                                      HQ 544098

                                  June 10, 1988

          CLA-2 CO:R:C:V  544098 DHS

          CATEGORY:  Valuation

          (name)

          (address)

          RE:  Salary Costs of Employees for Services

               Rendered Outside the United States

          Dear Mr.

                This is in response to your letter of November 10, 1987, in

          which you request a ruling as to whether salaries of United

          States employees working in Mexico will be considered dutiable

          assists under section 402 of the Tariff Act of 1930, as amended

          by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C. 1401a).

          FACTS:

                You state that the merchandise is to be assembled in Mexico

          and entered into the United States under item 807.00 of the

          Tariff Schedules of the United States (TSUS).  Three employees of

          the United States corporation are to be temporarily transferred

          to the Mexican assembly operation.  You informally state that

          these employees are to remain on the payroll of the United States

          corporation.  They are to hold the positions of plant manager,

          materials manager and production engineer.

          ISSUE:

                Do salary costs of employees for services rendered outside

          the United States constitute assists?

          LAW AND ANALYSIS:

                The term 'assist' is defined in section 402(h)(1)(A) of the

          Tariff Act as:

                    . . . any of the following if supplied directly or

                    indirectly, and free of charge or at reduced cost,

                    by the buyer of imported merchandise for use in

                    connection with the production or the sale for

                    export to the United States of the merchandise:

                       (i)   Materials, components, parts, and similar

                       items incorporated in the imported merchandise.

                                            - 2 -

                       (ii)  Tools, dies, molds, and similar items

                       used in the production of the imported

                       merchandise.

                       (iii)  Merchandise consumed in the production

                       of the imported merchandise.

                       (iv)   Engineering, development, artwork,

                       design work, and plans and sketches that are

                       undertaken elsewhere than in the United States

                       and are necessary for the production of the

                       imported merchandise.

                With respect to the services described above, it has

          consistently been the position of the Customs Service that

          management services of the type described above are not assists

          within the definition of section 402(h)(1)(A) of the Tariff Act.

          See, TAA Nos. 4, 29, 46 and Headquarters Ruling Nos. 543820 dated

          December 22, 1986, and 543877 dated March 17, 1987.

          HOLDING:

                In view of the foregoing, it is our conclusion that the

          services to be rendered in Mexico by the United States employees,

          as a plant manager, a materials manager and a production

          engineer, are not assists.

                This conclusion is based upon the facts as provided in your

          letter of November 10, 1987.  If any changes occur prior to the

          application of this ruling, this ruling may be ineffective.

          Since you have not presented any information on the applicability

          of transaction value as a method of appraisement, we refrain from

          addressing the issue of its applicability at this time.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director

                                        Commercial Rulings Division

