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CATEGORY: Marking

Claude Brosseau

A.N. Deringer, Inc.

30 West Service Road

Champlain, New York 12919-9703

RE: Country of origin marking of imported printed material

Dear Mr. Brosseau:

     This is in response to your letter of April 12, 1989,

requesting a country of origin ruling regarding imported printed

material.  We regret the delay in responding to your inquiry.

FACTS:

     You use the phrase "Litho Canada" in Canada to identify the

country of origin of printed materials.  A sample containing the

phrase "Litho Canada" was enclosed.

ISSUE:

     Whether the phrase "Litho Canada" on printed materials

satisfies section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT     (CIT 1988), that: "In

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statue, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved.  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297, 302 C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Country of origin is defined in 19 CFR 134.1(b) as

the country of manufacture, production, or growth of any article

of foreign origin entering the U.S.  The question presented in

this case is whether the phrase "Litho Canada" indicates that

the article was made in the named country, as required by 19

U.S.C. 1304.

      The word "litho" is defined in the Random House College

Dictionary as "to produce or copy by lithography."  Lithography

is the art or process of producing a figure or image on a flat,

specially prepared stone or plate in such a way that it will

absorb and print with special inks.  The term "lithography" is

not a commonly understood phrase and an ultimate purchaser could

misunderstand that the phrase "Litho Canada" refers to where

printed material was made.  In HQ 712210 (March 20, 1980),

Customs ruled that the marking "Handcrafted in Mexico" was

acceptable for the purposes of 19 U.S.C. 1304.  However, the term

"Handcrafted," which relates to where a product was made and the

specific technique used to make the product, is a commonly

understood term that an ordinary ultimate purchaser who does not

have specialized knowledge would comprehend.  Therefore, HQ

712210 is distinguishable.  The phrase "Litho Canada" is not

acceptable for country of origin marking purposes.

     Customs would accept the word "Canada" standing alone as a

country of origin marking if the requirements of 19 CFR Part 134

such as permanence, legibility and comparable size were met.

      Further, we note that the size of the print used in the

sample submitted is about 1/16".  Section 134.41, Customs

Regulations (19 CFR 134.41), requires that the ultimate purchaser

in the U.S. must be able to find the marking easily and read it

without strain.  A larger size print would facilitate reading the

country of origin without strain.

HOLDING:

     The phrase "Litho Canada" to designate the country of origin

for imported printed material is not acceptable for country of

origin marking purposes.

                                   Sincerely,

                                   Marvin M. Amernick

                                   Chief, Value, Special Programs

                                   and Admissibility Branch

