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          MAR 2-05 CO:R:C:V  731799 LR

          CATEGORY:  Marking

          Raymond R. Driscoll

          Development Director

          Falcon Rule

          Auburn, Maine 04210

          RE:  Country of Origin Marking of Wooden Pens

          Dear Mr. Driscoll:

                This is in response to your letter dated September 14,

          1988, requesting a ruling on the marking requirements for wooden

          pens imported from Taiwan which are printed after importation

          with advertising information.

          FACTS:

                Wooden pens in the shape of baseball bats, hockey sticks

          and rulers are imported from Taiwan.  After importation your

          company prints the pens with advertising information in

          accordance with individual purchase contracts and sells them to

          advertising specialty distributors.  According to your letter,

          the pens are imported and sold in poly bags of 50 in each bag.

          In lieu of marking each pen with the country of origin, you

          propose marking the poly bags.

          ISSUE:

                Are wooden pens which are made in Taiwan and printed in the

          U.S. with advertising information excepted from individual

          country of origin marking requirements?

          LAW AND ANALYSIS:

               Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1304), requires that every article of foreign origin (or its

          container) imported into the U.S., subject to certain specified

          exceptions, shall be marked in a conspicuous place as legibly,

          indelibly, and permanently as the nature of the article (or

          container) will permit in such a manner as to indicate to the

          ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country
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          of origin of the article.  "Ultimate purchaser" is defined in

          section 134.1, Customs Regulations (19 CFR 134.1), as "the last

          person in the U.S. who will receive the article in the form in

          which it was imported."  The regulation further provides that if

          an imported article will be used in manufacture, the manufacturer

          may be the "ultimate purchaser" if he subjects the imported

          article to a process which results in a substantial transform-

          ation of the article.  In such case, the imported article is

          excepted from individual marking pursuant to section 134.35,

          Customs Regulations (19 CFR 134.35), and only the outermost

          container is required to be marked.

                However, if the manufacturing process is a minor one which

          leaves the identity of the imported article intact, 19 CFR 134.1

          provides that the consumer or user of the article, who obtains

          the article after the processing, will be regarded as the

          "ultimate purchaser".  The regulation also provides that if the

          imported article is distributed as a gift the recipient is the

          "ultimate purchaser".  In each of these instances, the article

          must be individually marked with the country of origin.

              In order for a substantial transformation to be found, an

          article having a new name, character, or use must emerge from

          the processing.  See United States v. Gibson-Thomsen Co. Inc.,

          27 C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98).  Two factors that are relevant to

          the issue of substantial transformation are whether the

          processing done in the U.S. substantially increases the value of

          the imported article or transforms the article so that it is no

          longer the essence of the final product.  See National Juice

          Prodcuts Association v. United States , 10 CIT ___ , 628 F. Supp.

          978 (1986).

                In this case, we find that the printing of advertising

          information on the pens does not constitute a substantial

          transformation.  First, the printing does not materially alter

          the name, character or use of the imported articles.  At the time

          of importation, the articles in question would properly be

          referred to as pens and more specifically characterized as wooden

          pens in the shape of baseball bats, hockey sticks and rulers.

          The use of the pens is as writing implements.  After the printing

          of the advertising information, they remain articles properly

          referred to as pens, characterized as wooden pens in the shape of

          baseball bats, hockey sticks and rulers, and used as writing

          implements.  The fact that the pens may also be used for

          advertising purposes, does not, in our opinion, materially change

          their underlying use as writing implements.  
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                For these same reasons, we believe that the printing does

          not transform the imported article so that it is no longer the

          essence of the final product.  Both before and after the

          printing, the essence of the article in question is a finished

          writing implement with an unusual shape.  It is also unlikely

          that the printing substantially increases the value of the

          product.  Based on these considerations, we find that printing is

          merely a minor manufacturing process which leaves the identity of

          the imported articles intact.  As such, the recipient of the pens

          (even if they are distributed as gifts), rather than the company

          that prints the pens, or the companies that distribute them, is

          considered the ultimate purchaser.

          HOLDING:

                Wooden pens in the shape of baseball bats, hockey sticks

          and rulers, which are made in Taiwan are not substantially

          transformed in the U.S. by printing advertising information on

          them.  Accordingly, the final recipient of the pens, rather than

          either the U.S. company that prints the pens or the companies

          that distribute them to the final recipient, is the ultimate

          purchaser.  Therefore, each pen must be individually marked in

          the manner set forth in 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134.

                                      Sincerely,

                                      Marvin M. Amernick

                                      Chief, Value, Special Programs

                                      and Admissibility Branch

