                            HQ 731583

                            May 31, 1989

MAR-2-05 CO:R:C:V 731583 KG

CATEGORY:  Marking

Fred Zapata

Perkins-Goodwin Co.

One Rockefeller Plaza

New York, N.Y. 10020

RE:  Country of origin marking for printing paper

Dear Mr. Zapata:

     This is in response to your letter of June 28, 1988,

requesting a ruling on whether printing paper made in West

Germany that is intended for use in the U.S. production of

magazines, catalogues and brochures is exempt from the country of

origin marking requirements contained in section 304 of the

Tariff Act of 1934, as amended (19 U.S.C. 1304).

FACTS:

     Perkins-Goodwin Co. ("the importer") is a wholly owned

subsidiary of Haindl Papier, a West German company that

manufactures printing paper. The importer is the exclusive source

of this product in the U.S. and also offer products from other

foreign sources.  A customer that desires to purchase printing

paper places an order with the importer that specifies the grade

name, weight, and any other specifications reqested and the

manufacturer of the paper.  The importer ships the paper to the

customer in rolls which are wrapped with brown paper which is

marked with a label containing the paper grade, weight,

specifications and country of origin.  The paper is used by

customers in the production of magazines, catalogues and

brochures.

     The importer received a notice of marking dated March 25,

1988, from the Customs office in Norfolk, Virginia, for failure

to mark the country of origin on each individual roll of paper.

You informed a member of my staff that the importer is presently

marking the country of origin on the label of each roll of paper

and that you requested this ruling to determine whether they

would have to continue to mark the country of origin on the

container of each roll of paper in the future.

ISSUE:

     Whether printing paper imported by a wholly owned U.S.

subsidiary of the foreign supplier is exempt from the country of

origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of

foreign origin imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.  Part 134,

Customs Regulations (19 CFR Part 134), sets forth regulations

implementing the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     An exception from the marking requirement is authorized

pursuant to 19 U.S.C. 1304(a)(3)(H) where an ultimate purchaser,

by reason of the character of the article or by reason of the

circumstances of its importation, must necessarily know the

country of origin of the article even though it is not marked to

indicate its origin. This exception is one of the general

exceptions to marking requirements provided for in section

134.32(h), Customs Regulations (19 CFR 134.32(h)).  In ruling

730243 (March 5, 1987), Customs required that the importer be the

ultimate purchaser of the imported article and have direct

contact with the foreign supplier to qualify for the 19 U.S.C.

1304 (a)(3)(H) exemption.  The ultimate purchaser is defined in

section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR 134.1(d)), as the

"generally the last person in the U.S. who will receive the

article in the form in which it was imported."

     In this case, the customer who orders the paper, receives

the roll of paper in its imported form and uses it to produce

magazines, brochures and catalogues, is the ultimate purchaser.

This customer deals directly with the importer, which as a wholly

owned subsidiary and sole U.S. representative of the foreign

supplier, is an agent of the foreign supplier.  The customer

knows when they place an order with the importer exactly what

country and foreign supplier the printing paper originates from.

Furthermore, the customer is in direct contact with the agent of

the foreign supplier, which is a wholly owned subsidiary of the

foreign supplier.  Direct contact with the agent of the foreign

supplier is sufficiently close to conclude that the ultimate

purchaser necessarily knows the source of the goods.  Therefore,

in accordance with 19 U.S.C. 1304(a)(3)(H) and 19 CFR 134.32(h),

the printing paper is excepted from the country of origin marking

requirements of 19 U.S.C. 1304.

HOLDING:

     Printing paper ordered by the ultimate purchaser directly

from an agent of the foreign supplier which is a wholly owned

subsidiary of the foreign supplier is excepted from the country

of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.

                                   Sincerely,

                                   Marvin M. Amernick

                                   Chief, Value, Special Programs

                                   and Admissibility Branch

