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CATEGORY:  Classification

Lawrence R. Pilon

Hodes & Pilon

431 South Dearborn Street

Suite 405

Chicago, Illinois 60605-1121

RE:  Country of origin; surgical towels

Dear Mr. Pilon:

     This is in reference to your letters of March 5 and June 21,

1990, on behalf of Universal Joint Trading Co., Ltd., requesting

a country of origin determination for surgical towels to be

imported from the Philippines.

FACTS:

     The samples at issue consist of two fabric pieces which

represent the beginning and end stages of construction in the

making of the subject towels.  The first sample is a length of

fabric measuring approximately 20 inches by 36 inches in width,

woven and placed on large rolls in Taiwan.  You state that the

fabric is imported in lengths of 40 to 100 meters.  The second

sample is a towel measuring approximately 16 inches by 26 inches,

which has hemmed and stitched edges.  Each piece is made of a 100

percent cotton fabric which is dyed blue (in Taiwan) prior to

importation.

     Once the woven fabric is in the Philippines it undergoes the

following processes:  the fabric is cut and sewn, washed and

dried, delinted, inspected, folded, and packaged.  Furthermore,

some or all of these activities are carried out in a "clean room"

environment - designed to protect against contamination of the

goods - which complies with the manufacturing standards for

surgical towels set by medical buyers.

ISSUE:

     Whether in terms of time, complexity and value added, the

proposed operations of Country A were correctly determined to

constitute a substantial manufacturing or processing

transformation such that the completed surgical towels would be

considered a manufacture of Country A for purposes of 19 CFR

12.130.

LAW AND ANALYSIS:

     Although most of the manufacturing processes at issue occur

in Country B, the weaving of the raw material in Country A is

deemed to be the factor which contributes most to the creation of

the final product.  The fabric constructed in Country A is

manufactured in such a way as to be readily identifiable in the

industry as surgical toweling fabric; the special weave and the

blue dye of the raw material further marks its intended use in

the manufacture of these towels.

     We also note that the cost of production and value added

information you provided in your July 30 letter substantiates the

designation of Country A as the country of origin, since the

greater percentage of value added occurs in Country A rather than

in the Philippines.

      The processing which takes place in Country B does not

indicate, as regards the time or level of skill required, that

assembly requires anything more than a number of simple

operations which do not constitute a substantial manufacturing or

processing operation.  See, HQ 086132 (February 2, 1990) and HQ

086971 (June 19, 1990)(cutting, hemming and stitching of fabric

not considered substantial manufacturing process as compared to

weaving of original surgical toweling material).  Consequently,

the towels have not been substantially transformed in Country B.

Wherever the fabric is produced is therefore the country of

origin pursuant to 19 CFR 12.130 for quota and country of origin

marking purposes.

HOLDING:

     The assembly operations performed in Country B do not

constitute a substantial transformation as required by 19 CFR

12.130.  The country of origin for the merchandise at issue is

Country A, and a Country A visa must accompany the goods.

     The holding set forth above applies only to the specific

factual situation and merchandise identified in the ruling

request.  This position is clearly set forth in Customs

Regulations 19 CFR 177.9 (b)(1), which states that a ruling

letter is issued on the assumption that all information

furnished in connection with the ruling request and incorporated

therein, either directly, by reference, or by implication, is

accurate and complete in every material respect.  Should it be

subsequently determined that the information furnished is not

complete and does not comply with 19 CFR 177.9(b)(1), the ruling

will be subject to modification or revocation.  In the event that

there is a change in the facts previously furnished, the country

of origin determination may be affected.  In such case, it is

recommended that a new ruling request be submitted in accordance

with section 177.2, Customs Regulations (19 CFR 177.2).

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Operations Division

