                                      HQ 544157

                                    June 22, 1988

          CLA-2 CO:R:C:V:TLL 544157

          CATEGORY:  Valuation

          David Newman, Esq.

          Siegel, Mandell & Davidson

          One Whitehall Street

          New York, New York 10004

          Re:   Valuation of Exempted Component

          Dear Mr. Newman:

               This is in reply to your letter dated December 1, 1987,

          regarding the value of fabricated components under section 10.17,

          Customs Regulations (19 CFR 10.17)

          ISSUE:

               Whether the Harbor Maintenance Tax which attaches pursuant

          to 26 U.S.C. 4461 et seq. is part of the value of fabricated

          components to be subtracted from the full value of an assembled

          article.

          LAW AND ANALYSIS:

               19 CFR 10.17, the applicable portion of the Customs

          Regulations provides:

                      10.17 Valuation of exempted components.

                            The value of fabricated components

                            to be subtracted from the full

                            value of the assembled article is

                            the cost of the components when

                            last purchased, f.o.b. United

                            States port of exportation or

                            point of border crossing as set

                            out in the invoice and entry

                            papers, or, if no purchase was

                            made, the value of the components

                            at the time of their shipment for

                            exportation, f.o.b. United States

                            port of exportation or point of

                            border crossing, as set out in

                            the invoice and entry papers.  
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                            However, if the appraising officer

                            concludes that the cost or value

                            of the fabricated components so

                            ascertained does not represent

                            a reasonable cost or value, then

                            the value of the components shall

                            be determined in accordance with

                            section 402 or section 402a,

                            Tariff Act of 1930, as amended

                            (19 U.S.C. 1401a, 1402).

               The applicable portion of 26 U.S.C. 4461 provides:

                      (a)  General Rule - there is hereby imposed a tax on

                      any port use.

                      (b)  Amount of Tax. - The amount of the tax imposed

                      by subsection (a) on any port use shall be an amount

                      equal to 0.04 percent of the value of the commercial

                      cargo involved.

                      (c)  Liability and Time of Imposition of Tax. -

                            (1) Liability. - The tax imposed by subsection

                      (a) shall be paid by-

                               (A) in the case of cargo entering the United

                            States, the importer,

                               (B) in the case of cargo to be exported

                            from the United States, the exporter, or

                               (C) in any other case, the shipper.

                            (2) Time of Imposition. - Except as provided

                            by regulations, the tax imposed by subsection

                            (a) shall be imposed-

                               (A) in the case of cargo to be exported

                            from the United States, at the time of

                            loading, and

                               (B) in any other case, at the time of

                            unloading.

               Under section 4462, the term "port use" is defined as:

                      (A) the loading of commercial cargo on, or

                      (B) the unloading of commercial cargo from, a

                      commercial vessel at a port.

               Insofar as the definition of F.O.B. is concerned, the

          Customs Service would consider an F.O.B. sale as one in which the

          seller's unit price includes all costs and risks of the goods

          until such time as they are delivered on board the exporting

          carrier.  Accordingly, since F.O.B. charges include all costs

          accruing on goods until such time as they are delivered on board

          the exporting carrier, and since the tax basis under 26 U.S.C.
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          4461 depends upon "port use", and port use is defined to include

          the loading of commercial cargo, the value of fabricated

          components under 19 CFR 10.17 would include the Harbor

          Maintenance Tax established under 26 U.S.C. 4461.

          HOLDING:

               The value of fabricated components set forth in 19 CFR 10.17

          would include the Harbor Maintenance Tax established under 26

          U.S.C. 4461.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director,

                                        Commercial Rulings Division

