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          CATEGORY:  Carriers

          Francis H. McNamara, Esq.

          Cardillo & Corbett

          29 Broadway

          New York, New York 10006

          RE:  Application of the coastwise passenger law to transportation

          between points in the United States in non-coastwise-qualified

          cargo vessels or freighters of certain persons who are

          transported without charge.

          Dear Mr. McNamara:

              This is in response to your letter of August 4, 1988, in

          which you request a ruling on the applicability of the coastwise

          passenger law to certain transportation in cargo vessels or

          freighters.  You state that your client in this matter is Sea The

          Difference Inc. (STD), a New York corporation.

          FACTS:

              You state that your client has contracted with Mediterranean

          Shipping Company S.A. (MSC) to market travel by paying passengers

          on board freighters which sail in the MSC containership service

          between the United States East Coast and Western European ports.

          STD is not owned in any part by MSC.  The vessels, all of which

          are documented under a foreign flag, have accommodations for up

          to 12 passengers.  You state that STD, as part of its marketing

          responsibilities, is concerned with the suitability of the

          vessels' passenger spaces and services.  Specifically, STD has

          become closely involved in approval and general supervision of

          such on-board matters as cleanliness, refurbishment, allocation

          and quality of service personnel, food quality, appearance of

          public areas, etc.

              You state that STD anticipates that in the course of its

          marketing functions, STD employees will need to travel on the

          vessels between United States ports in connection with the

          passenger business of the vessels.  The reason such STD

          employees will need to be on the vessels is, you state, that
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          "[c]onferences must be held with ship's personnel,

          renovation/refurbishment must be inspected, paying passengers,

          VIP's and other travel agents or travel writers must sometimes be

          accompanied for the first day or two of a foreign cruise, etc."

          Generally, as you put it, "STD employees will often have to sail

          with the vessels to attend to business but their presence on

          board will not be required for the Atlantic crossing."  These STD

          employees will be transported without charge.

              STD also proposes to transport, without charge, travel agents

          and travel writers between United States ports.  The purposes of

          such transportation will be to encourage the travel agents to

          promote the MSC passenger service and to encourage the travel

          writers to report favorably on the MSC service.  You state that

          because the MSC vessels do not have many of the facilities and

          attractions of full scale passenger vessels, it is anticipated

          that these complimentary cruises will often be limited to a

          coastwise trip which, you believe, will be sufficient to allow

          the involved professionals to judge the product.

          ISSUES:

              (1)  Are employees of a corporation, which has been

          contracted by a vessel operator to market trans-Atlantic travel

          by paying passengers on board the foreign-flag freighters of the

          vessel operator, "passengers" for purposes of 46 U.S.C. App. 289

          when they are transported between United States points in such

          vessels free of charge in connection with the passenger business

          of the vessel?

              (2)  Are travel agents and travel writers transported in

          foreign-flag vessels free of charge between United States points

          for promotional purposes "passengers" for purposes of 46 U.S.C.

          App. 289?

          LAW AND ANALYSIS:

              The Act of June 19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46 U.S.C.

          App. 289, sometimes called the coastwise passenger law), provides

          that:

                    No foreign vessel shall transport passengers between

                    ports or places in the United States either directly or

                    by way of a foreign port, under a penalty of $200 for

                    each passenger so transported and landed.

              For your general information, we have consistently

          interpreted this proscription to apply to any vessel except a

          United States-built, owned, and properly documented vessel (see
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          46 U.S.C. 12106 and 12110, 46 U.S.C. App. 883, and 19 CFR

          4.80(a)).  Pursuant to section 4.50(b) of the Customs Regulations

          (19 CFR 4.50(b), the word "passenger," for purposes of this

          provision, is defined as "... any person carried on a vessel who

          is not connected with the operation of such vessel, her

          navigation, ownership, or business."

              On the basis of the foregoing, STD employees transported free

          of charge on an MSC vessel would not be considered to be passen-

          gers, for purposes of section 289, if they are genuinely connect-

          ed with the passenger business of the vessel.  If the STD employ-

          ees are on the vessel for the purposes you describe, they would

          be considered to be connected with the passenger business of the

          vessel.

              Customs has consistently held that travel agents and

          newspaper reporters and other writers who accompany a vessel for

          publicity purposes and cruise passenger sale promotion are not

          persons connected with the operation, navigation, ownership, or

          business of the vessel within the meaning of 19 CFR 4.50(b),

          whether or not they are charged a fare.  Accordingly, the travel

          agents and travel writers you describe would be considered

          passengers, for purposes of section 289, and their transportation

          between United States points in the foreign-flag vessels under

          consideration would be prohibited.

          HOLDINGS:

              (1)  Employees of a corporation, which has been contracted by

          a vessel operator to market trans-Atlantic travel by paying

          passengers on board the foreign-flag freighters of the vessel op-

          erator, are not "passengers" for purposes of 46 U.S.C. App. 289

          when they are transported between United States points in such

          vessels free of charge, if they are genuinely connected with the

          passenger business of the vessel.

              (2)  Travel agents and travel writers transported in foreign-

          flag vessels free of charge between United States points for pro-

          motional purposes are "passengers" for purposes of 46 U.S.C. App.

          289 and such transportation is prohibited.

                                        Sincerely,

                                        B. James Fritz

                                        Chief

                                        Carrier Rulings Branch

