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VES-3-04 CO:R:P:C  110239 BEW

CATEGORY:   Carriers

Ms. Judith L. Renwick

Post Office Box 1066

Seward, Alaska 99664

RE:  Use of a United States-built vessel which has been sold

     foreign within the territorial waters of the United States

     as a "bed and breakfast hotel" and as a residence for the

     Alaskan oil clean-up workers.

Dear Ms. Renwick:

     This is in reference to your letter of May 11, 1989, in

which you requested a ruling with regard to the application of

the Jones Act to the use of a United States-built vessel which

has been sold foreign, and subsequently, will be purchased and

registered in the United States, as a "bed and breakfast" hotel

and a residence for workers involved with the Alaskan oil spill

in the territorial waters of the United States.

FACTS:

     The operation which you are considering would involved the

use of the subject vessel as a "bed and breakfast hotel".  You

state that the subject vessel was built in the United States and

sold foreign, and that you intent to purchase it and document it

under a United States-flag.  You state specifically that you

intend to use that vessel in Dutch Harbor and Seward, Alaska, as

a bed and breakfast hotel, and in the Prince William Sound area

as a residence for workers involved with the Alaskan oil clean-

up.

ISSUE:

     Are there any restrictions imposed by U.S. law on the

operation of a United States-built vessel, sold foreign and

subsequently U.S.-owned, as a permanently moored or anchored bed

and breakfast inn and/or residence for the Alaskan oil clean-up

workers in the territorial waters of the United States.
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LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  The passenger coastwise law, 46

U.S.C. App. 289, provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     Pursuant to 46 U.S.C. 12106 and 12110 and their

predecessors (46 U.S.C. 65i and 65m and, before them, 46 U.S.C.

11) and consistent with 46 U.S.C. App. 883, the coastwise

merchandise law, the Customs Service has consistently held that

the prohibition in 46 U.S.C. App. 289, applies to all non-

coastwise-qualified vessels.  Non-coastwise-qualified vessels

include any vessel other than a vessel built in, properly

documented under the laws of, owned by citizens of the United

States, and never sold foreign with certain exceptions (46

U.S.C. 12106(a)(2)(B) a 19 CFR 4.80(a)(2) and (3)).

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (Section 4.50(b), Customs

Regulations.)

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, we have ruled that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though they

disembark at their point of embarkation and the vessel touches no

other point, is considered coastwise trade subject to the

coastwise laws.  The transportation of passengers to the high

seas or foreign waters and back to the point of embarkation,

often called a "voyage to nowhere," is not considered coastwise

trade, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another coastwise point.  We have ruled that the

carriage of fishing parties for hire, even if the vessel proceeds

beyond territorial waters and returns to the point of the

passengers' original embarkation, is considered coastwise trade

subject to the coastwise laws.

     A point in United States territorial waters is considered a

point in the United States embraced within the coastwise laws

but a point beyond those waters, even if it is within the United
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States Exclusive Economic Zone (EEZ), is not considered to be

such a point, with certain exceptions inapplicable in this

context (see, e.g., the Outer Continental Shelf Lands Act of

1958, as amended; 43 U.S.C. 1333, and the amendments to 46 U.S.C.

App. 883 regarding the transportation of valueless or dredged

material effected by Public Law 100-329).

      The territorial waters of the United States consist of the

belt, 3 nautical miles wide, adjacent to the coast of the United

States and seaward of the territorial sea baseline.  The recent

Presidential Proclamation (dated December 27, 1988) proclaiming a

12 nautical mile territorial sea extended the jurisdiction of the

United States only for international purposes and did not extend

or change existing federal and state laws.  The territorial

waters of the United States continue to be 3 nautical miles wide,

for purposes of the applicability of the coastwise laws.

Whether the use of a foreign-flag vessel anchored or moored

within the territorial waters of the U.S., for overnight

accommodations is a violation of the coastwise laws.

     The vessel under consideration, a United States built

vessel which has been sold foreign, would be precluded from

engaging in the coastwise trade.  Under the circumstances stated

above, you may not use the vessel in the coastwise trade if, as

is true in this case, it is not qualified to engage in the

coastwise trade.  As noted above, 46 U.S.C. App. 289, prohibits

the transportation between points in the United States of

passengers in a non-coastwise-qualified vessel.

      "Passenger," for purposes of this provision, is defined as

"...any person carried on a vessel who is not connected with the

operation of such vessel, her navigation, ownership, or business"

(19 CFR 4.50(b)).  However, a non-coastwise-qualified vessel

which is permanently moored, can be used as a "bed and breakfast

hotel" or other non-maritime use without violating the statute.

No law or regulation administered by the United States Customs

Service would preclude the use of the subject vessel as a

permanently moored lodging facility since it would not be

considered engaged in transportation.  The subject "hotel guest"

and workers would however, be considered passengers and their

transportation on the vessel within the inland harbor or

territorial waters of the United States would be a violation of

the coastwise laws.
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HOLDING:

     The use of a United States-built vessel which has been sold

foreign, as a bed and breakfast hotel or as a residence for

Alaskan oil clean-up workers, if permanently moored or anchored,

is not a violation of the coastwise laws.  The transportation of

the "hotel guest" by a non-coastwise-qualified vessel, such as

your vessel, from one point to another port or point in the

territorial waters of the United States is a violation of the

coastwise laws.

     The transportation of merchandise or passengers by a

coastwise-qualified vessel between coastwise points and the

permanently moored or anchored vessel would not violate the

coastwise laws.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch
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