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CATEGORY:  Classification

Mr. Trevor Thomas

Co-Operative Consulting, Australia

P.O. Box 250

Mawson, ACT  2607

AUSTRALIA

RE:  Country of Origin of T-shirts

Dear Mr. Thomas

     This is in reply to your letter of September 15, 1989,

concerning the country of

origin determination of T-shirts styled in Australia.

FACTS:

     The merchandise at issue consists of plain 100 percent knit

cotton T-shirts,

manufactured in China.  Upon importation into Australia, you plan

 to add Australian-

design prints, multi-colored (including metallized) inks, and

possibly some lace or other

sewn-on adornments (fabric-based) to the T-shirts.  You state

that the work performed

in Australia will be at least twice the cost of the Chinese T-

shirts (e.g., 50% local

value-added).  Thereafter, you plan to package the T-shirts and

export them into the

United States.

     In a letter dated September 19, 1989, Mr. James W. Wilkie,

of our Singapore office,

advised you that it was his preliminary opinion

        that the processes which you contemplate

        performing on the Chinese T-

        shirts in Australia do not constitute a "

        substantial transformation", and,

        therefore, would not result in a change in the

        country of origin from

        the Peoples Republic of China to Australia.

        Consequently, the T-shirts

        would enter the United States as products of the

        PRC and would be

        subject to applicable quota requirements.

ISSUE:

     Whether the Australian processing is sufficient to

constitute a substantial transfor

mation of the garment for country of origin purposes?

LAW AND ANALYSIS:

     Garments produced in more than one foreign country are

subject to the country of

origin requirements delineated in section 12.130 of the Customs

Regulations (19 C.F.R.

12.130).  These regulations provide that:

           ... a textile product ... which consists of materials

           produced or derived from, or

           processed in, more than one foreign ... country shall

           be a product of that

           foreign ... country where it last underwent a

           substantial transformation.

12.130(b).  A textile product undergoes a substantial transforma

tion when it is "...

transformed by means of substantial manufacturing or processing

operations into a new

and different article of commerce."

     Section 12.130 of the regulations outlines the criteria used

 to determine the country

of origin for textiles and textile products.  Specifically, this

provision of the regulations

is considered in determining whether a textile product has

undergone substantial

manufacturing or processing operations, and what constitutes a

new and different article

of commerce.  The factors considered are not exhaustive.  In fact

,  "one or any

combination of criteria may be determinative, and additional

factors may be considered."

     In determining whether merchandise has undergone substantial

 manufacturing or

processing operations, we consider the (1) physical change in the

 material or the

article; (2) time involved; (3) complexity of the operations; (4)

 level or degree of skill

and/or technology required; and (5) value added to the article in

 each country.

     Section 12.130(e)(1) of the regulations describes

manufacturing or processing opera

tions from which an article will usually be considered a product

of the country in which

processes occurred.  Section 12.130(e)(1)(i) provides:

          Dying of fabric and printing when accompanied

        by two or more of

        the following finishing operations: bleaching,

        shrinking, fulling, napping,

        decating, permanent stiffening, weighting,

        permanent embossing, or

        moireing; * * *

As none of these finishing operations take place in Australia,

this section does not

change the country of origin to Australia.

     Section 12.130(e)(2) of the regulations describes

manufacturing or processing opera

tions from which an article will usually not be considered a

product of the country in

which the processes occurred.  Section 12.130(e)(2)(v) provides:

          Dying and/or printing of fabrics or yarns.

As the printing and addition comprise the fundamental processes

taking place in

Australia, this section would seem to denote China as the country

 of origin.

     Section 12.130(d)(1) of the regulations provides:

          A new and different article of commerce will

        usually result from a

        manufacturing or processing operation if there is

         a change in:

            (i)     Commercial designation or

                identity,

            (ii)         Fundamental

                    character or

            (iii)   Commercial use.

     It is our opinion that a new and different article of

commerce has not arisen from

the Australian processes.  The article is identified as a T-shirt

, still has the character

of a T-shirt, and would still be sold and used as a T-shirt, both

 before and after

processing.  Therefore, although the article has undergone

processing operations in

Australia significantly increasing its value, these operations

are not sufficient to change

the country of origin for quota purposes.

HOLDING:

     As a result of the foregoing, we agree with the preliminary

opinion of our Sin

gapore office, in that the instant merchandise is considered a

product of the People's

Republic of China for quota purposes.

     Under the Harmonized Tariff Schedule of the United States

Annotated (HTSUSA),

rates of duty in General Column 1 (Most-Favored-Nation (MFN)

Rates) apply to the

entry of goods from countries not entitled to special tariff

treatment.  As of the date

of this ruling, goods imported from both Australia and China are

entitled to General

Column 1 rates.

     In order to ascertain from which textile category a visa

from China would be

required, a classification decision under the HTSUSA must made.

We have enclosed

literature on this subject for your information.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

