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             CLA-2 CO:R:CV:G:  085577 JLV

             CATEGORY:  Classification

             TARIFF NO.:  8527.39.00

             Robert F. Seely, Esq.

             Katten Muchin & Zavis

             525 West Monroe Street, Suite 1600

             Chicago, Illinois 60606-3693

             RE:  Amplifier, tuner, and cassette deck imported together for

                  audio rack system

             Dear Mr. Seely:

                  In a letter of September 12, 1989, as supplemented by a

             letter of November 9, 1989, on behalf of your client, TEAC

             America, Inc., you request a ruling on the tariff

             classification of audio components which, after importation,

             will be combined with other audio components for sale as a

             stereo component rack system.  This ruling is our decision on

             the classification under the Harmonized Tariff Schedule of the

             United States Annotated (HTSUSA).

             FACTS:

                  The merchandise consists of a model SA-200 stereo

             amplifier, a model ST-200 stereo tuner, and a model SW-200

             double cassette deck.  These components are individually

             packed in cartons which are then packed in a single, large

             shipping carton so that each large shipping carton contains

             one amplifier, one tuner, and one cassette deck.  Although you

             state that these components will be imported from Hong Kong,

             you do not state or demonstrate that Hong Kong is the country

             of origin of the three stereo components.

                  You state that these components will not be repacked

             after importation into the United States, but they will be

             marketed and sold with four other components as a stereo

             component rack system, Teac Model S-200CD.  The additional

             four components are:  compact disc player, turntable,

             speakers, and rack (cabinet).
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                  It is your position that the merchandise is separately

             classified in subheadings 8518.40.20 (the amplifier),

             8527.39.00 (the tuner), and 8520.31.00 (the cassette deck),

             HTSUSA, because the three components, although packed

             together, do not constitute a complete set under General Rule

             of Interpretation (GRI) 3(b), and because GRI 2(a) does not

             apply to incomplete sets.

                  In your supplemental letter of November 9, 1989, you

             stated that the decision in Sears, Roebuck & Co. v. United

             States, __ CIT __ (Slip Opinion 89-136, September 28, 1989),

             in which the court held that certain stereo components (an

             incomplete stereo rack system) were separately classified, is

             applicable even though the decision concerned the doctrine of

             entireties for purposes of classification under the Tariff

             Schedules of the United States (TSUS).

             ISSUE:

                  Are the three components, if packed together, classified

             separately when imported, or are they classified as a set

             under the HTSUSA?

             LAW AND ANALYSIS:

                  The individual components fall under headings 8518

             (amplifier), 8520 (cassette deck with recording apparatus),

             and 8527 (reception apparatus for radiobroadcasting), HTSUSA.

             Although imported together, these components do not constitute

             a composite machine for purposes of legal note 3, section XVI,

             because they are not "fitted together to form a whole."  The

             Explanatory Notes (EN) to section XVI clearly indicate that

             "fitted together to form a whole" requires that the machines

             be permanently attached either to each other or by mounting on

             a common base or in the same housing.  Furthermore, the

             imported components are not a functional unit for purposes of

             legal note 4, section XVI, because they do not contribute to a

             single function that is clearly defined in chapter 84 or 85.

                  The individual components, at the time of importation,

             are complete and finished articles.  However, the goods are

             prima facie classifiable under three headings and, therefore,

             we look to GRI 3.  If the three components are composite goods

             or items in a set put up for retail sale, then classification

             will be determined by the component which gives them their

             essential character, insofar as this criterion is applicable.

             GRI 3(a) and (b).  

                                          - 3 -

                  The EN to GRI 3(b) provide guidance on what constitutes a

             composite good and a set.  EN (IX) states as follows:

                  (IX)  For the purposes of this Rule [3(b)],

                        composite goods made up of different

                        components shall be taken to mean not only

                        those in which the components are attached

                        to each other to form a practically

                        inseparable whole but also those with

                        separable components, provided these

                        components are adapted one to the other and

                        are mutually complementary and that together

                        they form a whole which would not normally

                        be offered for sale in separate parts. * * *

                        As a general rule the components of these

                        composite goods are put up in a common

                        packing.

             Other than the fact that these components can be connected by

             cables or wires, they are not "adapted" one to the other.

             This term requires that they be suited by a particular design

             for use together.  There is no evidence that these components

             have special design features which make them mutually

             complementary in a manner more so than any collection of

             various similar stereo components are considered to be

             "complementary."  These components are the type that are

             normally offered for sale as separate articles.

                  EN (X) defines "goods put up in sets for retail sale" as

             meaning goods which satisfy three criteria.  Two of the

             criteria are readily satisfied:  the goods consist of at least

             two different articles which are, prima facie, classifiable in

             different headings, and the goods are packaged in a manner

             suitable for sale directly to users without repacking.  The

             third criterion, that the goods consist of "products or

             articles put up together to meet a particular need or carry

             out a specific activity," presents a more difficult issue.

             Under the doctrine of entireties, as is evident from the

             decision in Sears, Roebuck & Co., supra, separate components,

             designed and intended to be used together, had to comprise a

             complete commercial entity.  GRI 3(b), however, does not state

             that a set need be "complete."  The components need only

             satisfy the requirement that they meet a particular need or

             carry out a specific activity.  In this case, the three

             components, although they cannot be used without the addition

             of speakers, are said to be put up in a manner suitable for

             sale directly to users in order to satisfy a user's need for a

             balanced component stereo system.
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                  The amplifier is the main power source and must be turned

             on in order for the cassette deck and tuner (or compact disc

             player, turntable, or speakers) to be turned on.  The output

             signal from the cassette deck or tuner must be sent through

             the amplifier in order to properly amplify the signal for

             reproduction through the speakers.  The three units provide

             the basic stereo components for an audio entertainment system.

             We conclude, therefore, that these components are put up

             together to carry out a specific activity, i.e., audio

             entertainment.

                  Articles which constitute a set are classified as if they

             consisted of the component which gives them their essential

             character.  Although the amplifier is the component through

             which the power is supplied to all the other components and

             through which the signals must be sent for proper

             amplification, we conclude no one component of the set imparts

             the essential character.  Among the examples of criteria set

             forth in EN (VIII) to GRI 3(b), only the value criterion has

             any relevance.  The invoice value of the amplifier, according

             to the submission by counsel for the importer, is "nearly

             twice" that of the cassette tape player and "over twice" that

             of the tuner.  However, as an audio entertainment system, the

             audio signals are generated from the tuner or the cassette

             deck.  These components are as essential to the specific

             activity as is the amplifier.  Therefore, GRI 3(c) applies,

             and the set is classified in heading 8527 because that is the

             heading which occurs last in numerical order among the

             headings which equally merit consideration.

             HOLDING:

                  The amplifier, tuner, and cassette deck are goods put up

             in a set for retain sale; no one component gives the set its

             essential character; therefore, under GRI 3(c), the set is

             classified in subheading 8527.39.00, HTSUSA.

                                          Sincerely,

                                          John Durant, Director

                                          Commercial Rulings Division
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