                                       HQ 109553

                                     July 5, 1988

            VES 3-02 CO:R:P:C  109553 BEW

            CATEGORY:  Carriers

            Captain Tony Benado

            4200 South Harbor Boulevard

            Oxnard, California 93035

            RE:  Transportation of passengers between United States ports

                 or places on a foreign-built vessel

            Dear Captain Benado:

                 This is in reference to your letter of June 8, 1988,

            concerning the transportation of passengers for hire between

            Oxnard, California, and the Santa Barbara Channel Islands on a

            foreign built sailing vessel.

            FACTS:

                 You state that you wish to take 6 people or less for hire,

            out to the Santa Barbara Channel Islands (SBCI) which lies 20

            miles offshore from Oxnard, California, that you do not allow

            fishing as the vessel is a private yacht, and that you will be

            departing and returning to the same slip.  You cite Customs

            Service Decision (C.S.D.) 79-415 as a basis for allowing you to

            use your vessel as proposed.  You telephonically stated that

            the vessel would anchor approximately one mile offshore of the

            SBCI, where passengers would disembark the vessel to snorkel,

            swim and possibly walk along the shoreline at SBCI.

            ISSUE:

                 Whether the transportation of passengers between the coast

            of California and the (SBCI) on a foreign-built sailing vessel

            for hire is a violation of the coastwise laws.

            LAW ANALYSIS:

                 Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289

            and 883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the

            transportation of merchandise or passengers between points in

            the United States embraced within the coastwise laws in any
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            vessel other than a vessel built in and documented under the

            laws of the United States, and owned by persons who are

            citizens of the United States.

                 Under the provisions of 46 U.S.C. App. 289, no foreign

            vessel shall transport passengers between ports or places in

            the United States, either directly or by way of a foreign port.

            The penalty for violating this section of the law is $200 for

            each passenger so transported and landed.

                 In interpreting the coastwise laws as applied to the

            transportation of passengers, we have ruled that the carriage

            of passengers entirely within territorial waters, even though

            they disembark at their point of embarkation and the vessel

            touches no other point, is considered coastwise trade subject

            to the coastwise laws.  The transportation of passengers to the

            high seas or foreign waters and back to the point of

            embarkation, often called a "voyage to nowhere," is not

            considered coastwise trade, assuming the passengers do not go

            ashore, even temporarily, at another coastwise point.  We have

            ruled that the carriage of fishing parties for hire, even if

            the vessel proceeds beyond territorial waters and returns to

            the point of the passengers' original embarkation, is

            considered coastwise trade subject to the coastwise laws.  The

            territorial waters of the United States consist of the

            territorial sea, defined as the belt, 3 nautical miles wide,

            adjacent to the coast of the United States and seaward of the

            territorial sea baseline.

                 The vessel under consideration, as a foreign-built vessel,

            would be precluded from engaging in the coastwise trade.  The

            vessel could be used to transport passengers from a point in

            the United States (e.g. Oxnard, California) to the high seas

            beyond territorial waters and back to the same point, assuming

            that the vessel touched at no other coastwise point during the

            transportation and was not engaged in charter party fishing.

            However, the vessel would be prohibited from carrying

            passengers on such a voyage if the passengers disembarked the

            vessel at the SBCI, another coastwise port subject to the

            coastwise laws of the United States.   This is so because on

            such a voyage the passengers would be transported between ports

            or places in the United States (see 46 U.S.C. 289).  That is,

            the passengers would be transported from a place in territorial

            waters of Oxnard, California, to a point or place in the

            territorial waters of the SBCI, and they would be transported

            from SBCI to Oxnard.
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                 You cite C.S.D. 79-415, in your request.  That decision is

            distinguished from the circumstances in your case because the

            the vessel in that case proceeded to a point on the high seas

            and returned to its place of embarkation without landing

            passengers at a second point in the United States embraced

            within the coastwise laws.

            HOLDING:

                 The transportation by a non-coastwise-qualified vessel,

            such as your foreign-built sailing vessel, of passengers for

            hire between coastwise points, which includes points or places

            in the territorial waters of SBCL, is a violation of the

            coastwise laws.

                                              Sincerely,

                                              B. James Fritz

                                              Chief

                                              Carrier Rulings Branch
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