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          CATEGORY:  Marking

          Mr. William D. Chauvin

          Executive Director

          American Shrimp Processors Association

          P.O. Box 50774

          New Orleans, Louisiana 70150

          Re:  Country of Origin Marking Requirements for Shrimp Processed

               in the U.S. by Shelling and Deveining

          Dear Mr. Chauvin:

              This ruling is in further response to our letter dated

          May 16, 1988, stating our position that the peeling of imported

          shrimp does not constitute a substantial transformation.  We

          advised you that a ruling would follow.

          BACKGROUND:

                On April 13, 1988, the Customs Service seized certain

          foreign shrimp that had been repacked into boxes that labeled the

          shrimp as a product of the U.S.  In some cases, the shrimp was

          merely repacked from one box to another.  In other cases, the

          shrimp was also deveined and peeled.  Though never the subject of

          a formal ruling, Customs specifically advised numerous processors

          who are members of your association, as well as the National

          Marine Fisheries Service (NMFS) as early as 1984, that containers

          of imported shrimp must be marked to indicate the foreign country

          of origin of the shrimp.  Although the position of the Customs

          Service has remained constant, i.e. that the mere repacking or

          repacking along with deveining and/or peeling is not a substan-

          tial transformation and that country of origin marking is

          required, it has come to our attention that the NMFS advised

          shrimp repackers that such labeling was not required.  The

          purpose of this ruling is to clarify any misunderstandings that

          may have resulted.  While your letter addresses only shelling,

          the letter from the NMFS addresses both shelling and deveining.

          Our ruling, which covers both shelling and deveining, will be

          published in the Customs Bulletin, a publication that is widely

          disseminated to members of the importing community.   
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          FACTS:

              The imported product is green headless frozen shrimp (i.e.,

          shrimp which has been headed).  After importation, the shrimp is

          thawed, sorted, iced, peeled, deveined, iced and packaged.  The

          peeling and deveining (removal of the intestinal tract) is done

          either by automated or semi-automated machinery.  The domestic

          processing results in some weight loss which increases the

          remaining per pound product cost.  (For example, we are told

          that a processor normally yields 80 percent of the original

          weight after peeling 70-90 count size Chinese white shell-on

          shrimp.  By virtue of the weight loss alone, this increases the

          price per pound from $2.00 to $2.50.  After adding the cost of

          processing and profit, the product is sold for $3.10).  Although

          not specifically stated, it would appear that the removal of the

          shell from larger imported shrimp would result in a greater

          percentage yield of the original weight and would result in a

          smaller percentage increase in price.

          ISSUE:

              Whether containers of imported shrimp must be marked to

          indicate the country of origin after the shrimp has been deveined

          and peeled in the U.S.

          LAW AND ANALYSIS:

              Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1304), requires that, unless excepted, every article of foreign

          origin or its container must be legibly, permanently, and

          conspicuously marked to indicate the country of origin to an

          ultimate  purchaser in the United States.  The primary purpose of

          the country of origin marking statute is to "mark the goods so

          that at the time of purchase the ultimate purchaser may, by

          knowing where the goods were produced, be able to buy or refuse

          to buy them, if such marking should influence his will.  United

          States v. Friedlaender & Co, 27 C.C.P.A. 297, 302, C.A.D. 104

          (1940) (quoted in Globemaster, Inc. v. United States, 68 Cust.

          Ct. 77, 79-80, 340 F. Supp. 975-76 (1972) and National Juice

          Products Association v. United States, 10 CIT ___, 628 F. Supp.

          978 (1986).

              The regulations implementing the statute are set forth in

          Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134).  Under 19 CFR

          134.1(d), the ultimate purchaser is generally the last person in

          the U.S. who will receive the article in the form in which it was

          imported.  If an imported article is further manufactured in the
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          U.S. and the manufacturing process is merely a minor one which

          leaves the identity of the imported article intact, pursuant

          to 19 CFR 134.1(d)(2), the consumer or user of the article who

          obtains the article after the processing, will be regarded as

          the ultimate purchaser.

              Foreign natural products (such as shrimp) are on the so-

          called J-list and are excepted from individual marking require-

          ments (19 U.S.C. 1304(a)(3)(J) and 19 CFR 134.33).  However, the

          outermost container in which the article ordinarily reaches the

          ultimate purchaser is required to be marked to indicate the

          origin of its contents.  As provided in 19 CFR 134.25, if the

          imported J-list product will be repacked prior to sale to the

          ultimate purchaser, the importer must certify to Customs that he

          will properly mark the new package or alternatively notify the

          repacker of the obligation to mark the new package.  The certi-

          fication procedures, which are for the purpose of ensuring that

          despite the repacking, the ultimate purchaser will be advised of

          the country of origin, apply to imported J-list articles proces-

          sed and repacked after importation unless the articles are sub-

          stantially transformed prior to repacking.  Absent a substantial

          transformation, the consumer or other recipient of the shrimp is

          considered the ultimate purchaser and is entitled to be informed

          of the country of origin of the shrimp.

              In order for a substantial transformation to be found, an

          article having a new name, character and use must emerge from

          the processing.  See United States v. Gibson-Thomsen Co, Inc,

          27 C.C.P.A. 267, C.A.D. 98 (1940).  The issue before the Customs

          Court in that case was whether hairbrushes and toothbrushes

          manufactured in the U.S. by inserting bristles into wooden

          handles imported from Japan were required to be marked as pro-

          ducts of Japan.  After careful examination of the statute and its

          legislative history, the court concluded that Congress had not

          intended the marking requirements to continue to apply to an

          imported article which is used in the U.S. as a material in the

          manufacture of a new article having a new name, character and

          use, and which consequently loses its separate identity in the

          finished product.

              This decision was followed and quoted extensively in Grafton

          Spools, Ltd. v. United States, 45 Cust. Ct. 16, 22, C.D. 2190

          (1960), in which empty metal spools imported from England and

          wrapped in the U.S. with inked ribbons to create typewriter

          ribbons and business machine ribbons were found to have lost

          their identity in the finished product.  The court observed that
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          what the ribbon manufacturers were selling were ribbons, which of

          course had to be wound on a spool, but it was the ribbon and not

          the spool which the manufacturer's customers were interested in

          purchasing.

              A more recent court decision on the issue of country of

          origin marking is Uniroyal Inc. v. United States, 3 C.I.T. 220,

          542 F. Supp. 1026 (1982), aff'd, 702 F.2d 1022 (Fed Cir. 1983).

          In this case the merchandise before the Court of International

          Trade consisted of "footwear uppers consisting of complete shoes

          except for an outsole...," manufactured in Indonesia and imported

          into the U.S. where a pre-shaped rubber outsole was affixed and

          the complete shoe was sold to retailers.  The question was

          whether the addition of the outsoles substantially transformed

          the uppers so that the uppers did not have to be individually

          marked as a product of Indonesia.

              After carefully examining both the imported upper and the

          finished shoe, the court concluded that the imported upper did

          not lose its distinct identity in the finished shoe and to the

          contrary, was the very essence of the completed shoe.  This was

          so even though the imported upper could not be sold to or worn

          by consumers without the heavy rubber outsole being attached and

          even though following attachment of the rubber outsole the shoe

          was called by a different name, a deck shoe, rather than an upper

          or a moccasin.

              In the most recent court decision involving a country of

          origin marking question, National Juice Products Association v.

          United States, supra, the Court of International Trade upheld

          Customs determination that imported orange juice concentrate is

          not substantially transformed when it is domestically processed

          into retail orange juice products.  In that case, the orange

          concentrate was mixed with water, orange essences, orange oil

          and in some cases, fresh juice and either packaged in cans and

          frozen or pasteurized, chilled and packed in liquid form.

          Customs found, and the court agreed, that the domestic processing

          did not produce an article with a new name, character or use

          because the essential character of the final product was imparted

          by the imported concentrate and not the domestic processing.  The

          court stated "the retail product in this case is essentially the

          juice concentrate derived in substantial part from foreign grown,

          harvested and processed oranges.  The addition of water, orange

          essences and oils to the concentrate, while making it suitable

          for retail sale does not change the fundamental character of the

          product, it is still essentially the product of the juice or

          oranges."
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              The court found that since the U.S. processing did not

          constitute a substantial transformation, the retail packages of

          juice had to be marked to indicate the country of origin of the

          imported concentrate.  See also HQ 729365, dated June 25, 1986

          (imported broccoli is not substantially transformed when it is

          processed in the U.S. by cutting, blanching, packaging and

          freezing; the imported broccoli does not lose its fundamental

          character and identity and the repacked broccoli is subject to

          the requirements of 19 U.S.C. 1304).

              Applying the principles set forth in the above precedents

          to the facts in this case, we are of the opinion that the

          shelling and deveining of foreign shrimp does not constitute a

          substantial transformation.  First, the processing does not

          result in a change of name that is material.  While the imported

          product may be known simply as frozen shrimp whereas the pro-

          cessed product may described as "peeled and deveined" frozen

          shrimp, both products have essentially the same name - frozen

          shrimp.  Such a minor name change is not enough to warrant a

          finding of substantial transformation.

              More importantly, the character of the imported product is

          not changed by peeling and deveining.  Both before and after

          peeling and deveining, the product is still basically the same,

          i.e., raw frozen shrimp.  The quality and size of the product

          is attributable to the imported product and not the domestic

          processing.  While the peeling and deveining changes the

          physical appearance of the shrimp to a certain degree and renders

          the product ready for eating, in our opinion, the change is minor

          and does not fundamentally change the character of the imported

          product.  Just as the imported orange juice concentrate in

          National Juice, the imported raw broccoli in HQ 729365 and the

          imported upper in Uniroyal, imparted the essential character to

          the final product, we believe that in this case the imported

          shrimp similarly imparts the essential character to the final

          product.

              Finally, the shelling and deveining operations do not

          significantly change the product's intended use, which we believe

          is dictated primarily by the very nature of the product itself

          (as raw shrimp) and by its size.  These criteria are already

          determined at the time of importation.  The purchaser of frozen

          raw shrimp has already decided that he would like to purchase raw

          shrimp, that the product will be frozen, and that the raw shrimp

          will be a particular size.  Whether or not the purchaser would

          also like the added convenience of having it deveined and shelled

          at the time of purchase is but one factor to consider.  We note

          that peeling and deveining is often performed by many consumers

          in their own kitchens.
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              We are not persuaded by the argument that the processing

          changes the use of the imported product since peeled shrimp

          cannot be utilized for any of the shell-on presentations, e.g.

          "boil and peel", and "tail-on cocktail" dishes.  Although the

          peeling may limit some of the uses of the imported product, this

          limitation does not equate with substantial transformation.  In

          each of the cases cited above, where the U.S. processing did not

          effect a substantial transformation, the processed product could

          no longer be used for certain presentations.  For example, after

          water was added to the orange juice concentrate it could no

          longer be sold as a frozen concentrated product; nonetheless, it

          is clear that the addition of water does not effect a substantial

          transformation.  Similarly, after the imported broccoli was cut

          and frozen, it could no longer be used as broccoli spears.

          Nonetheless, it was held that both the imported and processed

          products had essentially the same use.

              Based on the above considerations, we find that the peeling

          and deveining of shrimp does not change the name, character or

          use of the imported product and thus, does not constitute a

          substantial transformation.  To the contrary, the domestic

          manufacturing processing is merely a minor one which leaves the

          identity of the imported article intact.  Therefore, the consumer

          or user of the shrimp who obtains it after the processing is

          regarded as the ultimate purchaser within the meaning of 19

          U.S.C. 1304 and 19 CFR 134.1(d).  As such, the repacked shrimp

          must be labeled to reflect the country of origin of the shrimp.

          To say that a consumer is not entitled to know the origin of the

          shrimp by virtue of the peeling and deveining operations would,

          in our opinion, render the marking statute meaningless.

          HOLDING:

              Foreign shrimp which is processed in the U.S. by peeling,

          deveining and repacking is not substantially transformed.

          Therefore, the repacked shrimp is subject to the country of

          origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134

          and the repacked product must be labeled to indicate the country

          of origin of the shrimp.  In addition, the importer of such

          shrimp is subject to the certification requirements set forth in

          19 CFR 134.25.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director

                                        Commercial Rulings Division
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                                        Mr. William D. Chauvin

                                        Executive Director

                                        American Shrimp Processors

                                          Association

                                        P.O. Box 50774

                                        New Orleans, LA 70150

