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          CATEGORY: Classification

          TARIFF NO:  TSUS 183.05

          Eric R. Markus, Esq.

          Wilmer, Cutler & Pickering

          2445 M Street, NW.

          Washington, D.C. 20037-1420

          RE: Tariff classification of sugar blends

          Dear Mr. Markus:

               This is in response to your petition of April 22, 1988,

          under section 516, Tariff Act of 1930, as amended, filed on

          behalf of the United States Cane Sugar Association and the United

          States Beet Sugar Association, concerning the tariff classifi-

          cation and quota status of imported blends of sugar and dextrose.

               Your letter is being treated as a request for an information

          letter under section 175.1 of the Customs Regulations (19 CFR

          175.1) setting forth Customs position as to the tariff classifi-

          cations of the merchandise.

          FACTS:

               In your letter you state that these blends are being

          imported in various combinations.  Specifically, you identify

          blends consisting of approximately 80 percent sugar and 20

          percent dextrose, and other blends of approximately 65 percent

          sugar and 35 percent dextrose.  In addition to the foregoing

          described blends, you assert that other imported sugar blends of

          81 percent and 95 percent sugar have also been imported.  These

          products, you maintain, are competitive and virtually identical

          with domestically produced sugar blends.

          ISSUE:

               What is the proper classification of sugar blends under the

          Harmonized Tariff Schedule (HTS)?

          LAW AND ANALYSIS:

               It is your position that the blends in question are sugar

          under the tariff and not retail food products.  You believe that

          they should be classified as sugar.
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               Customs has classified these blends as products made from

          sugar, having a valid commercial identity, rather than as sugar

          itself.  Where the blend was packed for retail sale (e.g., 5 lb.

          bags) it was classified under the provision for other edible

          preparations, not specially provided for in item 183.05, TSUS.

               Essentially, it is your position that the "high content

          sugar blends" are not traditional sugar products of a type

          classifiable in item 183.05, regardless of whether or not they

          are packaged for retail sale.  You believe that they are merely

          blends possessing the general characteristics of the dominant

          component, sucrose.  Moreover, you maintain that the

          characteristics and uses of these sugar blends are identical to

          those of granulated sugar.  Furthermore, you point out that under

          headnote 1, part 15, Schedule 1, TSUS, foods classifiable under

          other provisions in Schedule 1 are not classifiable as edible

          preparations and it is your belief that these blends are

          classifiable under the sugar schedule.

               Under the HTS, the provision which corresponds to the TSUS

          item 183.05 for other edible preparations is heading 2106, for

          food preparations not elsewhere specified or included.  For TSUS

          item 155.20, cane or beet sugar, the corresponding HTS provision

          would be heading 1701.  Goods are classified in the HTS in

          accordance with the General Rules of Interpretation (GRI).  The

          first two rules concern the classification of products according

          to the applicable HTS headings.  However, in a case such as this,

          where you have a mixture which is not specifically described, but

          is prima facie classifiable under two headings, each of which

          refers to part only of the material contained in the mixture, GRI

          3(b) provides that mixtures consisting of different materials

          shall be classified as if they consisted of the material which

          imparts the essential character.

          HOLDING:

               In this case, the mixture or blends are mere mixtures of two

          products classifiable in Chapter 17.  Such a mixture does not

          ipso facto render the blend a food preparation; the act of mixing

          does not alter the nature or use of the product such that it

          would no longer be classifiable in Chapter 17.  Whether the

          blends are of 80 percent sucrose and 20 percent dextrose or 65
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          percent sucrose and 35 percent dextrose, by application of GRI

          3(b) they are considered sugar classifiable in subheading

          1701.99.00, HTS, for cane or beet sugar, and subject to the quota

          allocations in additional U.S. note 3 to Chapter 17, HTS.

                                         Sincerely,

                                         John Durant, Director

                                         Commercial Rulings Division
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