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          CATEGORY: Marking

          Ms. Gail T. Cumins

          Sharretts, Paley, Carter,

            & Blauvelt, P.C.

          Eighty Broad Street

          New York, NY 10004

          RE:  Country of origin marking requirements for low insertion

               force jumpers

          Dear Ms. Cumins:

                This is in response to your letter of December 15, 1987,

          requesting a ruling on behalf of your client, W.L. Gore &

          Associates (the importer), concerning country of origin marking

          requirements for low insertion force jumpers produced in the

          U.S., exported to Mexico for cutting, and reimported for testing

          and packaging.

          FACTS:

                Based on your letter, low insertion force jumpers are used

          to transmit signals from one printed circuit board to another.

          In the U.S. the flat laminated ribbon cables are processed in a

          continuous run.  The intended length of each cable is established

          by a break in the conducting medium, leaving a section marked

          only with a line.  These continuous rolls of laminated cable are

          shipped on plastic reels to a sub-contractor in Mexico.

                In Mexico the reels of cable are unwound and the cable is

          cut to its intended length at the predetermined point.  The

          remaining paper insert flap is cut away, exposing the conducting

          medium.  The cables are then returned to the U.S. for final

          testing and packaging before delivery to U.S. customers.  These

          articles are sold for approximately thirty cents each, with the

          processing in Mexico representing three cents of this value.

          ISSUE:

                What is the proper country of origin for marking purposes

          of low insertion force jumpers which are manufactured in the U.S.

          in a continuous roll, exported to Mexico to be cut to length as

          marked and cut to expose the conducting medium, and returned to

          the U.S.?

          LAW AND ANALYSIS:

                Section 304 of the Tariff Act of 1930 as amended (19

          U.S.C.1304), requires that, unless excepted, every article of

          foreign origin (or its container) imported into the United States

          shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and

          permanently as the nature of the article (or its container) will

          permit in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser

          the English name of the country of origin of the article.

                The term "foreign origin" is defined in section 134.1(c),

          Customs Regulations (19 CFR 134.1(c)), as a "country of origin

          other than the United States..." Country of origin as defined in

          section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)), means

          the country of manufacture, production, or growth of any article

          of foreign origin entering the U.S.  Further work or material

          added to an article in another country must effect a substantial

          transformation in order to render such other country the "country

          of origin."

                By definition, only merchandise which is of "foreign

          origin" (i.e., of a country of origin other than the U.S.) is

          subject to the requirements of 19 U.S.C. 1304.  As provided in

          section 134.32(m), Customs Regulations (19 CFR 134.32(m)), U.S.

          products exported and returned are specifically excepted from

          country of origin marking requirements.  Since further work or

          material added to an article in another country must effect a

          substantial transformation in order to render such other country

          the country of origin, if a U.S. product is sent abroad for

          processing, it remains a product of the U.S. (and not subject to

          the requirements of 19 U.S.C. 1304 upon its return) unless prior

          to its return it is substantially transformed into an article of

          foreign origin.

                In order for a substantial transformation to be found, an

          article having a new name, character, or use must emerge from the

          processing.  See United States v. Gibson-Thomsen Co. Inc. 27

          C.C.P.A. 267, C.A.D. 98 (1940).  In determining whether there has

          been a sufficient change in character and use to effect a

          substantial transformation, Customs has looked to whether the

          processing done increases the value of the article or transforms

          the article so that it is no longer the "essence" of the final

          product.  See Uniroyal, Inc. v. United States, 3 CIT 220, 542 F.

          Supp. 1026 (1982), aff'd, 702 F.2d 1022 (Fed. Cir 1983).

                As you are aware, Customs has ruled with regard to

          other articles exported and returned that if the process

          performed in the foreign country is very minor, the articles

          will be considered products of the U.S.  While these prior

          rulings are persuasive, they are not necessarily conclusive

          as to low insertion force jumpers.

                It is noted that the entire manufacturing process of the

          jumpers takes place in the U.S.  Upon exportation to Mexico the

          articles are dedicated for use as low insertion force jumpers,

          and can be identified as such.  The minor process of cutting the

          cables to length at a predetermined point, and cutting away the

          remaining paper insert to expose the conducting medium does not

          substantially transform the cables.  Further, the value added to

          the articles for the minor processing in Mexico is minimal.

          HOLDING:

                In view of the above considerations it is our opinion that

          the processing in Mexico does not affect a substantial

          transformation of the cables.  Therefore, the cables remain a

          product of the U.S. and are not subject to the requirements of 19

          U.S.C. 1304.

                                        Sincerely,

                                        Marvin M. Amernick

                                        Chief, Value, Special Programs

                                        and Admissibility Branch

