                                      HQ 544308

                                     May 5, 1989

          CLA-2 CO:R:C:V  544308 DHS

          CATEGORY:  Valuation

          Ann L. Newton

          Fabrique de Fer de

           Charleroi (USA), Inc.

          88 Danbury Road

          Wilton, Connecticut 06897

          RE:  Valuation

          Dear Ms. Newton:

                This is in reference to your letter of February 14, 1989,

          regarding the valuation used by the Customs Service of imported

          steel plates.

                You state that your company purchases steel from a Danish

          steel mill.  The steel is manufactured in Denmark then shipped by

          vessel directly from the mill on the Danish coast to various

          European ports.  The steel is then placed upon another vessel and

          subsequently shipped to the United States.  In a majority of

          cases the bill of lading listing both vessels is dated when the

          steel leaves Denmark.

                At the present time, you allege that Customs is excluding

          the freight costs incurred as a result of shipping the steel from

          the mill to the European port as "foreign inland freight".

                You inquire whether the freight charges are dutiable as an

          addition to the transaction value as foreign inland freight or

          whether the charges are excluded as international freight from

          the "price actually paid or payable."

                The information you have submitted is too general for us to

          make a definitive determination on this issue.  Consequently,

          this letter is being treated as an information letter under

          section 177.1(d)(2), Customs Regulations (19 CFR 177.1(d)(2)).

                As provided in section 152.101, Customs Regulations (19 CFR

          152.101), the primary basis of appraisement is transaction value.

          Transaction value is defined as the "price actually paid or

          payable" for imported merchandise when sold for exportation to

          the United States.  This is more specifically defined in section

          402(b)(4)(A) of the Trade Agreements Act of 1979, (TAA; 19 U.S.C.

          1401a(b)(4)(A), as the following:

          The term "price actually paid or payable" means

          the total payment (whether direct or indirect, and
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                    exclusive of any costs, charges, or expenses

                    incurred for transportation, insurance, and

                    related services incident to the international

                    shipment of the merchandise from the country of

                    exportation to the place of importation in the

                    United States) made, or to be made, for imported

                    merchandise by the buyer to, or for the benefit

                    of, the seller. (emphasis added)

                It is clear freight costs involved in the international

          movement of merchandise from the country of exportation are to be

          excluded from the dutiable value of imported merchandise

          appraised using the transaction value basis.  The expenses

          related to foreign inland freight charges, however, are not

          covered by this provision.

                Section 152.103(a)(5), Customs Regulations (19 CFR

          152.103(a)(5)), regarding foreign inland freight provides:

                    (i) If the price actually paid or payable by the

                    buyer to the seller for the imported merchandise

                    does not include a charge for foreign inland

                    freight and other charges for services incident to

                    the international shipment of the merchandise (an

                    ex-factory price), those charges will not be added

                    to the price.

                    (ii) ...Charges for foreign inland freight and

                    other services incident to the shipment of the

                    merchandise to the United States may be considered

                    incident to the international shipment of that

                    merchandise within the meaning of the price

                    actually paid or payable if they are identified

                    separately and they occur after the merchandise

                    has been sold for export to the United States and

                    placed with a carrier for through shipment to the

                    U.S..

                Absent more detailed information regarding the ports

          involved in the movement of the imported merchandise, we are

          unable to make any additional comments regarding the dutiability

          [A the transportation charges.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director

                                        Commercial Rulings Division

