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CATEGORY:   Carriers

Mr. Roger W. Koteen

2015 Zapo Street

Del Mar, California  920141

RE: Use of a foreign-built vessel as a "bed and breakfast inn",

and for transportation of passengers for sight-seeing purposes

within the territorial waters of the United States.

Dear Mr. Koteen:

     This is in reference to your letter of November 29, 1988, in

which you requested a ruling with regard to the application of

the Jones Act to the use of a foreign made vessel for overnight

accommodations and for sight-seeing cruises within the inland

waters of the harbor of San Diego, California.

FACTS:

     You state that the vessel will be used for overnight

accommodations (such as "bed and breakfast inns"); that the

vessel will be located in the San Diego Bay; and that the vessel

will be used for a 2 to 3 hours sight-seeing cruise within the

inland waters of the harbor.  You further state that a foreign

made vessel would be used for this venture.

ISSUE:

     Whether the use of a foreign-built vessel for overnight bed

and breakfast accommodations which includes a sight-seeing tour

within the territorial waters of the United States is a violation

of the coastwise laws.

LAW ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a
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vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     Under the provisions of 46 U.S.C. App. 289, no foreign

vessel shall transport passengers between ports or places in the

United States, either directly or by way of a foreign port.  The

penalty for violating this section of the law is $200 for each

passenger so transported and landed.

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, we have ruled that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though they

disembark at their point of embarkation and the vessel touches

no other point, is considered coastwise trade subject to the

coastwise laws. The transportation of passengers to the high seas

or foreign waters and back to the point of embarkation, often

called a "voyage to nowhere," is not considered coastwise trade,

assuming the passengers do not go ashore, even temporarily, at

another coastwise point.  The territorial waters of the United

States consist of the territorial sea, defined as the belt, 3

nautical miles wide, adjacent to the coast of the United States

and seaward of the territorial sea baseline.

     The vessel under consideration, as a foreign-built vessel,

would be precluded from engaging in the coastwise trade.  Under

the circumstances stated above, you may not use the vessel in the

coastwise trade if, as is true in this case, it is not qualified

to engage in the coastwise trade.  As noted above, 46 U.S.C.

App. 289, prohibits the transportation between points in the

United States of passengers in a non-coastwise-qualified vessel.

"Passenger," for purposes of this provision, is defined as

"...any person carried on a vessel who is not connected with the

operation of such vessel, her navigation, ownership, or business"

(19 CFR 4.50(b)).  However, a foreign-built vessel not qualified

to engage in the coastwise trade which is permanently moored, can

be used as a bed and breakfast inn or other non-maritime use

without violating the statute.  No law or regulation

administered by the United States Customs Service would preclude

the use of the subject vessel as a permanently moored lodging

facility since it would not be considered engaged in

transportation. The subject persons would however, be considered

passengers and their transportation on sight-seeing cruises

within the inland harbor or territorial waters of the United

States would be a violation of the coastwise laws.
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HOLDING:

     The use of a foreign-built vessel for overnight bed and

breakfast accommodations, if permanently moored, is not a

violation of the coastwise laws.  The transportation of such

persons by a non-coastwise-qualified vessel, such as your

foreign-built vessel, for sight-seeing cruises within the San

Diego harbor is a violation of the coastwise laws.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

