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          VES-3-02 CO:R:P:C  109543 PH/BEW

          CATEGORY:  Carriers

          Thomas J. Stadnik, Esq.

          Associate International Counsel

          American International Group, Inc.

          70 Pine Street

          New York, New York 10270

          RE:  Application of the coastwise passenger law to a foreign-flag

          yacht chartered by corporations and used to transport business

          guests of the corporate charterers

          Dear Mr. Stadnik:

              This in response to your letters of May 16, 1988, in which

          you request a ruling on the use of a foreign-flag yacht under

          charter.  With your communication of June 29, 1988, you transmit-

          ted a copy of the charter party you intend to use.  You requested

          that the terms and information contained in the charter party be

          kept CONFIDENTIAL and we will do so with regard to the financial

          information therein.

              With regard to the "hypothetical fact scenario" you describe

          concerning the requirements for obtaining a yacht cruising li-

          cense under 19 CFR 4.94, we regret that we are unable to issue a

          ruling with regard to questions which are hypothetical in nature

          (see 19 CFR 177.7(a)).  However, we are making advisory comments

          on the issues you raise in this regard in the LAW AND ANALYSIS

          portion of this ruling.

          FACTS:

              You state that your company ("AIG") is a Delaware corporation

          headquartered in New York and "majority-owned" by United States

          citizens.  AIG is the parent holding company of a worldwide

                                        - 2 -

          insurance and financial services organization.  Keys, Ltd.

          ("Owner") is a Cayman Islands company which owns the Cayman-flag

          yacht TEMPTRESS OF CAYMAN ("Yacht").  The Owner holds a valid

          cruising license for the Yacht.

              You state that AIG, on behalf of itself and its subsidiaries,

          as well as on behalf of an affiliated company ("Charterers") de-

          sires to charter the Yacht for one year from the Owner.  AIG will

          execute the charter for itself and for its subsidiaries and

          affiliate, each of whom will be named in the charter party joint-

          ly as charterers and each of whom will contribute to the charter

          hire.  You state that the Charterers will not enter into any

          bareboat charter with any third party in or for use in United

          States waters.  The Charterers will choose and pay for a crew.

          The Yacht will be in use in United States waters during the sum-

          mer months and it is likely that it will be used in both southern

          United States and foreign Caribbean waters during the winter

          months.

              You describe the charter arrangement under which the Yacht

          will be chartered as a bareboat charter.  The copy of the charter

          party which you provided us is denominated a "Bareboat Yacht

          Charter Agreement."  Article 11 of the charter party provides

          that:

                    It is mutually agreed that full authority regarding the

                    operation and management of the yacht is hereby

                    transferred to the Charterer for the term thereof.

                    In the event, however, that the Charterer wishes to

                    utilize the services of a Captain and/or crew members

                    in connection with the operation and management of the

                    yacht, whether said Captain and/or crew members are

                    furnished by the Owner or by the Charterer, it is

                    agreed that said Captain and/or crew members are agents

                    and employees of the Charterer and not of the Owner.

                    In the further event that local United States Coast

                    Guard or other regulations require the Owner exclusive-

                    ly to provide a Captain and/or crew, the Owner agrees

                    to provide a Captain who is competent not only in

                    coastwise piloting but in deep sea navigation, and to

                    provide a proper crew.  The Captain shall in no way be

                    the agent of the Owner, except that he shall handle

                    clearance and the normal running of the yacht subject

                    to the limitations of this charter party.  The Captain

                    shall receive orders from the Charterer as to ports to

                    be called at and the general course of the voyage, but

                    the Captain shall be responsible for the safe naviga-

                    tion of the yacht, and the Charterer shall abide by his
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                    judgement as to sailing, weather, anchorages, and

                    pertinent matters.  The Charterer assumes total control

                    and liability as if the Charterer were the owner of the

                    yacht during the term of the Charter.

                    Notwithstanding any of the foregoing, the Charterer

                    shall have and exercise complete management and control

                    of the yacht, shall be free to hire its own crew, and

                    use the yacht as it sees fit.

              You state that the Charterers would use the Yacht to

          entertain insurance brokers, business and financial customers,

          and other contacts.  Occasionally, such persons may be embarked

          at one United States port and disembarked at a different United

          States port.  The charterers will not charge or accept from any

          such person any contribution to the expenses of any trip or event

          undertaken during the term of the charter.

          ISSUE:

              Are insurance brokers, business and financial customers, and

          other contacts of the corporate charterers of a foreign-flag

          vessel "passengers" for purposes of 46 U.S.C. App. 289?

          LAW AND ANALYSIS:

              The Act of June 19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46 U.S.C.

          App. 289, sometimes called the coastwise passenger law), provides

          that:

                    No foreign vessel shall transport passengers between

                    ports or places in the United States either directly or

                    by way of a foreign port, under a penalty of $200 for

                    each passenger so transported and landed.

          For your general information, we have consistently interpreted

          this proscription to apply to any vessel except a United States-

          built, owned, and properly documented vessel (see 46 U.S.C. 12106

          and 12110, 46 U.S.C. App. 883, and 19 CFR 4.80(a)).

              In interpreting the coastwise laws as applied to the

          transportation of passengers, we have ruled that the carriage of

          passengers entirely within territorial waters, even though the

          passengers disembark at their point of embarkation and the vessel

          touches no other point, is considered coastwise trade subject to

          the coastwise laws.  However, the transportation of passengers to

          the high seas or foreign waters and back to the point of embarka-

          tion, assuming the passengers do not go ashore, even temporarily,

          at another United States point, often called a "voyage to
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          nowhere," is not considered coastwise trade.  The carriage of

          fishing parties for hire, even if the vessel proceeds beyond

          territorial waters and returns to the point of the passengers'

          embarkation, is considered coastwise trade subject to the coast-

          wise laws.  The territorial waters of the United States consist

          of the territorial sea, defined as the belt, 3 nautical miles

          wide, adjacent to the coast of the United States and seaward of

          the territorial sea baseline.

              We have consistently ruled that yachts or pleasure vessels

          chartered under a bona fide bareboat or demise charter may be

          used by the charterer and his guests for pleasure cruising in the

          United States and between points therein without violating the

          coastwise laws.  The use of a yacht or pleasure vessel chartered

          under a charter arrangement other than a bareboat charter (e.g.,

          a time charter) to transport the charterer and/or his guests

          between coastwise points or in territorial waters would be

          considered coastwise trade.

              It is generally settled law that, "To create a demise [or

          bareboat charter] the owner of the vessel must completely and ex-

          clusively relinquish 'possession, command, and navigation' there-

          of to the demisee ...  It is therefore tantamount to, though just

          short of, an outright transfer of ownership.  However, anything

          short of such a complete transfer is a time or voyage charter

          party or not a charter party at all."  (Guzman v. Pichirilo, 369

          U.S. 698, 699-670 (1962); see also, Leary v. United States, 81

          U.S. 607, 611 (1871), and 2B Benedict on Admiralty (1978 Ed.), 3-

          9 through 3-13, Test for Demise Charter.)

              In our review of charter arrangements to determine whether or

          not they are bareboat charters for Customs purposes, we have gen-

          erally held, in addition to the above-described generally settled

          principles, that:

                    The nature of a particular charter arrangement is a

                    question of fact to be determined from the circumstanc-

                    es of each case ...  The crux of the matter is whether

                    complete management and control have been wholly sur-

                    rendered by the owner to the charterer so that for the

                    period of the charter the charterer is in effect the

                    owner.  Although a charter agreement on its face may

                    appear to be a bareboat or demise charter, the manner

                    in which its covenants are carried out and the inten-

                    tion of the respective parties to relinquish or to

                    assume complete management and control are also factors

                    to be considered.
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              In this case, the copy of the charter party which you

          provided us appears to be a bareboat or demise charter agreement

          on its face.  We note, however, that only AIG would be a

          signatory to the charter party.  Only those parties which are

          signatories to the charter party as charterers have standing as

          bareboat charterers.  Assuming that the manner in which the

          charter arrangement is carried out is not inconsistent with a

          bareboat charter, as described above, the charter arrangement

          under consideration would be considered a bareboat or demise

          charter with regard to AIG.

              Even when a yacht is chartered under a bareboat or demise

          charter arrangement, the charterers may not use the vessel in the

          coastwise trade if, as is true in this case, it is not qualified

          to engage in the coastwise trade.  As noted above, 46 U.S.C. App.

          289 prohibits the transportation between points in the United

          States of passengers in a non-coastwise-qualified vessel.  "Pas-

          senger," for purposes of this provision, is defined as "... any

          person carried on a vessel who is not connected with the opera-

          tion of such vessel, her navigation, ownership, or business" (19

          CFR 4.50(b)).  Because there appears to have been some confusion

          on the interpretation of this provision with regard to the

          transportation of corporate or business "guests" on a yacht, we

          have reviewed the earliest rulings in this regard.  Based on this

          review, we have concluded that although a member of the board of

          directors of a corporate yacht owner (or bareboat charterer) and

          members of his immediate family would not be considered passen-

          gers, business "guests" such as insurance brokers and financial

          customers would be considered passengers.

              Accordingly, the transportation between points in the United

          States of business "guests" such as insurance brokers, business

          and financial customers, and other contacts in the Yacht would be

          prohibited by 46 U.S.C. App. 289 regardless of whether or not the

          charter arrangement is a bareboat charter.  Of course, section

          289 would not prohibit the use of the Yacht for the transporta-

          tion of such passengers in non-coastwise movements (e.g., on

          "voyages to nowhere" to the high seas, see above, or foreign

          voyages (but see 19 CFR 4.80a with regard to voyages to "nearby

          foreign ports")) or the entertainment of such passengers when the

          vessel remains stationary at its moorage.

              We offer the following general comments on yacht cruising

          licenses.  Cruising licenses may be issued, on a reciprocal

          basis, to pleasure vessels of the foreign countries listed in 19

          CFR 4.94(b).  A vessel which has a cruising license is exempt

          from the requirements for vessel entry (see 19 U.S.C. 1435; 19

          CFR 4.2), except for entry on its first arrival before it has a

          cruising license, vessel clearance (see 46 U.S.C. App. 91; 19 CFR
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          4.60 et seq.), and vessel permits to proceed between United

          States ports (see 46 U.S.C. App. 313-315; 19 CFR 4.80 et seq.).

          A cruising license does not exempt a vessel from the requirement

          to report its arrival in the United States to Customs immediately

          upon such arrival (see 19 U.S.C. 1433; 19 CFR 4.2).  We emphasize

          that although cruising licenses exempt yachts having them from

          the above described requirements while cruising in the United

          States, they are not required as a condition precedent to

          cruising in the United States or its waters.

              Pursuant to 46 U.S.C. App. 104 and 19 CFR 4.94, an

          application for a cruising license is to be filed with Customs by

          the vessel owner or master.  Since a bareboat charterer is treat-

          ed as the owner pro hac vice during the term of the charter, a

          bareboat charterer or his master could apply for a cruising

          license.

              Only yachts which are "used and employed exclusively as

          pleasure vessels" (see 46 U.S.C. App. 104) may be granted cruis-

          ing licenses.  A yacht used under a "time" or similar charter

          would not be considered to be used exclusively as a pleasure

          vessel and could not be granted a cruising license.  Since the

          use of a yacht to transport business "guests" would be considered

          an engagement in trade (coastwise trade if the passengers are

          transported between coastwise points), a yacht so used could not

          be granted a cruising license.

              You should be aware that a yacht or pleasure boat owned by a

          resident of the United States or brought into the United States

          for sale or charter to a resident thereof is dutiable at the rate

          of 1.5 percent ad valorem, under item 696.05 or 696.10, Tariff

          Schedules of the United States.

          HOLDING:

              Business guests such as insurance brokers, business and

          financial customers, and other contacts of the corporate charter-

          ers of a foreign-flag vessel are "passengers" for purposes of 46

          U.S.C. App. 289, and their transportation between coastwise

          points or on a "voyage to nowhere" solely in United States terri-

          torial waters would be prohibited by that statute.

                                        Sincerely,

                                        John E. Elkins

                                        Acting Director, Regulatory

                                        Procedures and Penalties Division

