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            CATEGORY:  Classification

            TARIFF NO.:  6402.99.1570

            Ms. Jane A. Sheridan

            Import Department

            Pagoda Trading Co., Inc.

            1950 Craig Road

            St. Louis, Missouri  63146

            RE:  Tariff classification of misses' dress shoes

            Dear Ms. Sheridan:

                 In a letter dated April 25, 1988, you inquired as to the

            tariff classification under the Harmonized Tariff Schedule of

            the United States (HTSUSA) of certain misses' dress shoes

            manufactured in China and Taiwan.  Samples were submitted for

            examination.

            FACTS:

                 The samples designated as styles 6045G and 64657C are

            slip-ons with plastic uppers and plastic outsoles.  Both shoes

            have decorative textile bows attached to the vamp near the toe.

            ISSUE:

                 Are the textile bows accessories under the HTSUSA which

            would require their measurement as part of the external surface

            area of the uppers?

            LAW AND ANALYSIS:

                 Subheading 6402.99.15 provides for other footwear with

            outer soles and uppers of rubber or plastics, having uppers of

            which over 90 percent of the external surface area (including

            any accessories or reinforcements such as those mentioned in

            note 4(a) to this chapter) is rubber or plastics.  Note 4(a) to

                                         - 2 -

            Chapter 64 states that "(t)he material of the upper shall be

            taken to be the constituent material having the greatest

            external surface area, no account being taken of accessories or

            reinforcements such as ankle patches, edging, ornamentation,

            buckles, tabs, eyelet stays or similar attachments."

                 It is our opinion that subheading 6402.99.15 does not

            require that everything that was excluded under Note 4(a) must

            be added back in determining classification under that

            provision.  If there was meant to be an add-back requirement,

            the superior heading could have read, "including all

            accessories or reinforcements excluded by reason of Note 4(a)".

            Instead, the heading states accessories or reinforcements "such

            as" those mentioned in note 4(a).

                 It is our opinion that loosely attached appurtenances are

            not part of the upper at all and therefore are not added back

            in measuring the external surface area.  The courts have

            consistently held under the Tariff Schedules of the United

            States Annotated (TSUSA), that loosely attached appurtenances

            are excluded when measuring the external surface area of the

            upper.  See. e.g. United States v. Castelazo & Associates A/C

            Stonewall Trading Company, 57 CCPA 16, C.A.D. 970 (1969),

            affirming 60 Cust. Ct. 650, C.D. 3486 (1968); where fur trimmed

            buttons attached to the uppers having merely ornamental value

            and no utility, were not parts of the upper for tariff

            purposes.  T.D. 70-238(19) dated October 15, 1970 (1970); HRL

            051937 dated June 6, 1977; N.Y. Ruling letter 807388 dated July

            31, 1984.  As a result of these decisions, Customs adopted the

            practice of excluding loosely attached appurtenances from the

            measurement of the external surface area of the upper.

                 Moreover, this approach is consistent with HRL 081305 of

            March 10, 1988.  HRL 081305 dealt with among other things,

            whether shoelaces should be considered as part of the external

            surface area of the upper.  Shoelaces did not appear to be

            "ejusdem generis" with the examples in Note 4(a), because those

            examples are presumably firmly affixed to the balance of the

            upper.  Id. at p.2.  Consequently, the shoelaces at issue were

            not part of the upper and were not considered when measuring

            the external surface area.
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            HOLDING:

                 In view of the foregoing, styles 6045G and 64657C are

            classifiable under subheading 6402.99.1570, HTSUSA, as other

            misses' footwear with outer soles and uppers of rubber or

            plastics, other footwear, other, having uppers of which over 90

            percent of the external surface area (including any accessories

            or reinforcements such as those mentioned in note 4(a) to this

            chapter) is rubber or plastics, with duty at the rate of 6

            percent ad valorem.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director

                                        Commercial Rulings Division
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            6cc:  Area Director, New York Seaport

            1cc:  James Sheridan, New York
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