                                      HQ 109629

                                    July 21, 1988

          VES-3-17 CO:R:P:C 109629/109464 PH

          CATEGORY: Carriers

          Gerard S. Doyle, Jr., Esq.

          Sea-Land Corporation

          Attorney for Sea-Land Service, Inc.

          Post Office Box 800

          Iselin, New Jersey 08830

          RE:  Coastwise Transportation of Cranes to be Used in Loading

          and Discharging Vessels - Sixth Proviso to 46 U.S.C. App. 883

          Dear Mr. Doyle:

              This in response to your letters of July 5 and 15, 1988,

          in which you request a ruling on the applicability of the

          coastwise laws to the transportation in a Dutch-flag vessel

          of container handling cranes from Long Beach, California, to

          Elizabeth, New Jersey.  Our ruling of April 20, 1988 (File:

          VES-3-17 CO:R:P:C 109464 PH), in response to a letter dated

          April 13, 1988, from Stuart R. Breidbart, Esq., of your

          company also concerned this matter.

          FACTS:

              In his April 13 letter, Mr. Breidbart stated that your

          company owns two shore-side container handling cranes located

          in a California port.  He stated that these cranes are

          specially designed to load and discharge marine cargo

          containers from cellular containerships and are useful for no

          other purpose.

              Mr. Breidbart stated that your company needs to relocate

          the cranes to its port facility in New Jersey to handle an

          increased volume of cargo which will move through that

          facility.  This relocation was to be effected by the removal

          of the cranes from their present location, the loading of

          them onto a special pur- pose chartered "heavy lift" vessel,

          and the transportation of the cranes on that vessel to the

          New Jersey facility.  There the cranes would be discharged

          and erected next to other cranes now in service at the

          facility.  All of the cranes were be used to load and

          discharge cargo of your company moving in the trades between

          the United States and Europe, Asia, and Central America.  In

          addition, Mr. Breidbart stated, the facility was to be used

          to load and discharge your company's vessels operating

          between New Jersey and Puerto Rico, although this cargo

          represents less than 10 percent of the cargo being loaded and

          discharged at the New Jersey facility.

              Mr. Breidbart stated that the cranes at your company's

          New Jersey facility are used to stevedore the vessels of your

          company and those of its terminal service customers.  Your

          company is the sole operator of the cranes now at the

          facility and would contin- ue to be the sole operator of the

          cranes when the cranes from California are erected at the New

          Jersey facility.

              Mr. Breidbart stated that the two cranes would take up

              the entire capacity of, and be the only cargo on the

          carrying vessel.  He stated that the vessel would have to

          ballast down to clear the Bayonne Bridge in New Jersey and

          that there is no United States- flag or other vessel which

          can pass under the bridge with the cranes on board.

              Mr. Breidbart stated that the vessel used to transport

          the cranes was to be a Dutch-flag and owned heavy lift

          vessel.  The vessel owner would voyage charter the vessel to

          your company and your company would be responsible for all

          land-side engineering preparation in connection with the

          loading of the cranes in Cali- fornia.  Your company would

          also be responsible for routing the vessel in its transit to

          the New Jersey facility and would oversee the discharge of

          the cranes.

              In your July 5 letter, you state that all facts in the

          April 13 letter remain the same "[e]xcept for the change

          from 'voyage charter' to 'bareboat (demise) charter', the

          change in timing and the planned foreign commerce aspects of

          the operations."

              You describe the charter arrangement under which the

          vessel will be chartered as a "bareboat charter party" and

          you enclose a copy of the charter party.  You state that

          under the terms of the charter, the owner is relieved of the

          responsibility to crew, op- erate, navigate, and manage the

          vessel and those responsibilities become those of your

          company.  You state that your company may use the vessel as

          it wishes, that it will use the vessel to carry its cranes at

          no charge, and that it will seek to defray the charter hire

          and operating costs by soliciting cargoes for carriage for

          the voyage to Rotterdam, where the vessel will be returned to

          the owner.  Under the terms of the bareboat charter, a

          "BARECON 'A' Standard Bareboat Charter":

                    The Vessel shall during the Charter period be in

                    the full possession and at the absolute disposal

                    for all purposes of the Charterers and under their

                    complete control in every respect.  The Charterers

                    shall at their own expense and by their own

                    procurement man, victual, navigate, operate,

                    supply, fuel and repair the Vessel whenever

                    required during the Charter period and they shall

                    pay all charges and expenses of every kind and

                    nature whatsoever incidental to their use and

                    operation of the Vessel under this Charter,

                    including any foreign general municipality and/or

                    state taxes.  The Master, officers and crew of the

                    Vessel shall be the servants of the Charterers for

                    all purposes whatsoever, even if for any reason

                    appointed by the Owners.

              Your July 15, 1988, letter is in response to our inquiry

          of July 11.  In our letter, we asked you to describe the

          actual use of the cranes under consideration, specifically

          whether "the cranes will handle any domestic cargo, including

          that destined to or coming from Puerto Rico."  You state, in

          your July 15 letter, that:  "The cranes in question will be

          erected on the Berth to handle only foreign trade."  You note

          that:  "The cranes in question could physically be shifted to

          load or discharge domestic cargo [but] Sea-Land has no

          present plans to use the cranes for domestic cargo operation

          because the Federal Aviation Administration (FAA) has advised

          Sea-Land not to shift the cranes to the Slip [vessels which

          carry Puerto Rican trade cargo berth exclusively at this

          Slip], because they [i.e., the cranes] would then be in the

          flight path for Newark International Airport."

          ISSUE:

              May cranes used to load and unload the cargo of the owner

          of the cranes moving in foreign trade be transported from

          California to New Jersey in a Dutch-flag vessel which is

          chartered under a "BARECON 'A' Standard Bareboat Charter" by

          the owner of the cranes from the vessel owner?

          LAW AND ANALYSIS:

              Title 46, United States Code Appendix section 883 (46

          U.S.C.  App. 883), often called the Jones Act, provides,

          in part, that no merchandise shall be transported between

          points in the United States embraced within the coastwise

          laws, either directly or via a foreign port, or for any part

          of the transportation, in any vessel other than a vessel

          built in and documented under the laws of the United States

          and owned by persons who are citizens of the United States.

          The Act of September 21, 1965 (Public Law 89-194, 79 Stat.

          823), added the so-called sixth proviso to section 883 and

          the Act of August 11, 1968 (Public Law 90-474, 82 Stat. 700),

          amended this proviso.  Under the sixth proviso:

                    ... Upon such terms and conditions as the Secretary

                    of the Treasury by regulation may prescribe, and,

                    if the transporting vessel is of foreign registry,

                    upon a finding by the Secretary of the Treasury,

                    pursuant to information obtained and furnished by

                    the Secretary of State, that the government of the

                    nation of registry extends reciprocal privileges to

                    vessels of the United States, this section shall

                    not apply to the transporta- tion by vessels of the

                    United States not qualified to engage in the

                    coastwise trade, or by vessels of foreign registry,

                    of ... (e) stevedoring equipment and material, if

                    such equipment and material is owned or leased by

                    the owner or operator of the transporting vessel,

                    or is owned or leased by the stevedoring compa- ny

                    contracting for the lading or unlading of that ves-

                    sel, and is transported without charge for use in

                    the handling of cargo in foreign trade.

              Section 4.93, Customs Regulations (19 CFR 4.93), lists

          the nations the vessels of which are entitled to the

          privileges provided for by the proviso.  The Netherlands is

          listed as having been found to extend reciprocal privileges

          in respect to the articles listed under paragraph (e) of the

          proviso.  We have ruled that cranes used in the loading and

          unloading of cargo in foreign trade may qualify for the

          exemption for stevedoring equipment and material in the sixth

          proviso to 46 U.S.C. App.  883.

              In order to qualify for the exemption for stevedoring

          equipment and material in the sixth proviso, the cranes under

          consideration must be:

                    (1)  (a)  owned or leased by the owner or operator

                         of the transporting vessel; or

                         (b)  owned or leased by the stevedoring company

                         contracting for the lading or unlading of that

                         vessel; and

                    (2)  ... transported without charge for use in the

                    handling of cargo in foreign trade.

              As we stated in our April 20, 1988, ruling, a bareboat or

          demise charterer may be considered an "owner or operator" of

          a transporting vessel, for purposes of the sixth proviso, but

          a time or "slot" charterer would not be so considered.  We

          held that the Dutch-flag vessel under consideration, to be

          voyage chartered to your company, could not transport the

          cranes under the sixth proviso because your company would not

          be considered the "owner or operator," of the vessel and the

          cranes would not be transported without charge.

              It is generally settled law that, "To create a demise [or

          bareboat charter] the owner of the vessel must completely and

          exclusively relinquish 'possession, command, and navigation'

          there of to the demisee ...  It is therefore tantamount to,

          though just short of, an outright transfer of ownership.

          However, anything short of such a complete transfer is a time

          or voyage charter party or not a charter party at all."

          (Guzman v. Pichirilo, 369 U.S. 698, 699-670 (1962); see also,

          Leary v. United States, 81 U.S. 607, 611 (1871), and 2B

          Benedict on Admiralty (1978 Ed.), 3- 9 through 3-13, Test for

          Demise Charter.)

              On the basis of the foregoing authorities (see, also, 2B

          Benedict, 4-9 et seq., in which the "BARECON 'A' Standard

          Bareboat Charter" which is to be used in this case is set

          forth as a bareboat charter), we conclude that the charter

          agreement under which your company will charter the

          Dutch-flag vessel under consideration, as described in your

          July 5, 1988, letter and accompanying materials, is a

          bareboat or demise charter.  The cranes to be transported are

          owned by your company which, as bareboat or demise charterer

          of the Dutch-flag vessel, would be considered the "owner or

          operator" of the vessel, for purposes of the sixth proviso.

          The cranes are to be transported by your company without

          charge and, according to your July 15, 1988, letter, are "to

          handle only foreign trade."

          HOLDING:

              Pursuant to the sixth proviso of 46 U.S.C. App. 883, a

          Dutch-flag vessel would not be prohibited by section 883 from

          transporting from California to New Jersey cranes used to

          load and unload the cargo of the owner of the cranes moving

          in foreign trade when the vessel is chartered under a

          "BARECON 'A" Standard Bareboat Charter" by the owner of the

          cranes from the vessel owner, assuming that the charter

          agreement is as described in the ruling request and

          accompanying materials and this ruling.

                                        Sincerely,

                                        B. James Fritz

                                        Chief

                                        Carrier Rulings Branch

