                            HQ 961211

                          July 23, 1988

CLA-2 RR:CR:GC 961211 PH

CATEGORY: Classification

TARIFF NO.: 7013.99.50; 7323.99.90; 9405.50.40

Ms. Darlene DiBernardo

Manager, U.S. Regulatory Affairs

Livingston International, Inc.

100 Walnut Street

P.O. Box 2850

Champlain, New York 12919

RE:  Flower pot-shaped glassware with metal stand; candle holder;

     glassware for table, kitchen, toilet, office, indoor

     decoration; principal use; U.S. Additional Note 1(a); EN

     Rule 3(b)(IX); HQs 956810; 957794; 960499; 960503; NY 888716

Dear Ms. DiBernardo:

     This is in reference to your request on behalf of Libbey

Canada, Inc., to the Director, Customs National Commodity

Specialist Division, New York, N.Y., dated November 24, 1997, for

a ruling as to the classification under the Harmonized Tariff

Schedule of the United States (HTSUS), of flower pot-shaped

glassware with a metal stand.  A sample was provided.  Your

letter was referred to this office for reply.  We regret the

delay.

     You raise the issue of the applicability of General Rule of

Interpretation (GRI) 3(b) to the classification of the

merchandise.  As stated in the ruling, because classification is

determined under GRI 1, no GRI 3(b) analysis is necessary.  For

an analysis of the applicability of GRI 3(b) to similar articles,

see Headquarters Ruling Letters (HQs) 960499 dated July 8, 1998,

and 961095 dated July 20, 1998.  You also raise the issue of the

applicability of subheading 9801.00.10, HTSUS, in the context of

GRI 3(b).  In this regard, see HQ 961095.  In regard to your

questions on country of origin marking requirements, origin for

purposes of invoice and duty calculation, and qualification for

duty-free treatment under subheading 9801.00.10, HTSUS, see HQ

559421 dated September 16, 1996.

FACTS:

     The merchandise under consideration consists of a flower

pot-shaped article of glass with a metal stand.  The glassware is

clear with a green tint and has an outside top diameter of 3 7/8"

and an outside base diameter of 2 3/4".  It is 3 1/2" in height. 

The stand is 4" wide and 4 1/8" high.  The stand appears to be of

coated iron or steel and consists of a ring onto which are

attached three legs.  The glassware and stand are packaged in a

cardboard display container.  The glassware and stand are

described on the container as "Garden Server" and the container

has an illustration of the article used to hold a salsa or

similar mixture.  You describe the article as a "server/votive".

     The subheadings under consideration are as follows:

7013.99.50     Glassware of a kind used for table, kitchen,

               toilet, office, indoor decoration or similar      purposes (other than that of heading 7010 or      7018): ... Other glassware: ... Other: ... Other:

               ... Other: ... Valued over $0.30 but not over $3

               each.

The 1998 general column one rate of duty for goods classifiable

under this provision is 30% ad valorem; that for goods of Mexico

qualifying for NAFTA treatment is 20% ad valorem.

7323.99.90     Table, kitchen or other household articles and

               parts thereof, of iron or steel; ...: Other: ...

               Other: ... Not coated or plated with precious

               metal: ... Other: ... Other.

The 1998 general column one rate of duty for goods classifiable

under this provision is 3.4% ad valorem; goods of Mexico

qualifying for NAFTA treatment are duty-free.

9405.50.40     Lamps and lighting fittings including searchlights

               and spotlights and parts thereof, not        elsewhere specified or included; ...: ...

               Non-electrical lamps and lighting fittings: ...

               Other: ... Other.

The 1998 general column one rate of duty for goods classifiable

under this provision is 6.3% ad valorem; goods of Mexico

qualifying for NAFTA treatment are duty-free.

ISSUE:

     Whether the flower pot-shaped glassware with metal stand is

classifiable as glassware of a kind used for indoor decoration or

similar purposes in subheading 7013.99.50, HTSUS, other table,

kitchen or other household articles of iron or steel in

subheading 7323.99.90, HTSUS, or other non-electrical lamps and

lighting fittings in subheading 9405.50.40, HTSUS.

LAW AND ANALYSIS:

     Merchandise is classifiable under the Harmonized Tariff

Schedule of the United States (HTSUS) in accordance with the

General Rules of Interpretation (GRIs).  GRI 1 states in part

that for legal purposes, classification shall be determined

according to the terms of the headings and any relative section

or chapter notes, and provided the headings or notes do not

require otherwise, according to GRIs 2 through 6, taken in order. 

Pursuant to GRI 3(b), goods which are prima facie classifiable

under two or more headings shall be classified as if they

consisted of the material or component which gives them their

essential character.  Because the GRIs are applied in order, when

merchandise is classified under GRI 1 no essential character

analysis pursuant to GRI 3(b) need be performed (Bradford

Industries, Inc. v. United States, 968 F. Supp. 732 (1997)).

     The Harmonized Commodity Description and Coding System

Explanatory Notes (ENs) constitute the official interpretation of

the Harmonized System.  While not legally binding on the

contracting parties, and therefore not dispositive, the ENs

provide a commentary on the scope of each heading of the

Harmonized System and are thus useful in ascertaining the

classification of merchandise under the System.  Customs believes

the ENs should always be consulted.  See T.D. 89-80, published in

the Federal Register August 23, 1989 (54 FR 35127, 35128).

     Subheadings 7013.99.50, 7323.99.90, and 9405.50.40, HTSUS,

as applicable to the merchandise under consideration, are

controlled by use (other than actual use) (see Group Italglass

U.S.A., Inc. v. United States, 17 CIT 1177, 839 F. Supp. 866

(1993); E.M. Chemicals v. United States, 923 F. Supp. 202 (CIT

1996); Stewart-Warner Corp. v. United States, 3 Fed. Cir. (T) 20,

25, 748 F.2d 663 (1984)).  In such provisions, articles are

classifiable according to the use of the class or kind of goods

to which the articles belong.  If an article is classifiable

according to the use of the class or kind of goods to which it

belongs, Additional U.S. Rule of Interpretation 1(a), HTSUS,

provides that:

     In the absence of special language or context which

     otherwise requires-- (a) a tariff classification controlled

     by use (other than actual use) is to be determined in

     accordance with the use in the United States at, or

     immediately prior to, the date of importation, of goods of

     that class or kind to which the imported goods belong, and

     the controlling use is the principal use.

     In other words, the article's principal use in the U.S. at

the time of importation determines whether it is classifiable

within a particular class or kind (principal use is distinguished

from actual use; a tariff classification controlled by the latter

is satisfied only if such use is intended at the time of

importation, the goods are so used and proof thereof is furnished

within 3 years after the date the goods are entered (U.S.

Additional Note 1(b); 19 CFR 10.131 - 10.139)).

     The Courts have provided factors, which are indicative but

not conclusive, to apply when determining whether merchandise

falls within a particular class or kind.  They include: general

physical characteristics, expectation of the ultimate purchaser,

channels of trade, environment of sale (accompanying accessories,

manner of advertisement and display), use in the same manner as

merchandise which defines the class, economic practicality of so

using the import, and recognition in the trade of this use.  See

Lenox Collections v. United States, 19 CIT 345, 347 (1995);

Kraft, Inc, v. United States, 16 CIT 483 (1992), G. Heileman

Brewing Co. v. United States, 14 CIT 614 (1990); and United

States v. Carborundum Company, 63 CCPA 98, C.A.D. 1172, 536 F.2d

373 (1976), cert. denied, 429 U.S. 979 (1976).

     This office recently has exhaustively reviewed the principal

use of articles such as those under consideration (glassware in

various forms contended to be principally used as candle

holders).  In the March 25, 1998, edition of the CUSTOMS

BULLETIN, Volume 32, Number 12, page 32, Customs issued a notice

under 19 U.S.C. 1625 proposing to modify or revoke two

Headquarters and five New York ruling letters (including the

ruling you cite, HQ 957127), to classify the articles described

therein as other glassware of a kind used for indoor decoration

or similar purposes in subheading 7013.99, HTSUS, instead of as

candle holders in subheading 9405.50.40, HTSUS.  The comments

submitted in response to this notice provided considerable

information regarding the "pertinent factors" (see above) related

to the principal use of the class or kind of goods to which the

goods considered in the proposed rulings belong.  Based on this

information, Customs has concluded that the class or kind for

goods such as those under consideration is defined by the form or

shape of the article (e.g., bell-shape, similar to bell-shape,

flower pot shape, tulip or flower petal shape, cube or rectangle

shape, disk shape, bowl shape, and other shapes) and its size. 

We have found there to be a clear distinction between glassware

used as candle holders and that used for general indoor

decoration based on the size of the articles, in the absence of

other pertinent evidence or information.  Glassware with an

opening of 4 inches or less in diameter and a height or depth of

5 inches or less is used substantially more frequently as a

candle holder than for any other purpose, according to the

information we have obtained, and larger glassware is used

substantially more frequently for general indoor decoration.  See

the July 15, 1998, edition of the CUSTOMS BULLETIN, Volume 32,

Number 28, page 12, wherein the March 25, 1998, CUSTOMS BULLETIN

notice was withdrawn.

     The glass component of the article under consideration is in

the shape of a flower pot and is of clear green tinted glass.  It

has a top diameter of 3 7/8", a diameter at the base of 2 3/4",

and a height of 3 1/2".  This article is of a form and size,

based on the above-described information, which indicates its

inclusion in the class or kind of goods principally used as

candle holders.  This is consistent with the pertinent factors

listed by the Courts for determining principal use (see above). 

That is, in regard to physical characteristics, the small size of

the opening prevents easy access and the overall appearance of

the article provides, in the words of advertising literature for

similar articles, "[a] dramatic display for candles".  In regard

to the other pertinent factors (expectation of ultimate

purchasers; channels of trade; environment of sale; and usage,

economic practicality of such usage, and recognition of the trade

of such usage), the evidence obtained from the public in response

to the March 25, 1998, Customs Bulletin notice supports principal

use of the articles as candle holders.  Accordingly, the

glassware and metal stand is classified as non-electrical lamps

and lighting fittings in subheading 9405.50.40, HTSUS.

HOLDING:

     The flower pot-shaped glassware with metal stand is

classifiable as other non-electrical lamps and lighting fittings

in subheading 9405.50.40, HTSUS.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

