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          CATEGORY: Marking

          Ms. Judy A. Blum

          Drackett, Inc.

          5020 Spring Grove Avenue

          Cincinnati,  OH 45232-1988

          RE: Country of origin marking of mops consisting of domestic and

          imported components

          Dear Ms. Blum:

               This is in response to your letter of April 20, 1988,

          requesting a ruling on the proper country of origin marking

          requirements for mops which consist of both foreign and domestic

          components.  We regret the delay in responding.

          FACTS:

               Drackett, Inc. (importer/manufacturer) manufactures mops.

          The mop head is imported from West Germany.  The mop handle is

          made from both imported and domestic pieces; the metal base of

          the handle is U.S.-made.  A plastic socket and locking ring,

          which connects the mophead to the handle, and a plastic hanging

          tip are all made in and imported from Italy.  All the components,

          both imported and U.S.-made are combined in the U.S. to make the

          finished mop.  When the mop is sold at retail, the mophead

          wrapper will bear the legend "Mop Head Made In West Germany."

          You have submitted a sample finished mop in a retail wrapper.  On

          the sample wrapper the words "Mop Head Made In West Germany" are

          in letters approximately 1/8 of an inch in size and appear at the

          bottom of the wrapper, after the importer's name and domestic

          address.

          Issue:

               What the country of origin marking requirements for a mop

          manufactured in the U.S. with domestic and imported components.
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          LAW AND ANALYSIS:

               Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1304), provides that unless excepted, every article of foreign

          origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

          place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

          article (or container) will permit, in such a manner as to

          indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

          of the country of origin of the article.  Congressional intent in

          enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser should

          be able to know by inspection of the marking on the imported

          goods the country of which the goods are a product.  The evident

          purpose is to mark the goods so that at the time of the purchase

          the ultimate purchaser may, by knowing where the goods were

          produced, be able to buy or refuse to buy them, if such marking

          should influence his will."  United States v. Friedlander & Co.,

          27 C.C.P.A. 297 at 302 (1940).

               Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

          the country of origin marking requirements and exceptions of 19

          U.S.C. 1304.  An ultimate purchaser is defined in section 134.1,

          Customs Regulations (19 CFR 134.1), as "generally the last person

          in the U.S. who will receive the article in the form in which it

          was imported."  The regulations further provide that if an

          imported article will be used in manufacture, the manufacturer

          may be the ultimate purchaser if he subjects the imported article

          to a process which results in a substantial transformation.

               According to U.S. v. Gibson-Thomsen Company, Inc., 27

          C.C.P.A. 267, C.A.D. 98 (1940), a manufacturer is considered to

          be an ultimate purchaser if a manufacturing process is performed

          on an imported article so that the article is substantially

          transformed in that it loses its identity and becomes an integral

          part of a new article with a new name, character or use.  The

          court determined that in such circumstances, the imported article

          is excepted from individual marking.  Only the outermost

          container is required to be marked.  See section 134.35, Customs

          Regulations (19 CFR 134.35).

               In this case we find that combining the imported plastic

          components with the U.S.-made metal handle constitutes a

          substantial transformation.  The imported plastic components lose

          their separate identity and become permanent, integral parts of a

          new article, i.e., the finished mop handle.  Since the domestic
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          processing substantially transforms the imported plastic

          components into an article with a new name, character or use,

          they become products of the U.S. and are excepted from the

          country of origin marking requirements.

               With regard to the imported mop head, we find that it does

          not undergo a substantial transformation when it is attached to

          the mop handle.  The mop head retains its original name,

          character and use.  Furthermore, the mop head is a separate

          component from the handle and can be removed and replaced.

          Consequently, we find that the mop head is required to be marked

          with its country of origin.  Examination of the submitted sample

          reveals that the mop head wrapper conspicuously bears the name of

          the country of origin in compliance with 19 U.S.C. 1304.  The

          name of the country of origin properly appears on the wrapper

          directly beneath the name and domestic address of the

          importer/manufacturer.  See section 134.46, Customs Regulations

          (19 CFR 134.46.)

          HOLDING:

               For purposes of 19 U.S.C. 1304, the processing of imported

          plastic components in the manufacture of mop handles in the U.S.

          in the manner set forth above, constitutes a substantial

          transformation and the U.S. importer/manufacturer is considered

          the ultimate purchaser.  Accordingly, the imported plastic

          components are excepted from country of origin marking under 19

          CFR 134.35, provided the district director is satisfied that they

          will be used only in this manner and will not be otherwise sold

          and that they will reach the ultimate purchaser in their original

          containers which are properly marked to indicate the country of

          origin of the plastic components.  We find the mop heads which

          are not substantially transformed, are required to be marked with

          the country of origin.  We further find that the current marking,

          as exhibited on the sample mop head wrapper, is in compliance

          with 19 U.S.C. 1304.

                                     Sincerely,

                                     Marvin M. Amernick

                                     Chief, Value, Special Programs

                                     and Admissibility Branch

