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CATEGORY:  Classification

Ms. Linda Stohr

Best Customs Service

P.O. Box 92815

Los Angeles, CA 90009-2815

RE:  Multiple pairs of laces of differing colors or designs,

imported with athletic shoes, raises presumption that multiple

pairs of laces are intended for simultaneous use.  The shoes plus

all pairs of laces is a single article, or, where these laces are

not in eyelets, unassembled under GRI 2(a). composite;set;GRI

3;GRI 1

Dear Ms. Stohr:

     This is in reply to your letter of October 20, 1989,

concerning the tariff classification of shoe laces imported with

athletic shoes, produced in Korea, under the Harmonized Tariff

Schedule of the United States Annotated (HTSUSA).  Please

reference your client SsangYong USA, Inc.

FACTS:

     The merchandise at issue consists of two pairs of shoe laces

either laced into the shoes, or in the individual box, of differ-

ing colors.  The principal use of the footwear will be as basket-

ball shoes, training shoes, and running shoes.  Classification of

the shoes themselves is not being addressed.

ISSUE:

     Whether multiple pairs of shoe laces inserted into the

eyelets of a single pair of athletic-type shoes constitute a set

with those athletic-type shoes, for classification purposes under

the HTSUSA?

LAW AND ANALYSIS:

     Chapter 64, HTSUSA, provides for, inter alia, athletic-type

shoes.  Heading 6307, HTSUSA, provides for, inter alia, shoe

laces of textile materials.  No individual provision exists

specifically covering athletic-type shoes with their laces.  The

General Rules of Interpretation (GRIs) to the HTSUSA govern the

classification of goods in the tariff schedule.  GRI 1 states, in

pertinent part:

          ... classification shall be determined ac-

          cording to the terms of the headings and any

          relative section or chapter notes and, pro-

          vided such headings or notes do not otherwise

          require, according to the following

          provisions [taken in order]:

          2.   (a)  Any reference in a heading to an

                    article shall be taken to include a

                    reference to that article [either]

                    incomplete or unfinished, ... [or]

                    complete or finished (or falling

                    [sic.] to be classified as complete

                    or finished by virtue of this

                    rule), entered unassembled or dis-

                    assembled.  [Emphasis added.]

                              * * *

          3.   When by application of Rule 2(b) [goods

               of more than one material or substance]

               or for any other reason, goods are,

               prima facie, classifiable under two or

               more headings, classification shall be

               effected as follows:

                              * * *

               (b)  ... [C]omposite goods ... made up

                    of different components, and goods

                    put up in sets for retail sale,

                    which cannot be classified by

                    reference to 3(a) [which requires

                    that goods be classified, if possi-

                    ble, under the more specific of the

                    competing provisions], shall be

                    classified as if they consisted of

                    the ... component which gives them

                    their essential character, insofar

                    as this criterion is applicable.

     It is well accepted under Customs law that when one pair of

shoes requiring laces is imported without its laces, that pair of

shoes is treated as an incomplete or unfinished pair of shoes

under GRI 2(a), supra.  It follows, therefore, that when a pair

of shoes is imported with its corresponding pair of laces the

merchandise is considered a complete article (i.e., an incomplete

pair of shoes completed), rather than a composite good under GRI

3.

     It is our opinion that where one pair of shoes is imported

with one pair of laces (i.e., a completed pair of shoes), the

attachment of the laces has no effect upon the classification of

the pair of shoes.  The shoes and their laces are a complete

article; any further analysis under GRI 3, therefore, is unneces-

sary.

     Once this conclusion is reached, we must now ask ourselves

whether the "completed article" analysis can be extended to one

pair of shoes imported with multiple pairs of laces, where those

laces are intended to be worn simultaneously with the first pair

of laces; id est, "completing" the shoes in the manner the desig-

ners intended.  Fashion is a constantly evolving phenomena, where

new styles are continuously coming into vogue.  Advertising

materials clearly demonstrate that a current fashion trend is

toward the simultaneous wearing of multiple pairs of laces with

one pair of athletic-type shoes.  See also HRL 075283 of April

29, 1985 (indicating fashion trend as early as 1985).  It has

been maintained, therefore, that a new "completed article,"

(i.e., one pair of athletic-type shoes worn with multiple pairs

of laces) has been created.  Cf. Mast Industries, Inc. v. United

States, 9 C.I.T. 549, 551 (1985) (taking judicial notice of fact

that "most consumers purchase and use a garment in the manner in

which it is marketed").   We agree.

     In HRL 084712 of August 24, 1989, we held that where multi-

ple pairs of shoe laces are imported loose in the same packing

container as one pair of athletic-type shoes, the second pair of

laces, plus any additional pairs of laces, form a set with the

shoes.  Accord HRL 085487 of September 27, 1989 (modifying on

other grounds HRL 084712).  Therefore, pursuant to the Directive

of December 23, 1988, to the Commissioner of Customs from the

Chairman, Committee for the Implementation of Textile Agreements,

Department of Commerce, as amended August 24, 1989, the

additional pairs of laces required separate visas and reporting

of quota.  In attempting to distinguish the instant matter, it

has been suggested that since the instant laces are at least

partially laced into the eyelets of the shoes at the time of

importation, the rule of HRL 084712 does not apply to this

matter.

     This suggestion fails to address the rationale behind HRL

084712, which does not depend on whether the laces are laced, or

partially laced, into the eyelets of the shoes.  In HRL 084712, a

complete pair of shoes was formed by the association, with the

unlaced shoes, of one pair of laces; the additional pairs of

laces were redundant, intended as replacement or alternate

lacings. In requesting classification as a set under GRI 3(b),

Reebok  stated that they were providing additional pairs of laces

to "allow [the wearer] a choice of several colorful shoe lac-

ings".  Emphasis added.  This would permit "the consumer [to]

therefore coordinate his/her attire."  The intent behind

supplying the additional pairs of laces was to meet a particular

need, not create a "completed article."  Indeed, the "whole" (the

shoes readily usable without any additional construction or com-

ponents) was formed prior to the additional pairs of laces

entering the picture.  Classification as a set was, therefore, a

logical extension of the use toward which the additional compo-

nents were to be applied.

     In the instant matter, the new "completed article" manifests

itself when the additional pairs of laces are imported with the

shoes.  In HRL 084712, the multiple pairs of laces simply allowed

the consumer a different way to coordinate his/her attire.  In

the instant matter, the formation of a "new" completed article (a

pair of shoes worn with multiple pairs of laces), the fundamental

distinguishing factor between this case and HRL 084712, does

exist.  HRL 084712 is therefore distinguishable, and the instant

merchandise is classifiable as articles presented unassembled or

disassembled.  See also HRL 085487, supra ("[t]he first pair of

laces imported with the shoes is considered a part of the shoes,

not a set therewith).  Emphasis added.

HOLDING:

     As a result of the foregoing, it is the opinion of the Cus-

toms Service that where multiple pairs of laces are imported with

one pair of athletic-type shoes which can accommodate, through

styling and use of eyelets, all of the pairs of laces simul-

taneously, and those pairs of laces are of differing colors

and/or designs, absent evidence that the laces are intended to be

used separately (a situation which existed, for example, in HRL

084712), a presumption is raised that the multiple pairs of laces

are intended to be worn simultaneously.  The one pair of shoes

plus all pairs of laces is therefore considered a single article,

or, where these laces are not laced into the eyelets, a single

article presented unassembled under GRI 2(a).  Under the CITA

directive, supra, no visa is required in either case.

     We note that where multiple pairs of laces of like colors

and/or designs are imported, laced or not laced, with one pair of

shoes, a presumption is raised diametrically opposed to the

single article premise referred to above.  These additional pairs

of laces are presumed to be for replacement purposes (constitu-

ting a redundancy in the already completed pair of shoes).  Such

additional laces would form a set with the shoes, under the

reasoning of HRL 084712, supra.

     All previous rulings not in accordance with the analysis

espoused herein are modified in conformity with the foregoing.

                            Sincerely,

                      JOHN DURANT, DIRECTOR

                   COMMERCIAL RULINGS DIVISION

