                                      HQ 731507

                                  October 17, 1989

          MAR-2 CO:R:C:V 731507 LR

          CATEGORY:  Marking

          District Director of Customs

          Nogales, Arizona 85621

          RE:  Country of origin marking of assembled articles entitled

               to entry under subheading 9802.00.80, HTSUS.

          Dear Mr. Lawrence:

                This is in response to your letter of June 6, 1988,

          requesting reconsideration of Headquarters ruling 728597, dated

          May 16, 1988, in which it was determined that the legend

          "Assembled in Mexico" was not acceptable country of origin

          marking for articles assembled in Mexico and imported under

          subheading 9802.00.80, HTSUS (formerly item 807.00, TSUS).  We

          regret the delay in responding.

          FACTS:

                HQ 728597 concerned the country of origin marking

          requirements for imported wire harnesses imported into the U.S.

          under item 807.00, TSUS.  Although marking of the container in

          lieu of the article itself was found to be acceptable, Customs

          also found that the requested marking "Assembled in Mexico" on

          the containers was unacceptable.  In this regard, the ruling

          states:

                Section 10.22 of the Customs Regulations provides, with

                respect to merchandise that has been granted a partial

                exemption under item 807.00, Tariff Schedules of the United

                States, 1/ that assembled articles are considered to be

                products of the country of assembly for the purpose of the

                country of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.

                Accordingly, the proper marking legend must read "Product

                of Mexico", "Made in Mexico", or words of similar meaning.

                If the imported wire harnesses with fittings are made

                entirely of American-made materials, the United States

                origin of the materials may be disclosed by using a legend

                such as "Assembled in Mexico from material of U.S. origin",

                or a similar phrase.

          1/  See note 3
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                You indicate that the marking "Assembled in Mexico" is

          widely used in the 807/Twin Plant industry in Mexico and is

          accepted by Customs at a number of different districts.  In your

          opinion, this method of marking is appropriate and ask that we

          reconsider our position on this issue.

          ISSUE:

                What is the acceptable method of marking assembled articles

          which are eligible for importation under subheading 9802.00.80,

          HTSUS?

          LAW AND ANALYSIS:

                Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

          U.S.C. 1304), requires, subject certain specified exceptions,

          that all articles of foreign origin imported into the U.S. shall

          be marked to indicate the country of origin to the ultimate

          purchaser in the U.S.  Although the country of origin of a

          product is generally determined on the basis of where the last

          substantial transformation occurs, 2/ there is an exception to

          the general rule set forth in section 10.22, Customs Regulations,

          for articles which are entitled to an exemption from duty under

          subheading 9802.00.80, HTSUS (formerly item 807.00, TSUS).

          Section 10.22 provides that assembled articles entitled to the

          exemption are considered products of the country of assembly for

          purposes of 19 U.S.C. 1304.

                The exemption applies to articles assembled abroad in whole

          or in part of fabricated components, the product of the U.S.,

          with no operation performed thereon except the attachment of the

          components to form the imported merchandise and operations

          incidental thereto.  The presence of foreign materials will not

          preclude classification under subheading 9802.00.80.  The

          assembled article is subject to duty upon the full appraised

          value of the imported article, less the cost or value of such

          products of the U.S. 3/  For articles entitled to the exemption,

          the country of origin is the country of assembly whether or not

          the assembly operation constitutes a substantial transformation.

          2/  Section 134.1(b), Customs Regulations, defines the country of

          origin as "the country of manufacture, production, or growth of

          any article of foreign origin entering the U.S.  Further work or

          material added to an article in another country must effect a

          substantial transformation in order to render such other country

          the 'country of origin' within the meaning of this part."

          3/  Since duty must always be paid on the cost of the assembly

          under subheading 9802.00.80, all articles eligible for

          importation under this subheading receive only a partial

          exemption from duty.  
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                There has been considerable confusion concerning the

          acceptability of the marking "Assembled in         "  under the

          provisions of section 10.22.  Although the regulation provides

          that the marking "Assembled in          from material of U.S.

          U.S. origin" is permissible when the assembled article is made

          entirely of American-made materials, it provides no guidance

          regarding the use of the phrase "Assembled in           ".  There

          are contradictory rulings on this issue.

                As indicated above, Customs determined in HQ 728597 that

          "Assembled in Mexico" was not appropriate country of origin

          marking under section 10.22 and required the merchandise to be

          marked "Product of Mexico", "Made in Mexico", or words of similar

          meaning.  See also HQ 730500, March 10, 1988 (jewelry assembled

          in Mexico from U.S. and foreign materials and entitled to an

          exemption under item 807, TSUS, cannot be marked "Assembled in

          Mexico," but must be marked "Made in Mexico", "Product of Mexico"

          or words of similar meaning).

                However, in HQ 729938, May 13, 1987, Customs determined

          that with respect to garments assembled in Mexico from U.S. and

          foreign components and entitled to an exemption under item 807,

          TSUS, the following markings were acceptable:  "Assembled in

          Mexico", "Made in Mexico" or "Assembled in (or Made in) Mexico

          from U.S. crafted fabric components and foreign trim."  In

          another ruling, Customs determined that color TV's assembled in

          Mexico from U.S. and Japanese materials and imported under item

          807, TSUS, may be marked "Assembled in Mexico".  In that case,

          the word "America" or a locality in the U.S. was to appear on the

          assembled article.  Customs determined that in the context of an

          807 importation, the words "Assembled in" are words of similar

          meaning to "Made in" or "Product of" within the meaning of

          section 134.46 and 134.47, Customs Regulations. 4/  Most

          recently, Customs determined in HQ 083455, September 6, 1989,

          that roller bearing assemblies, assembled in Mexico from Romanian

          and U.S. components and eligible for treatment under subheading

          9802.00.80, HTSUS, could be marked "Assembled in Mexico" or

          "Assembled in Mexico from Romanian and U.S. components."

          4/ Section 134.46 requires that in any case in which the name of

          a place other than the country of origin appears on an imported

          article or its container, there shall appear, legibly and

          permanently, in close proximity to such place name, and in at

          least a comparable size, the name of the country of origin

          preceded by "Made in," "Product of," or other words of similar

          meaning.  Section 134.47, which is applicable when the place name

          is part of a trademark, trade name, or souvenir marking,

          similarly requires "Made in," "Product of," or other words of

          similar meaning to precede the country of origin (emphasis

          added).
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                Upon examination of the contradictory positions, we find

          that the rulings which approved of "Assembled in          "

          should be followed.  As explained below, this position is

          consistent with Customs intent in promulgating section 10.22 and

          satisfies the purpose of the marking statute to inform the

          ultimate purchaser of the country of origin.

                An examination of the history of section 10.22 reveals that

          Customs intended the phrase "Assembled in          " to be

          acceptable marking in the context of that provision.  The

          regulation was promulgated in 1975, as part of a package of

          interpretative regulations concerning the 807 exemption.  The

          notice of the proposed regulations was published in the Federal

          Register on July 5, 1974 (39 FR 24651).  Proposed section 10.18,

          pertaining to the country of origin marking requirements for such

          merchandise, provided:

                      Assembled articles entitled to the exemption are

                considered products of the country of assembly for purposes

                of the country of origin marking requirements of section

                304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304).  If

                an imported assembled article entitled to the exemption was

                made entirely of American-made components and materials,

                and does not contain any foreign-made components, the

                marking "Assembled in            " may be substituted for

                "Made in         (emphasis added).

                Upon analysis of the comments received in response to the

          proposed regulation, Customs determined that certain changes to

          section 10.18 were necessary.  In this regard, Customs indicated:

                Several commenters objected that the proposed wording

                seemed to imply that the term "Made in" is a mandatory part

                of country of origin marking.  The terms "Assembled in" or

                "Made in" are optional, and either is acceptable.  The term

                "from materials of United States origin" or a similar

                phrase can be added at the importer's option if all

                materials are of United States origin.  There is no

                requirement that the returned articles must be marked with

                the additional wording to qualify for item 807.00.

                (Analysis of Comments:  Attachment to July 14, 1975

                memorandum from Commissioner of Customs to the Assistant

                Secretary regarding the 807 regulations).

                The final 807 regulations were published as T.D. 75-230

          (40 FR 43025, September 18, 1975).  The final version of section

          10.18 was published as section 10.22.  Although the first

          sentence of the proposed regulation which indicated that

          assembled articles entitled to the exemption are considered

          products of the country of assembly was left intact, Customs

          changed the second sentence by deleting the language which
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          indicated that "Assembled in" was only permissible where the

          article was made entirely from U.S. materials and substituted the

          words set forth below in bold.  Section 10.22 provides:

                Assembled articles entitled to the exemption are considered

                products of the country of assembly for the purposes of the

                country of origin marking requirements of section 304,

                Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304).  If an

                imported assembled article is made entirely of American-

                made materials, the United States origin of the material

                may be disclosed by using a legend such as "Assembled in

                          from material of U.S. origin," or a similar

                phrase.

                Although section 10.22 does not specify when "Assembled in

          ___        " is acceptable marking, the conclusion that it is

          permissible both when the assembled article consists entirely of

          U.S. materials and when it does not is inescapable based on

          Customs analysis of comments and the changes made to proposed

          section 10.18.  As indicated above, in analyzing the comments,

          Customs stated that the terms "Assembled in" or "Made in" are

          optional, and either is acceptable.  Customs further indicated

          that the term "from materials of U.S. origin" or a similar phrase

          can be added at the importer's option if all materials are of

          U.S. origin.  These statements clearly imply that "Assembled in"

          by itself is sufficient marking whether or not all the materials

          are American-made.  These statements coupled with the deletion of

          the sentence from proposed section 10.18 which said that

          "Assembled in" was permissible only if the article contained no

          foreign-made components, are clear indications that Customs

          considered "Assembled in         " acceptable marking whenever

          section 10.22 is applicable.

                We are also of the opinion that the phrase "Assembled in

                    " satisfies the statutory requirement of 19 U.S.C. 1304

          to indicate the country of origin to the ultimate purchaser.  In

          the context of section 10.22, "Assembled in         " does

          exactly this.  Whenever section 10.22 applies, the country of

          assembly is always the country of origin, whether or not the

          assembly constitutes a substantial transformation.  Accordingly,

          in the context of section 10.22, we believe the phrase "Assembled

          in         " adequately conveys origin.  Moreover, in this

          context, the "Assembled in" indicator may well be more accurate,

          descriptive and revealing to the ultimate purchaser than the

          traditional "Made in" or "Product of" indicators which generally

          connote that the article was either made entirely in or

          substantially transformed in the designated country.  (For the

          same reason, for purposes of section 10.22 merchandise, we

          consider the words "Assembled in" to be words of similar meaning

          to "Made in" or "Product of" within the context of section 134.46

          and 134.47).
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                We also find that the origin of the materials comprising

          the assembled article may be added to the country of origin

          indicator whether or not the article consists entirely of

          American-made materials.  We see no reason why assembled articles

          made entirely from U.S. materials should be permitted to be

          marked "Assembled in          from material of U.S. origin" (the

          language specifically approved in section 10.22) and assembled

          articles not made entirely from U.S. materials should not be

          permitted to be marked with a similar phrase such as "Assembled

          in          from U.S. and Japanese materials."  In both

          instances, the identity of the materials merely provides the

          ultimate purchaser with additional pertinent information.  While

          this information is not required, it serves a useful function and

          should be encouraged.

                Finally, it should be noted that the phrase "Assembled in"

          will not constitute sufficient country of origin marking outside

          the context of section 10.22 (i.e., where an assembled article is

          not eligible for the subheading 9802.00.80 exemption).  In such

          case, the general country of origin rule applies and the country

          of origin is the country of assembly only if the assembly process

          constitutes a substantial transformation.  Approval of the phrase

          "Assembled in" outside the context of section 10.22 would be

          misleading since the country of assembly may or may not be the

          country of origin for purposes of 19 U.S.C. 1304.

          HOLDING:

                Under the provisions of section 10.22, the words "Made in",

          "Product of" or "Assembled in" preceding the country of assembly

          or merely the name of the country of assembly constitute

          acceptable country of origin marking.  Any of these designations

          is acceptable, whether or not the assembled article consists

          entirely of U.S. materials.  The origin of the materials

          comprising the assembled article may be added to the country of

          origin designation, whether or not the article consists entirely

          of U.S. materials.  Finally, with respect to articles which are

          subject to the provisions of section 10.22, the phrase "Assembled

          in" constitutes words of similar meaning to "Made in" and

          "Product of" for purposes of sections 134.46 and 134.47.  To the

          extent they are inconsistent with this ruling, HQ 728597 and HQ

          730500 are modified.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director

                                        Commercial Rulings Division

