                                      HQ 732334

                                 September 15, 1989

          MAR-2-05 CO:R:C:V 732334 jd

          CATEGORY: Marking

          James C. Anderson, Esq.

          Patricia T. Bozer, Esq.

          Loomis, Owen, Fellman & Howe

          2020 K Street, N.W.

          Suite 800

          Washington, D.C. 20006

          RE: Request for reconsideration of that portion of ruling 554914

              concerning the country of origin marking requirements

              applicable to certain opthalmic plastic lenses from Mexico

          Dear Mr. Anderson and Ms. Bozer:

                This is in response to your letter of April 18, 1989,

          requesting reconsideration of that portion of Customs ruling

          letter 554914 (August 11, 1988) concerning the application of

          country of origin marking requirements to opthalmic plastic

          lenses from Mexico.

          FACTS:

                In ruling letter 554914, Customs held that country of

          origin marking requirements applicable to certain imported

          opthalmic plastic lenses could be satisfied by means of adhesive

          stickers affixed directly to the lenses.  Our holding was based

          in large part on the fact that the lenses under consideration had

          a company logo on them and we reasoned that a sticker placed near

          the logo would survive the grinding process to which the lenses

          were subjected after importation.

                You have now indicated to us that adhesive stickers would

          damage the lenses and have submitted material supporting this

          claim.  You request reconsideration of our holding.

                According to your submission, opthalmic plastic lenses,

          although imported with corrective qualities, i.e., the power or

          prescription, already in place, are considered unfinished because

          approximately 80 percent of lenses will have some type of coating

          applied.  One or more coatings may be applied to lenses to tint

          them, make them scratch resistant, or make them anti-reflective.

                Lens industry experts have determined there is no adhesive

          product available that would not leave some residue on the lens
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          surface after a sticker is removed.  This residue would interfere

          with the application of the various polymeric coatings necessary

          to complete the lenses.  Specifically, the adhesive residue on

          the lens would result in a surface that would not dye uniformly,

          and would resist the application of scratch resistant or anti-

          reflective coatings.  These problems are worsened by the fact

          that lenses are often stored for extended periods before use and

          the adhesive on a sticker, as well as the ink used to imprint the

          sticker, could migrate into the lens itself.  Finally, there is

          great potential for physical damage to a lens during removal of a

          sticker.  Rubbing or scraping could result in scratching the

          surface.

                Your submission has clarified the nature of the company

          logo referred to in ruling 554914.  The logo is a small (one to

          two millimeters in length) inscription or etching used to aid a

          laboratory in alignment of a progressive lens.  A progressive

          lens is one providing correction for more than one viewing

          distance where the power changes continuously rather than

          discretely.  Since this logo is inscribed or etched, not

          topically applied, it does not interfere with coating.

          ISSUE:

                Must country of origin marking of imported opthalmic

          plastic lenses be accomplished by marking actually affixed to the

          lenses, e.g., by an adhesive sticker, or is marking of the

          container sufficient?

          LAW AND ANALYSIS:

                Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

          U.S.C. 1304), generally requires that every article of foreign

          origin (or its container) imported into the United States shall

          be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and

          permanently as the nature of the article (or container) will

          permit in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser

          in the United States the English name of the country of origin of

          the article.

                Section 134.32(b), Customs Regulations (19 CFR 134.32(b)),

          provides that articles that cannot be marked prior to shipment

          without injury are excepted from individual marking.  However,

          { 134.22(a), Customs Regulations (19 CFR 134.22(a)), provides

          that articles so excepted from individual marking shall bear

          marking on their outermost holder or container.

                Based on the information now presented to us, we agree that

          adhesive stickers are not a feasible method of compliance with

          country of origin marking requirements for opthalmic plastic

          lenses.  The adhesive on the sticker would injure the lenses.
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          Similarly, country of origin marking either inscribed or etched

          into a lens, as is the small company logo, is not practical.

          Marking on the same scale as the logo would be too small to be

          readable, and larger lettering would interfere with the field of

          vision of the lens.

          HOLDING:

                Country of origin marking of imported opthalmic plastic

          lenses by means of adhesive stickers affixed to the lenses, or by

          means of marking worked into the lens, is not required.  Such

          marking would be injurious to the lenses.  Ruling 554914

          indicated that lenses are imported in envelopes bearing marking,

          the envelopes are placed in packages, and the packages are placed

          in lenses cases also bearing marking.  Such properly marked

          envelopes and cases will satisfy the requirements of 19 U.S.C.

          1304.

                                        Sincerely,

                                        Harvey B. Fox

                                        Director

                                        Office of Regulations and Rulings

