                            HQ 220678

                         August 23, 1989

PRO-2-06/ENT-1-CO:R:C:E 220678 JR

CATEGORY:  Protest/Entry

District Director of Customs

101 East Main Street

Norfolk, Virginia 23510

RE:  Allowance of Protest; Action to be Taken When Allowance

Results in a Bill rather than a Refund; 19 U.S.C. 1515(a); 

19 U.S.C. 1501; 19 U.S.C. 1514; Omni U.S.A., Inc. v. U.S.

Dear Sir:

     Your office has requested a clarification of policy and

procedure on an allowance of a protest.  

FACTS:

     The following situation was presented in your letter of July

29, 1986:  An entry was made with a classification under item

379.3120, Tariff Schedules of the United States (TSUS), which

called for a rate of duty of 34.2%; however, due to a clerical

error, the broker multiplied the entered value ($165,000) by only

3.42% and, accordingly, paid $5,643.00 at entry.  The entry was

processed under the by-pass procedures and liquidated as entered. 

The importer timely filed a protest against the classification

under item 379.31, TSUS, and claimed item 376.56, TSUS, as the

proper classification.  The District agreed with the importer

that item 376.56, TSUS, was the correct classification and

allowed the protest.  Reliquidation at the 10.6% rate applicable

to item 376.56, TSUS, resulted in a bill to the importer in the

amount of $17,490.00.  The importer paid the bill of $11,847.00,

which was the difference between the amount previously paid and

the correct rate of duty.  Your position in this situation is

that there is no prohibition in the statute or regulations to

allowance of the protest and issuance of a bill for the

additional duties due as a result of such allowance.

ISSUE:

     Basically, the issue presented is:  Should the protest of a

liquidation be accepted if it will result in increased liability

for the importer (phrased another way, if acceptance will result

in a decision adverse to the importer's financial interests)?  

LAW AND ANALYSIS:  

     While we agree with your view that 19 U.S.C. 1515(a) does

not explicitly state what action should be taken when the

allowance of a protest would result in a bill, rather than a

refund, to the importer, we disagree with you that if the

importer protests, Customs can correct the errors even if they

result in a higher rate of duty.  This is not permissible.  See

generally Omni U.S.A., Inc. v. U.S., 840 F.2d 912, 914 (Fed. Cir.

1988) reh'g denied, 109 S.Ct. 405 (1988)(no correlative provision

of 19 U.S.C. 1520(c)(1) exists for the increase of duties in case

the clerical error was adverse to the government).  Our

construction of Section 1515(a) is that it provides for refunds

of duties collected, not increases in duties assessed.  See 19

U.S.C. 1515(a) which directs Customs to "review the protest" and

"allow or deny ... in whole or in part," and pay refunds and

drawbacks.  Reading Sections 1515 and 1501, United States Code,

together, it appears that the Government is time-barred after 90

days of the original liquidation from reliquidating an entry to

correct any errors adverse to the Government.  Moreover, 19

U.S.C. 1514 states that, except for certain specific situations

(i.e., voluntary reliquidations under Section 1501; petitions

under Section 1516 by domestic interested parties as defined in

Section 1677(9)(C),(D), and (E); refunds or errors as defined in

Section 1520; and fraud as covered by Section 1521), decisions of

the Customs officer in liquidating entries shall be final and

conclusive on all persons, "including the United States ...".

     Therefore, upon review of a protest, if Customs ascertains

that the classification asserted by the importer is both correct

and results in a duty increase over the liquidated amount,

Customs cannot reliquidate the entry to the detriment of the

importer if the period for voluntary reliquidation by Customs

under Section 1501 has passed.  The power to administratively

correct errors by the Government is limited after the voluntary

reliquidation period has expired.  See generally Omni, supra.  In

that instance, when the correct classification results in a

collection of higher duties pursuant to Section 1515(a), Customs

must deny the protest.  Of course, Customs would not refuse a

voluntary tender of the withheld duties from the importer.   

     In general, our position is:

          If Customs' decision on the protest is different

          from that advanced by the importer and if it

          results in a higher rate of duty than found in

          liquidation, the resulting decision can be used

          to collect additional duties only in a voluntary

          reliquidation by Customs within the 90-day period

          provided in 19 U.S.C. 1501.

     We might also mention that a common occurrence is the filing

of a protest alleging a different classification of merchandise

which, when reviewed, discloses that a third classification is

correct instead.  If the protest is acted upon within 90 days, an

increase in duties can equally be assessed in reliquidation.  If

more than 90 days has passed, the protest is merely denied in

full.

HOLDING:

     No.  A protest must be denied when the correct

classification results in a duty increase over the liquidated

amount pursuant to 19 U.S.C. 1515(a) unless the period for

voluntary reliquidation by Customs under 19 U.S.C. 1501 has not

expired.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division   




