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            VES-3-16-CO:R:P:C  109576 LLB

            CATEGORY:  Carriers

            Cheryl Dendy, Esq.

            Sub Sea International, Inc.

            1600 Canal Street

            P.O. Box 61780

            New Orleans, Louisiana  70161

            RE:  Applicability of the Coastwise Laws to Deep Sea Diving

                 Operations Conducted from a Non-Coastwise-Qualified Vessel

                 on the Outer Continental Shelf

            Dear Ms. Dendy:

                 Reference is made to your letter of June 15, 1988, in

            which you request that we rule upon the proposed use of a

            foreign-flag vessel to support deep sea diving operations to be

            conducted on the outer Continental Shelf.

            FACTS:

                 It is proposed that a foreign-flag vessel will be moored

            in Houston, at which time a "saturation diving system" would be

            placed aboard and welded to the deck.  The system consists, in

            part, of a diving bell meant to assist in deep dive operations.

                 The vessel will then proceed to a point on the outer

            Continental Shelf in the Gulf of Mexico where it will take up a

            stationary position.  It will maintain position by use of a

            "dynamic positioning system", whereby engines and thrusters are

            employed which are controlled by surface and subsurface

            positioning controls.  There will be no anchors, chains, or

            cables deployed to hold the vessel in position.

                 Once in position, the diving bell would be launched and

            held off the bottom.  Divers would then be deployed and would

            swim to previously laid flexible pipelines.  The ends of these

            would be pulled together and bolted with flanges.  This

            procedure would be repeated for numerous cables, and would

            proceed for a period of up to two months until all pipes were

            connected.  The vessel would then proceed back to  port where

            the diving system would be removed by having the weld spots

            burned off.

                                       - 2 -

            ISSUE:

                 Whether the coastwise laws are violated when a non-

            qualified vessel is utilized to launch and support deep sea

            diving operations on the outer Continental Shelf, while

            stationary but not connected to the sea bed in any fashion.

                 Title 46, United States Code App., sections 289 and 883

            (46 U.S.C. App. 289 and 883), respectively prohibit the

            transportation of passengers or merchandise between coastwise

            points in vessels which are not qualified to engage in the

            coastwise trade.  The vessel whose use is proposed in this case

            is not so qualified by virtue of being registered under the

            flag of a foreign nation.

                 The remaining issues concern whether the movement between

            Houston and stationary location on the outer Continental Shelf

            is a movement between coastwise points and whether the proposed

            movement involves a transportation of passengers or

            merchandise.

                 Section 4(a) of the Outer Continental Sheld Lands Act of

            1953, as amended (43 U.S.C. 1333 (a)) (OCSLA), provides, in

            pertinent part, that the laws of the U.S. are:

                      ...extended to the subsoil and seabed of the

                      outer Continental Shelf and to all artificial

                      islands, and all installations and other devices

                      permanently or temporarily attached to the

                      seabed, which may be erected thereon for the

                      purpose of exploring for, developing, or

                      producing resources therefrom, or any such

                      installation or other device (other than a ship

                      or vessel) for the purpose of transporting such

                      resources, to the same extent as if the outer

                      Continental Shelf were an area of exclusive

                      Federal jurisdiction located within a State...

                 As discussed earlier, the vessel in question would not be

            tethered or anchored in any way to the seabed of the outer

            Continental Shelf.  Neither would the diving bell come into

            contact with the seabed, or engage in any extraction,

            exploration, or production operations.  Accordingly, the vessel

            does not become a point on the outer Continental Shelf to which

            the coastwise laws are extended by the OCSLA, and neither is

            there any movement between Houston and a second coastwise

            point.
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                 Even if it were to be determined that the

            contemplated movement was between coastwise points, the

            divers and crew, and the equipment carried aboard the

            vessel, to include the diving bell and its attendant

            equipment, would not be considered passengers or

            merchandise within the contemplation of sections 289 and

            883, respectively.

                 For purposes of interpreting the coastwise laws, it

            is provided in section 4.50(b), Customs Regulations (19

            CFR 4.50(b)), that:

                      (b) A passenger...is any person carried on

                      a vessel who is not connected with the

                      operation of such vessel, her navigation,

                      ownership, or business.

            It is our understanding that all personnel aboard the

            vessel are connected with its operation and are not,

            therefore, passengers.  Likewise, it does not appear that

            any of the materials to be carried aboard the vessel, to

            include the diving bell and its attendant equipment, is

            merchandise within the contemplation of section 883.

                 We view that activities of the vessel, diving bell,

            and divers to be closely analogous to a pipe-laying

            operation or, even more closely, a pipe repair operation.

            Such operations have been held by Customs to be

            permissible non-coastwise trade activities.

                 It is important to note, however, that your plans may

            call for the vessel to arrive at a port other than Houston

            upon completion of the operation, for the purpose of

            discharging the diving bell and equipment.  Since the

            coastwise laws prohibit either direct or indirect

            movements, it would be a violation were the equipment to

            be discharged at any point other than the precise point at

            which it was taken aboard at the beginning of the voyage.

            You must, therefore, return to the place of loading in

            order to discharge the equipment and personnel.

            HOLDING:

                 The use of a foreign-flag vessel to transport a

            diving bell, its equipment, and divers from a coastwise

            point to the outer Continental Shelf for the purpose of

            supporting diving operations from a stationary, unanchored

            position is permissible under the coastwise laws.  The
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            vessel must, however, return to the same location at which

            it took the equipment and personnel aboard in order to

            lawfully discharge the equipment and personnel

                                              Sincerely,

                                              B. James Fritz

                                              Chief

                                              Carrier Rulings Branch
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