

          States citizen.

              Initially, we note that a pleasure vessel documented by

          the United States Coast Guard under 46 U.S.C. Chapter 121

          would be considered a "licensed yacht" under 19 U.S.C.

          1441(3) and 46 U.S.C. App. 91 (see 46 U.S.C. 12109, providing

          for the issuance of recreational vessel licenses, and 46

          U.S.C. 2101(10), defining "documented vessel" as a vessel for

          which a certificate of docu- mentation has been issued under

          Chapter 121 of Title 46).  A pleasure vessel documented under

          a foreign flag would not be con- sidered a licensed yacht or

          undocumented American pleasure vessel under sections 1441(3)

          and 91 regardless of whether it was li- censed under a state

          numbering system (see 46 U.S.C. 2101(12), defining "foreign

          vessel" as a vessel of foreign registry or operated under the

          authority of a country except the United States; see also,

          Whiteman, Digest of International Law, vol. 9, pp. 25-27).

          An undocumented pleasure vessel owned by a citizen and

          resident of the United States would, of course, be considered

          an undocumented American pleasure vessel under sections

          1441(3) and 91 (see Whiteman, supra., Vol. 9, p. 37).

              With regard to an undocumented pleasure vessel owned by a

          citizen who is not a resident of the United States, we note

          that we stated in the April 22, 1982, letter ruling quoted

          above that "[t]o be considered an undocumented American

          pleasure vessel ..., a vessel must be wholly owned by a

          citizen and resident of the United States.  (Emphasis

          added.)  (See also, ruling letter to the District Director of

          Customs in Seattle, Washington, dated March 26, 1968, and

          letter dated April 29, 1982, File:  105288.)

              We have thoroughly considered this issue.  It is not

          apparent to us from the legislative history of the amendment

          (section 501, Customs Simplification Act of 1954; 68 Stat.

          1140) which added the provision regarding undocumented

          American pleasure vessels to sections 1441(3) and 91 that

          such vessels must be owned by a United States citizen and

          resident (see Senate Report No. 2326, August 6, 1954, printed

          at 1954 U.S.C.C.A.N. 3900; see also, the memorandum providing

          the views of the Department of the Treasury on a similar

          provision transmitted to the Chairman of the House Committee

          on Ways and Means with a letter dated April 23, 1954, from

          the Acting Secretary of the Treasury).  Nor do our early is-

          suances concerning this provision contain such an

          interpretation (see, e.g., letter to Senator George Smathers

          dated February 18, 1955, and Marine Circular No. 143, dated

          May 19, 1955).

              We believe that the most rational resolution of this

          issue is to be found in the United States vessel

          documentation require- ments.  An undocumented American

          pleasure vessel should be the same as a documented American

          pleasure vessel except that it is not documented.  To be

          eligible for documentation, a vessel must be:  (1) of at

          least 5 net tons; (2) not registered under the laws of a

          foreign country; and (3) owned by a citizen of the United

          States (see 46 U.S.C. 12102; 46 CFR Subpart 67.03; see al-

          so, 19 CFR 4.80(a)(2) and (3) in which allowance is made for

          ves- sels which may not be documented because of their

          tonnage).  There is no residency requirement for United

          States vessel docu- mentation.  On this basis, we conclude

          that an undocumented plea- sure vessel which is owned by a

          United States citizen would be considered an undocumented

          American pleasure vessel for purposes of sections 1441(3) and

          91, regardless of whether or not that United States citizen

          is a United States resident.

              Consistent with this conclusion, we believe that an

          undocumented pleasure vessel which is numbered under a State

          num- bering system may not be considered an undocumented

          American pleasure vessel unless it qualifies, except for

          tonnage, for documentation under 46 U.S.C. 12102 (i.e., it

          must be United States owned and may not be registered under

          the laws of a foreign country).  Thus, the August 29, 1986,

          ruling letter (File:  108354), is modified.  This position is

          consistent with footnote 9 to section 4.3, Customs

          Regulations, and other authorities on this subject (see The

          Chiquita, 19 F.2d 417 (1927); Moore, International Law, vol.

          2, pp. 1002-1009, cited in The Chiquita; and 80 Corpus Juris

          Secundum 569, citing The Chiquita; but see, contra, 46

          U.S.C.  2101(46) defining "vessel of the United States" to

          include numbered vessels for purposes of 46 U.S.C. Subtitle

          II).

              With regard to the above determination, we note that

          under the Coast Guard Regulations on state numbering, a

          state numbering system may require the numbering of any

          vessel subject to the ju- risdiction of the state, with

          certain exceptions not applicable in this case (see 33 CFR

          174.11(b)).  Thus, the fact that an un- documented pleasure

          vessel may be numbered under a state number- ing system is

          not conclusive evidence that the vessel qualifies, except for

          tonnage, for documentation under 46 U.S.C. 12102.

          HOLDINGS:

              1.  A "licensed yacht or undocumented American pleasure

          vessel," within the meaning of the provisions in 19 U.S.C.

          1441(3) and 46 U.S.C. App. 91 exempting such vessels from

          entry and clearance under certain circumstances, includes:

              (a)  A pleasure vessel documented by the United States

              Coast Guard under 46 U.S.C. Chapter 121; and

              (b)  An undocumented pleasure vessel owned by a citizen

              of the United States, regardless of whether the United

              States citizen is a resident of the United States and

              regardless of whether the vessel is numbered under a

              state numbering system.

              2.  A "licensed yacht or undocumented American pleasure

          vessel," within the meaning of the provisions in 19 U.S.C.

          1441(3) and 46 U.S.C. App. 91 exempting such vessels from

          entry and clearance under certain circumstances, does not

          include:

              (a)  A pleasure vessel documented under a foreign flag,

              regardless of whether it is owned by a citizen of the

              United States and regardless of whether it is numbered

              under a state numbering system; and

              (b)  An undocumented pleasure vessel owned by a foreign

              citizen, regardless of whether it is numbered under a

              state numbering system.

          EFFECT ON OTHER RULINGS:

              Ruling letter dated August 29, 1986 (File:  108354), is

          modified.

                                Sincerely,

                                  John E. Elkins

                                  Acting Director, Regulatory

                                  Procedures and Penalties Division

