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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  9608.10.00; 9801.00.10; 9802.00.80

Richard G. Seley

Rudolph Miles & Sons, Inc.

4950 Gateway East

P.O. Box 144

El Paso, Texas  79942

RE:  Ball point pen and pen holder

Dear Mr. Seley:

     Your letter of December 27, 1988, requesting a

classification ruling under the Harmonized Tariff Schedule of the

United States Annotated (HTSUSA) and a country of origin

determination for a ball point pen and pen holder desk set has

been referred to this office for a reply.

FACTS:

     The merchandise in question is a desk set consisting of a

ball point pen with an ostrich feather glued to its end and a

metal and plastic pen holder.  The items are packaged together.

The pen, pen holder and packaging materials are made in the

United States.  The ostrich feather is from Israel.  We

understand that the ostrich feather is Israeli grown.

Furthermore, it has also been bleached and dyed in Israel.  The

ostrich feather is glued to the pen in Mexico and the items are

packed for sale in Mexico.

ISSUES:

1.  What is the proper classification of the ball point pen and

    pen holder under the HTSUSA?

2.  Is the pen holder entitled to treatment as American good

    returned, not advanced in value or improved in condition

    within subheading 9801.10.00, HTSUSA?  Is there an allowance

    for the U.S. pen under subheading 9802.00.80, HTSUSA?
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3.  Does the assembly operations within Mexico affect the country

    of origin of the packaged pen set for marking purposes?

4.  Do restrictions exist on the importation of Israeli ostrich

    feathers?

LAW AND ANALYSIS:

Issue 1:  What is the proper classification of the ball point

          pen and pen holder under the HTSUSA?

     The classification of merchandise under the HTSUSA is

governed by the General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI 1

states in part that "for legal purposes, classification shall be

determined according to the terms of the headings and any

relative section or chapter notes...and according to the

following provisions."

     The following provisions" includes GRI 3(b) which refers to

articles in sets "for retail sale..."  GRI 3(b) states:

     goods put up in sets for retail sale... shall be

     classified as if they consisted of the material or

     component which gives them their essential character,

     as far as this criterion is applicable.

     To determine what is a "set" so to implement this rule, the

Explanatory Notes to the HTSUSA must be examined.  The

Explanatory Notes, although not dispositive, are to be looked to

for the proper interpretation of the HTSUSA.  54 Fed. Reg. 35127,

35128 (August 23, 1989). The Explanatory Note for Rule 3(b) gives

a three part test for "goods put up in sets for retail sale."

Harmonized Commodity Description and Coding System (HCDCS), Vol.

1, p. 4.

       The three step definition states "For the purposes of this

Rule, the term 'goods put up in sets for retail sale' shall be

taken to mean goods which:

     (a) consist of at least two different articles which

         are prima facie, classifiable in different

         headings.

     (b) consist of products or articles put up together to

         meet a particular need or carry out a specific

         activity; and

     (c) are put up in a manner suitable for sale directly

         to users without repacking (e.g., in boxes or

         cases or on boards)."  (emphasis added)
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     Since these three steps are listed in the conjunctive, all

three must be met.  First, the pen and pen holder are different

articles, classifiable within different headings.  Secondly,

they are put together to meet a particular writing need.

Finally, the items are packaged together for sale directly to

users without further packing.  Therefore, the pen and pen holder

are a "set" within the meaning of GRI 3(b), HTSUSA.

     The classification of sets is determined by the item which

gives the set its "essential character."  This office agrees that

the ball point pen gives the set in question its essential

character.  Therefore, the ball point pen set is classifiable

within subheading 9608.10.00, HTSUSA, which describes "Ball

point pens...".

Issue 2:  Is the pen holder entitled to treatment as American

          goods returned, not advanced in value or improved in

          condition within subheading 9801.00.10, HTSUSA?  Is

          there an allowance for the U.S. pen under subheading

          9802.00.80, HTSUSA?

     Subheading 9801.00.10, HTSUSA, provides for the duty free

entry of U.S. origin merchandise when returned to the United

States from abroad without an advancement in value or improvement

in condition.  The constructive segregation of the items or

components forming a set is not allowed under this tariff

provision.  The application required is "all or nothing."  If the

imported article consists of any foreign materials or components

or U.S. origin goods that have been advanced or improved, then

the requirements of subheading 9801.00.10 are not met.  See

Headquarters Ruling Letter 084930, dated September 14, 1989.

     The instant imported article is a set with the essential

character of a ball point pen.  Part of the materials, the

Israeli ostrich feather, is foreign.  Additionally, the pen has

been advanced or improved with the attachment of the feather.

Since all of the set does not meet the requirements of subheading

9801.00.10, HTSUSA, none of the set is granted American goods

returned status.  The U.S. made pen holder, although not advanced

or improved while abroad, is a part of the set and, therefore,

does not fall within the classification of subheading 9801.00.10,

HTSUSA.

     However, the entire set does fall within the purview of

subheading 9802.00.80, HTSUSA.  This subheading describes:

     Articles assembled abroad in whole or in part of

     fabricated components, the product of the United

     States, which (a) were exported in condition ready for

     assembly without further fabrication, (b) have not lost

     their physical identity in such articles by change in
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     form, shape or otherwise, and (c) have not been

     advanced in value or improved in condition abroad

     except by being assembled and except by operations

     incidental to the assembly process such as cleaning,

     lubricating and painting...

     The application of subheading 9802.00.80, HTSUSA,

essentially results in the segregation of the U.S. components

from the remainder, or dutiable portion, of the imported

article.  It is clear that this tariff provision does not

contemplate an "all or nothing" approach.  Therefore, the duty on

the ball point pen set is placed on the full value of the

imported article, minus the cost or value of the U.S. origin pen.

No deduction may be made for the cost or value of the pen holder

since it is not assembled abroad.

Issue 3:  Does the assembly operations within Mexico affect the

          country of origin of the packaged pen set for marking

          purposes?

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), requires that every article (or its container) imported

into the United States, subject to specified exceptions, shall be

marked to indicate the country of origin to the ultimate

purchaser in the United States.  Country of origin is generally

determined on the basis of substantial transformation.  In this

regard, 19 CFR 134.1(b) defines country of origin as "the country

of manufacture, production, or growth of any article of foreign

origin entering the United States.  Further work or material

added to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the 'country

of origin' within the meaning of this part."

     The substantial transformation test is also used to

determine whether U.S. articles which are exported and returned

to the United States are subject to the requirements of 19 U.S.C.

1304.  Except as discussed below, such articles are excepted from

marking under 19 CFR 134.32(m) as U.S. articles exported and

returned, unless the articles are substantially transformed prior

to their return to the United States.

     An exception to the substantial transformation rule is found

in 19 CFR 10.22, which applies to the country of origin marking

requirements of articles assembled abroad in whole or in part

from U.S. components and entitled to a partial exemption from

duty under subheading 9802.00.80, HTSUSA.  Section 10.22 provides

that assembled articles entitled to the exemption are considered

products of the country of assembly for the purposes of the

country of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.
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     In this case, a pen holder in the United States and a ball

point pen assembled in Mexico from U.S. and Israeli components

are to be imported.  Although they are considered a set for

tariff classification purposes, this fact is not relevant to the

country of origin marking requirements for these items.  See

Headquarters Ruling Letter 084935, dated August 23, 1989.

     In this case, the pen holder manufactured in the United

States is excepted from marking under 19 CFR 134.32(m), as a U.S.

article exported and returned.  Nothing is done in Mexico to the

pen holder to substantially transform it into a product of

Mexico.  The pen, however, which is eligible for importation

under subheading 9802.00.80, HTSUSA, is subject to the

requirements of 19 CFR 10.22.  As indicated above, under this

provision, the country of assembly in considered the country of

origin for purposes of 19 U.S.C. 1304, which in this case is

Mexico.  The pen may be marked "Mexico", "Product of Mexico",

"Assembled in Mexico", "Assembled in Mexico from U.S. and foreign

components", etc.  See Headquarters Ruling Letter 731507, dated

October 17, 1989.

Issue 4:  Do restrictions exist on the importation of Israeli

          ostrich feathers?

     You state that the ostrich feather which is to be glued to

the ball point pen is a product of Israel and is bleached and

dyed in Israel.  There is no prohibition or restriction on such

ostrich feathers.

HOLDING:

     The U.S. ball point pen with an attached Israeli ostrich

feather, packaged in U.S. packing materials with a U.S. made pen

holder are a set and classified within subheading 9608.10.00,

HTSUSA.  The U.S. produced goods which are assembled in Mexico

are within subheading 9802.00.80, HTSUSA.  There is no allowance

for the U.S. made pen holder.

     Since the pen holder is manufactured in the United States

and is not substantially transformed while in Mexico, it is

excepted from the marking requirements.  The ball point pen is

assembled abroad of U.S. and foreign components and is eligible

for the allowance within subheading 9802.00.80, HTSUSA.

Therefore, according to 19 CFR 10.22, the pen's country of origin

for marking purposes is the country in which it was assembled.

The pen may be marked "Mexico", "Product of Mexico",

Assembled in Mexico, or "Assembled in Mexico from U.S. and

foreign components."
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     There are no prohibitions or restrictions on the importation

of ostrich feathers from Israel.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

