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James B. Ellis II, Esq.

Dyer, Ellis, Joseph, and Mills

600 New Hampshire Avenue, NW.

Washington, D.C. 20037

RE:  Applicability of the coastwise trade laws to fish loading,

     processing, and transporting activities by foreign-flag

     United States built vessels, soon to be re-documented under

     United States law

Dear Mr. Ellis:

     This is in response to your letter of November 17, 1988, in

which you request a ruling on the applicability of the coastwise

merchandise transportation statute to various fisheries-related

activities proposed to be engaged in by your client.

FACTS:

     It is proposed that two United States-built, foreign-flag

vessels will be purchased for the purpose of having them rebuilt

in United States shipyards to make them suitable to operate as

fish processing vessels, documented under the U.S.- flag with

fisheries licenses.  It is contemplated that they will be

operated off the coast of Alaska, and while in that service will

engage in one or more of the following activities:

          1. Receive and process fish in either international

          waters or in waters within the Exclusive Economic Zone

          (EEZ).

          2. Receive and transport fish from

          international waters or from the EEZ, to a

          point within U.S. territorial waters or to a

          U.S. port.

          3. Receive and process fish in territorial

          waters, while moving, and unload the

          processed fish at the same point at which the

          unprocessed fish were initially received.
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ISSUE:

     May a vessel built in the United States currently documented

under foreign-flag and to be documented for the fisheries engage

in the above-described activities without violating the coastwise

laws of the United States.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code App., section 883 (46 U.S.C.

App. 883), provides that only coastwise-qualified vessels may

transport merchandise between coastwise points.  Such points

include points within the territorial waters of the United

States.

     Vessels which are eligible for coastwise documentation are

those which have been built in the United States, are owned by

citizens of the United States, and pursuant to the first proviso

to section 883, have never been sold to foreign interests or

documented under a foreign flag.  The incoming letter requesting

a ruling in this matter acknowledges that the vessels presently

under consideration are not entitled to be documented to engage

in coastwise activities by virtue of their having been documented

under the laws of a foreign country.  This fact does not,

however, affect the ability of the vessels to be documented for

the fisheries.

     The EEZ is defined in Presidential Proclamation 5030 of

March 10, 1983 (48 FR 10605), as extending outward for 200

nautical miles from the baseline from which the breadth of the

territorial sea is measured.

     Of the three earlier enumerated activities, the first two

take place, at least in relevant part, outside the territorial

waters of the United States.  In the first case, fish are

received and processed outside the territorial waters.  In the

second, fish are received outside territorial waters and

transported to a point within those waters.  Neither of these

situations contemplate transportation between two or more

coastwise points.

     In the third example given, it is contemplated that fish

will be received at a point within the territorial waters and

processed while the vessel is in motion.  It is stated that the

processed fish would be unloaded at the same point at which the

unprocessed fish were originally received.  This is a critical
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point since the fish are considered merchandise for purposes of

section 883.  As such, they may not be transported by an

unqualified vessel between coastwise points.  If, however,

loading and unloading occur at the same point, there will have

been no transportation between two or more coastwise points, and

no violation of section 883. (We note, however, that the United

States District Court for the District of Columbia has held, in a

case involving the lading of merchandise - a drilling vessel - at

a point in territorial waters, movement of the merchandise to a

second point in the United States where it was worked on while on

the carrying vessels, and movement back to the original point in

territorial waters where the merchandise was unladen, that

section 883 would be violated, notwithstanding that the

merchandise was not unladen at a second coastwise point; see

Shipbuilders Council of America, et al. v. United States, Civil

Action No. 87-0972 (D.D.C. January 13, 1988, Judge George H.

Revercomb presiding).  This case is on appeal in the Court of

Appeals for the District of Columbia.  If Judge Revercomb's

decision is upheld, an operation such as that under consideration

could be determined to violate section 883 even if the fish is

laden at the same point in territorial waters where the processed

product is unladen.)  To the extent that fish are picked up at

various coastwise points, processed, and delivered back to the

points of original loading, it is incumbent upon a person engaged

in such activities to segregate the fish and to devise a system

which demonstrates to the satisfaction of the District Director

of Customs that fish are not being transported between coastwise

points.

HOLDING:

         A vessel documented for the fisheries only may:

     1. Receive and process fish in either international waters

or within the EEZ (as defined in Presidential Proclamation 5030

of March 10, 1983).

     2. Receive and transport fish from international waters or

from the EEZ, to a coastwise point.

     3. Receive and process fish in territorial waters, so long

as the processed fish are discharged at the same coastwise point

at which they are received, and so long as (to the extent
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such may be necessary) fish received at different coastwise

points are kept segregated to the satisfaction of the District

Director of Customs (but see Shipbuilders Council v. United

States, Civil Action Number 87-0972, D.D.C. January 13, 1988,

currently under appeal).

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

