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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  6302.91.0045

Mr. Arnold Edelman

Sabtex (N.Y.) Ltd.

P.O. Box 1255

Englewood Cliffs, NJ 07632

RE:  Cotton Herringbone Towels

Dear Mr. Edelman:

     This is in reply to your letters of March 9-15, 1990, to our

Charleston, South Carolina office concerning the classification

of bleached cotton herringbone weave towels under the Harmonized

Tariff Schedule of the United States Annotated (HTSUSA).  Samples

were submitted with your ruling request.

FACTS:

     The merchandise in question consists of four samples of

bleached, 100 percent cotton, herringbone twill weave towels.

You state that the principal use of the towels at issue is for

washing and wiping dishes in restaurants and other commercial

institutions, and that in the industry such towels are commonly

referred to as "herringbone kitchen towels."

     The sample towels are designated Exhibits 1-4.  Exhibit 1

has two blue stripes approximately 3/8 of an inch wide, one on

either side roughly one inch from the edge, running the length of

the towel.  Exhibit 2 has two blue center stripes, 1/8 of an inch

wide, running the length of the towel, and flanked on either side

by a pink stripe of the same width.  Exhibit 3 has four 1/8 inch

red stripes, two on either side of the towel, roughly 1 1/4 inch

from the edge.  Exhibit 4 has a single thin green stripe down the

center of the towel, and a 3/8 inch green stripe down either side

approximately one inch from the edge.

     All four towels measure 15 inches in width and between 23

inches and 27 inches in length.  The towels are manufactured in

and imported from China, Pakistan and Peru, and will be entered

through the ports of Charleston, Chicago or Atlanta.

ISSUE:

     Whether the articles in question are classifiable as dish

towels of subheading 6302.91.0045, HTSUSA, or whether they are

instead classifiable as other towels of subheading 6302.91.0050,

HTSUSA.

LAW AND ANALYSIS:

     In ORR Ruling 472-69, Bureau file TCR 471.253/s, dated May

28, 1969, abstracted as T.D. 69-180, a herringbone weave towel,

measuring approximately 16 inches by 26 inches, having two red

stripes woven in the length with lockstitched edging on three

sides and a selvedge on the fourth side, was classified in item

366.27, Tariff Schedules of the United States (TSUS), under the

provision for cotton towels, not ornamented.  At the time, there

was no separate provision for dish towels in the TSUS, although

subsequently, a distinction between dish towels and other towels

was introduced.  Nevertheless, the towel at issue in T.D. 69-

180(6), which was in all respects similar to the towels in

question, was referred to and described as a dish towel.  Had

there been a breakout for dish towels, it is likely that the

towel of T.D. 69-180(6) would have been classified accordingly.

     However, TSUS decisions have no precedential value under the

HTSUSA, although they can provide guidance.  Under the HTSUSA

articles are classified in accordance with the General Rules of

Interpretation (GRIs).  GRI 1 provides that the classification of

articles be determined according to the terms of the headings and

any relative section or chapter notes and, provided the headings

or notes do not otherwise require, according to the remaining

GRIs taken in order.

     Heading 6302, HTSUSA, covers bed linen, table linen, toilet

linen and kitchen linen.  The Explanatory Notes (1990), which

constitute the official interpretation of the Harmonized System

at the international level (four and six digits), provide in

pertinent part at EN 63.02 that the articles classifiable in

heading 6302 include:

     (4)  Kitchen linen such as tea towels or glass cloths.

     Articles such as floor cloths, dish cloths, scouring cloths,

     dusters and similar cleaning cloths, generally made of

     coarse thick material, are not regarded as falling within

     the description "kitchen linen" and are excluded (heading

     63.07).

However, dish towels, used to dry dishes, are a class of

merchandise separate and distinct from dish cloths, which are

used to wash dishes.  As a result, the instant towels are

classifiable in heading 6302.  Indeed, there is no dispute as to

their classification through the eight digit level.  The only

remaining question therefore is whether the towels should be

classified as dish towels in subheading 6302.91.0045 or as

"other" towels in subheading 6302.91.0050.

     The Guidelines for the Reporting of Imported Products in

Various Textile and Apparel Categories 53 FR 52563, 52564, in

distinguishing dish towels from hand towels provide as follows:

          Dish towels (category 369) and hand towels (category

     363) fall within the same size range, 15 to 18 inches wide

     and 24 to 32 inches long, and are sometimes difficult to

     distinguish from each other.  With one exception, dish

     towels always have a design printed on them or woven or knit

     into them.  The design may be in the form of pictures of

     fruit, kitchen utensils, chickens, etc., or may be checks,

     stripes, or similar patterns.  The dish towels that usually

     do not have a design are light weight, plain woven, nonpile

     cotton towels that may be similar to, but readily

     distinguishable from, shop towels which are made from a much

     coarser fabric.  These towels may be longer than other dish

     towels.

          ...In the event that no clear distinction based on

     pattern, design, or otherwise can be made, the article will

     be classified as an "other" towel in category 363 because it

     is readily susceptible to more than one use.

     The cotton herringbone weave towels at issue are accented

with stripes as described above.  You have stated that it was

your understanding that similar articles would be designated as

quota category 369-D provided that they had three or more

stripes.  You also ask if a third stripe were added to Exhibit 1,

whether this would affect the classification and quota category

of the towel.

     There is no requirement that a towel have a minimum number

of stripes in order for it to be classified as a dish towel in

subheading 6302.91.0045, quota category 369-D; indeed, a towel

may still be classified as a dish towel even if it has no design

whatsoever.  To repeat, the Textile and Apparel Guidelines state

in relevant part:

     The dish towels that usually do not have a design are light

     weight, plain woven, nonpile cotton towels that may be

     similar to, but readily distinguishable from, shop towels

     which are made from a much coarser fabric.  These towels may

     be longer than other dish towels. (emphasis added)

The number of stripes or other designs, or even the absence

thereof, does not preclude a towel from being classified as a

dish towel.  Moreover, although the Guidelines refer to plain

woven towels, it was not Customs' intent to restrict unadorned

dish towels to those of plain weave construction.  Thus, for

example, plain or unadorned herringbone weave towels are also

classifiable in subheading 6302.91.0045, category 369, so long as

such towels are readily distinguishable as dish towels.

     The instant towels are of the construction, size and

appearance normally associated with dish towels.  The fabric from

which they are made, a cotton herringbone twill, does not lint

but is nevertheless absorbent, and is therefore particularly

suitable for use as a material for dish towels.  Furthermore, the

towels at issue are within the size range commonly associated

with dish towels.  Thus a clear distinction is possible based on

the pattern and design of the towels.

     Moreover, we see no justification for classifying the

instant towels as "other" towels rather than dish towels.  As to

whether the towels could be classified as hand towels (toilet

linen), EN 63.02(3) provides that toilet linen encompasses hand

or face towels (including roller towels), bath towels, beach

towels, face cloths and toilet gloves.  In this regard the

Textile Guidelines state:

     Hand towels may be plain or patterned (containing

     decorative work or patterned or pictures).  When patterned,

     they are almost always pile constructed.

The sample towels may appear to meet the hand towel description;

however, while towels of plain or patterned weave might be used

as hand towels, hand towels are generally narrower.

     The Explanatory Notes list two other possible examples of

kitchen towels: tea towels; and glass cloths.  It is Customs'

view that the term "dish towel" at the ten digit (national)

statistical level is not restricted by the Explanatory Notes,

which merely provide guidance as to what may be found within the

six digit subheading of toilet linen and kitchen linen.  At the

national level, Congress may subdivide the six digit subheading

in any manner, so long as it does not expand the scope of that

subheading.  Moreover, it may adjust the terminology to suit

national usage and understanding.

     We know of no commercial distinction which would limit "dish

towels" to a subgroup of kitchen towels and therefore decline to

limit the term for tariff purposes.

HOLDING:

     The articles in question are classifiable in subheading

6302.91.0045, HTSUSA, under the provision for kitchen linen,

other, of cotton, other, towels, other, dish, and are dutiable at

10.5 percent ad valorem.  The quota category is 369.

     The designated textile and apparel category may be

subdivided into parts.  If so, visa and quota requirements

applicable to the subject merchandise may be affected.  Since

part categories are the result of international bilateral

agreements which are subject to frequent renegotiations and

changes, to obtain the most current information available, we

suggest that you check, close to the time of shipment, the Status

Report on Current Import Quotas (Restraint Levels), an internal

issuance U.S. of the Customs Service, which is available for

inspection at your local Customs office.

     Due to the changeable nature of the statistical annotation

(the ninth and tenth digits of the classification) and the

restraint (quota/visa) categories, you should contact your local

Customs office prior to importation of this merchandise to

determine the current status of any import restraints or

requirements.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director

                         Commercial Rulings Division

