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          CATEGORY: Marking

          Mr. Gary Mylin

          Mittlestaedt, Galaviz & Mylin

          214 Front Street

          San Francisco, CA  94111

          RE: Electric cookware; accompanying brochures

          Dear Mr. Mylin:

               This is in response to your January 9, 1989 letter regarding

          the marking of imported electric cookware and of imported

          catalogues or brochures accompanying these products.  In

          addition, you have submitted for our review four sample cartons

          in which the cookware will be sold at retail.

          FACTS:

               According to your letter, the subject cookware is made of

          aluminum and stainless steel.  It is manufactured in Hong Kong,

          the Peoples Republic of China and Taiwan.  You wish to know

          whether the cookware must be die sunk or etched with the country

          of origin or whether it is sufficient to mark it by means of an

          adhesive label.  You note that some of the pieces of cookware

          will be imported in "sets" such as double boilers, steamers and

          pots with lids, and wish to know whether each individual piece in

          a "set" must be marked with the country of origin.

               Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

          origin imported into the U.S., shall be marked in a conspicuous

          place as legibly, indelibly and permanently as the nature of the

          article (or container) will permit, in such a manner as to

          indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

          of the country of origin.

               Part 134,  Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

          the country of origin marking requirements and exceptions of 19

          U.S.C. 1304.  19 CFR 134.41(a) states that the marking of the

          country of origin be legible, indelible and permanent...and that

          as a general rule, marking requirements are best met by marking

          worked into the article at the time of manufacture.  Section

          134.41(b), Customs Regulations (19 CFR 134.41(b)), holds that the

          degree of permanence of a marking should be at least sufficient

          to insure that in any reasonably foreseeable circumstance, the

          marking shall remain on the article until it reaches the ultimate
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          purchaser unless it is deliberately removed.  The marking must

          survive normal distribution and store handling.  The ultimate

          purchaser in the United States must be able to find the marking

          easily and read it without strain.

          MARKING REQUIREMENTS FOR IMPORTED COOKWARE

               In Ruling 714563, dated December 1, 1980, Customs held that

          marking aluminum cookware by means of a pressure sensitive label

          is an acceptable method of marking if such label satisfies the

          requirements set forth above.  Likewise, in this case, a pressure

          sensitive label, conspicuously bearing the name of the country of

          origin, would be an acceptable method of marking the imported

          cookware if it is affixed in a conspicuous place and so securely

          that unless removed it will remain on the article, while it is in

          storage or on display, and until it is delivered to the ultimate

          purchaser.

               You further inquire about the marking requirements for

          "sets" of cookware, such as pots with lids, steamers and double

          boilers.  It is our opinion that each piece, in sets such as

          these, does not have to be marked.  In Ruling 712766, dated April

          14, 1980, Customs ruled that certain cookware sets, such as

          covered dishes consisting of two pieces, are considered to be a

          single article and only one piece need be marked with the country

          of origin.  Customs distinguished such sets from larger sets and

          noted that in a set of dinnerware, for example, each piece would

          have to be individually marked.  In the case at hand, we find

          that the "sets" you have described generally consist of two

          pieces, both of which will be used for a single purpose and will

          always be sold together.  Consequently, we find that these sets

          may be considered a single article for the purpose of country of

          origin marking and that only one of the pieces has to be marked

          with the country of origin.

               If the lids are imported separately and not along with the

          pot, then they are not imported as a single article.  It is not

          clear that when the individual pieces are combined for retail

          that at least one of the pieces will be marked with the country

          of origin.  Therefore, if the lids are imported separately and

          without the pots, they are each required to be marked with the

          country of origin.
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          MARKING OF RETAIL CONTAINERS

               You have submitted four sample cartons, in which the

          cookware is sold at retail, for our review.  Two of the cartons

          are for your client, Meyer Corporation and two of the cartons are

          for your client Le Cook's-Ware, Inc.  The first carton is

          approximately 10" by 10" by 8" deep (sample #1).  It is the

          retail container for a teapot and bears a picture and a

          description of the article on each side of the carton.  The words

          Meyer, San Francisco" also appears on each side of the box in

          letters approximately 1/2"-1" in size.  The words "Made In Hong

          Kong" are printed on the bottom of the box in letters

          approximately 1/8" in size.  The second carton is similar to the

          first but is the retail container for an omelet pan (sample #2).

          The carton measures approximately 15" by 8" by 3" deep.  It bears

          a picture of the product along with product information on each

          side.  The words "Meyer, San Francisco" appear on the side and

          end panels. The words "Made In Hong Kong" are printed on one end

          panel of the box in letters approximately 1/16" in size.

               The third and fourth sample cartons are for retailing

          products of your client Le Cook's-Ware, Inc.  One carton measures

          approximately 12" by 6" by 4" deep and is the retail container

          for a pot with lid (sample #3).  It bears the name and picture of

          the product on two sides of the box and product information on

          the two end panels of the box.  Also on the two end panels of the

          box, the name "Le-Cook's Ware, Inc." and a domestic address is

          printed just below the words "Le-Cook's Ware, Inc., London, San

          Francisco, Hong Kong."  The words "Made In Hong Kong" appear on a

          separate panel of the box.  The last sample is a retail container

          for a Le-Cook's Ware Skillet and is marked exactly the same as

          the other Le-Cook's Ware container, described above (sample #4).

               We find that each of the sample cartons fails to comply with

          the country of origin marking requirements.  Section 134.46 of

          the Customs Regulations (19 CFR 134.46), requires that when the

          name of any city or locality in the U.S., other than the name of

          the country or locality in which the article was manufactured or

          produced, appears on an imported article or its container, there

          shall appear, legibly and permanently , in close proximity to

          such words, letters or name, and in at least a comparable size,

          the name of the country of origin preceded by "Made in," "Product

          of," or other words of similar meaning (emphasis added).  Customs
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          has ruled that in order to satisfy the close proximity

          requirement, the country of origin marking must appear on the

          same side(s) or surface(s) in which the name of the U.S. locality

          appears (HQ 708994, dated April 24, 1978).

               Three of the sample retail cartons bear the name of the

          country of origin on a separate panel from that on which the name

          of the U.S. locality appears.  Only sample #2 bears the name of

          the country of origin on the same side as the name "San

          Francisco."  However, the name "San Francisco" appears on two

          other sides of the box without the name of the country of origin.

          Consequently, we find all the samples unacceptable.  The purpose

          of section 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46), is to

          prevent the possibility of misleading or deceiving the ultimate

          purchaser.  In this case it is our opinion that an ultimate

          purchaser in the U.S. would be so mislead and believe that the

          cookware was manufactured in the U.S.

          MARKING REQUIREMENTS FOR CATALOGUES AND BROCHURES

               Lastly, you wish to know the marking requirements for

          catalogues and brochures promoting the various pieces of imported

          cookware.  These materials are printed in Hong Kong and you have

          submitted two catalogues and two brochures for our review.

          Customs has held that imported advertising brochures and flyers,

          to be distributed without charge by the importer to prospective

          customers of the importer's business, are subject to country of

          origin marking requirements under 19 U.S.C. 1304.  (See HQ

          723488, dated October 31, 1983.)  Customs reasoned that

          recipients (i.e., the customers of the importer) of a brochure

          used for self-promotion were the ultimate purchasers and that,

          therefore, the brochure or flyer would have to be marked

          individually with the country of origin.  (See HQ 728335, dated

          August 2, 1985.)  Therefore, we find that the advertising

          brochures and catalogues in  this case must be marked with the

          country of origin in compliance with the statutory requirements.

               With regard to the placement of the marking,Customs has held

          that a country of origin markingshould be placed on  the frontor

          the back page of a catalogue or brochure and should be printed in

          such a size and manner as to be readily seen without strain by

          the ultimate purchaser.  (See HQ 729820,  dated February 2,

          1987.)  In addition, section 134.46, Customs Regulations (19 CFR

          134.46), requires that the name of the country of origin appear

          in close proximity to the name San Francisco which appears on the

          front page of the two catalogues for Meyer Corporation.

                                         -5-

               We hope this information is helpful to you.  If we can be of

          further assistance to you in regard to this or any other Customs

          matter, please feel free  to contact us again.

                                     Sincerely,

                                     Marvin M. Amernick

                                     Chief, Value, Special Programs

                                     and Admissibility Branch

