                                      HQ 109833

                                  November 30, 1988

          VES-3-21-CO:R:P:C 109833 LLB

          CATEGORY:  Carriers

          Ms. Jeri L. Jordan

          United Texas Corporation

          Post Office Box 22763

          Houston, Texas 77227

          RE:  Applicability of the coastwise laws to stationary vessel to

               be used as an oil storage facility while anchored next to an

               oil well, eight miles off the Coast of Texas

          Dear Ms. Jordan:

               Reference is made to your letter of October 27, 1988, in

          which you request that we rule upon the proposed use of a non-

          coastwise-qualified vessel to act as a stationary oil storage

          facility while anchored next to a producing oil well located off

          the Texas Coast.

          FACTS:

               A 326 net ton Honduran-flag tanker vessel the M/T MARK III,

          has been purchased for the purpose of anchoring it next to an oil

          well owned by the vessel owner.  It is planned to "produce oil

          into the tanker for storage" from the adjacent well which is

          located eight miles off the Coast of Texas.  For the purpose of

          this ruling it is assumed that the stored oil will be removed and

          transported to either foreign or domestic ports by other vessels.

          ISSUE:

               Whether the coastwise laws are violated when a non-

          coastwise-qualified tanker vessel is anchored next to, and

          receives oil for purpose of storage from, a producing oil well

          located eight miles off the Texas Coast.
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          LAW AND ANALYSIS:

               Title 46, United States Code App., section 883 (46 U.S.C.

          App. 883) in pertinent part, prohibits the transportation of

          merchandise between points in the United States embraced within

          the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for

          any part of the transportation, in any vessel other than a vessel

          built in and documented under the laws of the United States and

          owned by persons who are citizens of the United States.

               Section 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act of

          1953, as amended (43 U.S.C. 1333(a)) (OCSLA), provides, in

          pertinent part, that the laws of the U.S. are:

                ... extended to the subsoil and seabed of the outer

                Continental Shelf and to all artificial islands, and all

                installations and other devices permanently or temporarily

                attached to the seabed, which may be erected thereon for

                the purpose of exploring for, developing, or producing

                resources therefrom, or any such installation or other

                device (other than a ship or vessel) for the purpose of

                transporting such resources, to the same extent as if the

                outer Continental Shelf were an area of exclusive Federal

                jurisdiction located within a State...

               The Customs Service consistently has held that the use of a

          foreign-flag vessel as a storage facility does not violate the

          coastwise laws, or any other law administered by the Customs

          Service, provided that the vessel remains stationary.  Customs

          also has held that if the vessel is being loaded or unloaded and

          must be moved to another location because of stress of weather or

          other reason involving the vessel's safety, subsequently is

          returned to the same point to continue its loading or unloading,

          and loads or unloads no merchandise at any other point in the

          United States, the coastwise laws are not violated.

               Although the vessel will not be engaging in coastwise trade

          while in operation as a stationary storage facility, the point

          should be made that by virtue of its being anchored next to and

          receiving petroleum products from an oil well located on the

          outer Continental Shelf, the vessel itself will become a

          coastwise point through operation of the OCSLA.  The practical

          effect of this fact is that any vessel moving merchandise

          (including oil products) or passengers between the storage vessel

          and another coastwise point (in either direction), must itself be

          documented for the coastwise trade.
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          HOLDING:

               The use of a stationary non-coastwise-qualified storage

          vessel does not violate the coastwise laws administered by the

          Customs Service.

                                             Sincerely,

                                             B. J. Fritz

                                             Chief

                                             Carrier Rulings Branch

          LBURTON:ga: 11/23/88

