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          CATEGORY: Marking

          John N. Politis, Esq,

          Sandler & Travis, P.A.

          3435 Wilshire Boulevard

          Los Angeles, California 90010

          RE: Country of origin marking requirements applicable to

              pruning shears, hedge shears and loppers

          Dear Mr. Politis:

                This is in reply to your letter of July 25, 1988,

          concerning the country of origin marking requirements applicable

          to pruning shears, hedge shears and loppers.

          FACTS:

                According to your submission, your client, a domestic

          manufacturer of hand tools, is seeking an exception to country of

          origin marking requirements for certain hand tools it will be

          importing from Mexico.  The manufacturing process involved in

          producing these tools is as follows.  The two main components of

          each tool (pruning shears, hedge shears and loppers) are forged

          from steel bar stock of U.S. origin.  The forged components are

          then annealed, trimmed, coined (shaped), indexed (drilled,

          tapped, countersunk and milled), hand ground, heat treated and

          machine ground.  All these steps occur in the U.S.

                The finished forged components are then sent to Mexico for

          assembly.  Pruning shears are assembled with a bolt, nut, spring

          and retainer of U.S. origin.  After assembly, the pruning shear

          handles are dipped in molten plastic to cover the handles.  The

          finished forged components for the hedge shears and loppers are

          assembled with connecting hardware and have wooden handles

          attached.  We understand that the articles will not be entered

          under subheading 9802.00.80, Harmonized Tariff Schedule of the

          United States (formerly item 807.00 TSUS).

          ISSUE:

                Are finished forged components of pruning shears, hedge

          shears and loppers of U.S. origin substantially transformed by

          assembly into finished articles in Mexico so as to make the

          articles products of Mexico for country of origin marking

          purposes?
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          LAW AND ANALYSIS:

              Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1304), requires that, unless excepted, every article of foreign

          origin (or its container) imported into the U.S. shall be marked

          in a conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as

          the nature of the article (or container) will permit in such a

          manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

          English name of the country of origin of the article.  The term

          "country of origin" is defined in { 134.1(b), Customs Regulations

          (19 CFR 134.1(b)), as the "country of manufacture, production, or

          growth of any article of foreign origin entering the U.S."

          Further work or material added to an article in another country

          must effect a substantial transformation in order to render such

          other country the "country of origin" within this part.

                By definition, only merchandise which is "of foreign

          origin," i.e., of a country of origin other than that of the

          U.S., is subject to the requirements of 19 U.S.C. 1304.  Stated

          differently, products of the U.S. are not subject to these

          requirements.  Since further work or material added to an article

          in another country must effect a substantial transformation in

          order to render such other country the country of origin, if a

          U.S. product is sent abroad for processing, it remains a product

          of the U.S. (and not subject to the requirements of 19 U.S.C.

          1304 upon its importation) unless prior to its importation, the

          U.S. article is substantially transformed into an article of

          foreign origin.  However, pursuant to { 10.22, Customs

          Regulations (19 CFR 10.22), articles assembled abroad in whole or

          in part from U.S. components and entered under subheading

          9802.00.80, HTSUS, are considered products of the country of

          assembly for purposes of 19 U.S.C. 1304, whether or not the

          assembly constitutes a substantial transformation.

                Section 134.32(m), Customs Regulations (19 CFR 134.32(m)),

          specifically excepts from country of origin marking requirements

          U.S. products exported and returned.  In applying this section,

          Customs has ruled that U.S. products which are sent abroad for

          further processing are not subject to country of origin marking

          upon importation of the article into the U.S., provided the

          further processing in the foreign country does not constitute a

          substantial transformation.

                In order for a substantial transformation to be found, an

          article having a new name, character, or use must emerge from the

          processing.  See United States v. Gibson-Thomsen Co. Inc., 27

          C.C.P.A. 267, C.A.D. 98 (1940).

                It is the opinion of this office that the minor assembly

          operations which are performed in Mexico do not substantially

          transform the finished forged components of U.S. origin into
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          articles with a new name, character, or use.  The components are

          easily recognizable as parts of the finished article prior to

          assembly and no change occurs to the parts during the assembly

          process.  We consider the plastic coating applied to the handles

          of the pruning shears an enhancement of the existing pruning

          shears and not the creation of a new article for marking

          purposes.

                This determination is consistent with several prior Customs

          rulings granting an exception to marking requirements for U.S.

          articles that were exported and returned.  For example, ruling

          731482 (December 9, 1988) held that U.S. rack and pinion steering

          assemblies sent to Mexico for disassembly, cleaning, installation

          of new components, reassembly and testing, were excepted from

          marking upon their return to the U.S.  In ruling 728269 (July 20,

          1985) three dimensional greeting cards were printed, folded,

          scored for further folding, die-cut and perforated in the U.S.

          The cards were then sent to Mexico where the die-cut portions

          were pressed out, folded and glued.  The cards as returned to the

          U.S. were considered a U.S. product and excepted from marking.

          Ruling 553197 (February 11, 1985) involved U.S. origin forgings

          for surgical instruments which were sent to Pakistan for further

          processing.  The processing in Pakistan (polishing, removal of a

          thin layer of metal, shaping, curving and heat treating) involved

          more than the mere assembly performed on the finished hand tool

          forgings in this case.  However, the finished surgical

          instruments were still excepted from marking upon their return to

          the U.S. as U.S goods exported and returned.

          HOLDING:

                Pruning shears, hedge shears and loppers, manufactured and

          assembled as described above, are excepted from country of origin

          marking requirements as articles of the U.S. exported and

          returned, pursuant to { 134.32(m), Customs Regulations.

                                     Sincerely,

                                      Marvin M. Amernick

                                      Chief, Value, Special Programs

                                      and Admissibility Branch

