                                      HQ 732468

                                 September 18, 1989

          MAR 2-05  CO:R:C:V 732468 pmh

          CATEGORY: Marking

          Mr. John B. Pellegrini

          Ross & Hardies

          529 Fifth Avenue

          New York, NY  10017-4608

          RE: Country of origin marking requirements for imported footwear

          Dear Mr. Pellegrini:

               This is in response to your letter of June 9, 1989,

          submitted on behalf of your client, Reebok International, Ltd.,

          requesting reconsideration of Headquarters Ruling Letter 731463,

          dated June 24, 1988.

          FACTS:

               In the original submission of May 24, 1988, you requested a

          ruling on different forms and placement of country of origin

          marking used on imported footwear.  In each of the sample shoes

          submitted with that request, the country of origin marking

          appeared on a fabric label sewn into the interior of the shoe.

          The labels were placed in the following locations: on the tongue

          approximately midway between the top and the bottom (for the

          purposes of this ruling, the top is the part of the tongue

          closest to the ankle and the bottom is the end of the tongue that

          is stitched into the shoe); on the side seam of the tongue

          approximately midway between the top and the bottom; and on the

          side of the shoe below the first shoelace holes.  In HQ 731463,

          issued June 24, 1988 Customs held that the marking on each of the

          shoe samples submitted was not conspicuous and therefore, they

          were in violation of 19 U.S.C. 1304.

               You request reconsideration of our previous ruling and state

          that the importer has made efforts to comply with HQ 731463.  You

          have submitted three different samples of imported footwear, each

          exhibiting a different type of marking.  As in the previously

          submitted samples, on each of these samples the name of the

          country of origin appears on a fabric tag which also bears the

          U.S., United Kingdom and European footwear size.  The tags are

          sewn into the interior of the shoes  at the following locations:
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          on the underside of the tongue approximately in the top 1/3

          portion of the tongue directly below a fabric label bearing

          additional product information; on the side seam of the tongue

          approximately midway between the top and the bottom; and in the

          side of the shoe below the first shoelace holes (those closest to

          the ankle opening).  You wish to know whether all or any of these

          are acceptable.

          ISSUE:

               Whether marking the country of origin on tags sewn into a

          shoe's interior at the top 1/3 of the tongue; on the side seam of

          the tongue approximately midway between the top and the bottom;

          and in the side of the shoe below the first shoelace holes,

          complies with the country of origin marking requirements.

          LAW AND ANALYSIS:

               As you are aware, 19 U.S.C. 1304 requires, in general, that

          all articles of foreign origin imported into the U.S. be legibly,

          conspicuously and permanently marked to indicate the country of

          origin to the ultimate purchaser in the U.S.  Part 134, Customs

          Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of origin

          marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.  As

          provided in 19 CFR 134.41, the country of origin marking is

          considered to be conspicuous if the ultimate purchaser in the

          U.S. is able to find the marking easily and read it without

          strain.

               We have carefully examined the three sample methods of

          marking submitted and find that marking the footwear by means of

          a fabric tag stitched to the underside of the tongue at

          approximately the top 1/3 portion of the tongue or a fabric tag

          stitched in the side of the shoe, just below the first two

          shoelace holes, is acceptable.  It is our opinion that an

          ultimate  purchaser would inspect a shoe for the shoe size before

          buying it and that a casual inspection would readily reveal the

          tag stitched onto the underside of the tongue at approximately

          the top 1/3 portion of the tongue.  Likewise, we find that such

          an inspection would also likely reveal the tag stitched in the

          side of the shoe just below the first two shoelace holes.
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               With regard to the tag stitched into the side seam of the

          tongue, midway between the top and the bottom, we find such

          placement is not readily conspicuous.  If the shoes are partially

          laced, the country of origin mark is totally obscured.  In our

          opinion, it is not unlikely that the shoes would be partially

          laced at the time of purchase, in which case the ultimate

          purchaser would not  easily find the country of origin marking.

          Consequently, we find the marking is not conspicuous and,

          therefore, not acceptable for marking purposes.

          HOLDING:

                Based on all the factors  in this case and after careful

          examination of the samples submitted, we find that marking

          imported footwear with the country of origin by means of fabric

          tag stitched into the interior of the shoe at either the top 1/3

          portion of the tongue or the side of the shoe just below the

          first two shoelace holes, satisfies the requirements of 19

          U.S.C.1304 and 19 CFR 134.41.  However, we note that any

          variation in the marking as described above, may affect the

          acceptability of the marking.  We further find that marking

          imported footwear by means of a tag sewn to the side seam of the

          tongue does not comply with the country of origin marking

          requirements and is, therefore, not acceptable for marking

          purposes.  The holding in this ruling and in HQ 731463 should

          help your client in identifying a location for the country of

          origin marking in each of the various models of footwear it

          manufactures.

                                     Sincerely,

                                     Marvin M. Amernick

                                     Chief, Value, Special Programs

                                     and Admissibility Branch

