                                       HQ 109759

                                   October 25, 1988

            VES 3-02 CO:R:P:C 109759 BEW

            CATEGORY:  CARRIERS

            Mr. Lonnie P. Ryan

            Post Office Box 60023

            San Diego, California 92106

            RE:  Transportation of passengers between United States ports

            or places and the high seas on a foreign-built vessel

            Dear Mr. Ryan:

                 This is in reference to your letter September 12, 1988,

            concerning the transportation of passengers for hire between

            ports or places in the United States and the high seas on your

            foreign-built vessel TRINET.

            FACTS:

                 You state that you intend to use the TRINET to take

            "voyages to nowhere".  You state that the vessel was built in

            the Orient to United States safety regulations.  You state that

            you will use the vessel for voyages beyond the 3 mile limit and

            will not visit other United States ports or points other than

            port of original embarkation.

            ISSUE:

                 Whether the transportation of passengers on a foreign-

            built vessel for hire between a port or place in the United

            States and the high seas, and return to the point of original

            embarkation is a violation of the coastwise laws.

            LAW ANALYSIS:

                 Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289

            and 883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the
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            transportation of merchandise or passengers between points in

            the United States embraced within the coastwise laws in any

            vessel other than a vessel built in and documented under the

            laws of the United States, and owned by persons who are

            citizens of the United States.

                 Under the provisions of 46 U.S.C. App. 289, no foreign

            vessel shall transport passengers between ports or places in

            the United States, either directly or by way of a foreign port.

            The penalty for violating this section of the law is $200 for

            each passenger so transported and landed.

                 In interpreting the coastwise laws as applied to the

            transportation of passengers, we have ruled that the carriage

            of passengers entirely within territorial waters, even though

            they disembark at their point of embarkation and the vessel

            touches no other point, is considered coastwise trade subject

            to the coastwise laws.  The transportation of passengers to the

            high seas or foreign waters and back to the point of

            embarkation, often called a "voyage to nowhere," is not

            considered coastwise trade, assuming the passengers do not go

            ashore, even temporarily, at another coastwise point.  We have

            ruled that the carriage of fishing parties for hire, even if

            the vessel proceeds beyond territorial waters and returns to

            the point of the passengers' original embarkation, is

            considered coastwise trade subject to the coastwise laws.  The

            territorial waters of the United States consist of the

            territorial sea, defined as the belt, 3 nautical miles wide,

            adjacent to the coast of the United States and seaward of the

            territorial sea baseline.

                 The vessel under consideration, as a foreign-built vessel,

            would be precluded from engaging in the coastwise trade.  The

            vessel could be used to transport passengers from a point in

            the United States to the high seas beyond territorial waters

            and back to the same point, assuming that the vessel touched at

            no other coastwise point during the transportation and was not

            engaged in charter party fishing.  However, the vessel would be

            prohibited from carrying passengers on such a voyage if the

            passengers disembarked the vessel at a coastwise port subject

            to the coastwise laws of the United States.   This is so

            because on such a voyage the passengers would be transported

            between ports or places in the United States (see 46 U.S.C.

            289).  
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            HOLDING:

                 The transportation by a non-coastwise-qualified vessel,

            such as your foreign-built vessel, of passengers to the high

            seas or foreign waters and back to the point of embarkation,

            often called a "voyage to nowhere" is not considered coastwise

            trade.

                                              Sincerely,

                                              B. James Fritz

                                              Chief

                                              Carrier Rulings Branch
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