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T. Randolph Ferguson, Esq.

Glad and Ferguson

625 Market Street

San Francisco, California 94105

RE: Bicycles

Dear Mr. Ferguson:

     This is in reference to a ruling dated April 21, 1989, (our

file 082745), issued to you on behalf of Specialized Bicycle

Components Inc., with regard to the tariff classification of

certain models of bicycles.  For the reasons set forth below, we

have concluded that the ruling was in error and is not in accord

with the current views of the Customs Service.

FACTS:

     The merchandise consists of models known as the Street

Stomper, Hard Rock, Rock Hopper, and the Stump Jumper.  These

bicycles have wheels which are over 25 inches in diameter when

measured to the outer circumference of the tire mounted thereon,

weigh less than 36 pounds complete without accessories and are

valued over $16.66 2/3 each.  They are imported equipped with

tires having a cross-sectional diameter which does not exceed

1.625 inches.

ISSUES:

1.  Whether the bicycles are "not designed for use with tires

having a cross-dimensional diameter exceeding 1.625 inches within

the meaning of item 732.18, Tariff Schedules of the United States

(TSUS).  If not classifiable in item 732.18, the bicycle is

classifiable in item 732.24, TSUS.

2.  Whether the subject bicycle is "not designed for use with

tires having a cross-sectional diameter exceeding 4 cm" within

the meaning of subheading 8712.00.20, Harmonized Tariff Schedule

of the United States (HTS).  If not classifiable in subheading

8712.00.20, the bicycle is classifiable in subheading 8712.00.30.

LAW AND ANALYSIS:

     In a decision dated April 21, 1989, we concluded that the

bicycles were classifiable in item 732.18 TSUS.  That conclusion

was based in significant part on the assumption that a bicycle

designed for off-road use is most likely designed for use with

tires larger than 2.0 inches, while a bicycle designed for street

use is not designed for use with a wide tire, even if it can

accommodate such a tire.  We then considered these bicycles to be

not designed for use with larger tires because they are not

marketed as "true all-terrain bicycles."  This was based on our

belief that only true-all terrain bicycles would be used with

larger tires.  Thus, the decision focused on whether the bicycles

were designed to be used off-road or on paved streets.

For the reasons that follow, we find that whether a bicycle is

designed for street use is not the relevant inquiry in

determining its classification.

The Statutory Standard

     The courts have not had occasion to construe the phrase,

"not designed for use with tires with a cross-dimensional

diameter exceeding 1.625 inches."  The first source of

interpretation of the statute is, of course, the terms of the

language itself.  In examining this language, we find that the

term "not designed for use" is susceptible of different

interpretations.  For example, the phrase, could simply refer to

the subjective intent of the manufacturer in the design of the

bicycle.

     Alternatively, the language may be regarded as requiring an

objective inquiry of suitability for use with larger tires.

Under this test it would not matter whether there was intent to

use larger tires.  Rather the inquiry would be whether the

merchandise is capable of use with larger tires.  Because the

statute is subject to differing interpretations, it is

appropriate to examine its legislative history.  Al Tech

Specialty Steel Corp. v. United States, 10 CIT 743 (1986).

     As originally enacted, paragraph 371, Tariff Act of 1930,

provided simply for bicycles and applied a unitary rate of 30

percent ad valorem.  As the result of a bilateral trade agreement

with the United Kingdom, effective January 1, 1939, this

paragraph was subdivided into three subcategories on the basis of

wheel diameter (i.e., "over twenty-five inches" "over nineteen

but not over twenty-five inches", and "not over nineteen

inches").  Each category was subject to a specific rate of duty

provided that such rate was neither less than 15 percent nor more

than 30 percent ad valorem.

     In 1947, during negotiations concerning the General

Agreement on Tariff and Trade, initially conducted with the

United Kingdom, the record indicates that the U.S. agreed to a 50

percent tariff reduction for the following category:

      Bicycles with or without tires, having wheels over 25

      inches in diameter (measured to the outer circumference of

      the tire), weighing less than 36 pounds complete without

      accessories and not designed for use with tires having a

      cross-sectional diameter exceeding 1-5/8 inches.

     The TSUS created only editorial changes in the formulation

agreed to in GATT.  The Tariff Classification Study issued by the

Tariff Commission provided the following explanation of the

language:

      Items 732.14 through 732.18 cover bicycles having both

      wheels over 25 inches in diameter "if weighing less than 36

      pounds complete without accessories and not designed for

      use with tires having a cross-sectional diameter exceeding

      1.625 inches".  This description is intended to "carve out"

      for separate duty treatment so-called lightweight bicycles.

     Our examination of the legislative history provides two

noteworthy observations.  First, the intent of the language at

issue was to carve out or provide more advantageous tariff

treatment for a particular type of article, lightweight English

style bicycles.  This is evident from the combination of maximum

weight and maximum wheel diameter.  Secondly, to effectuate this

result, Congress employed an unusual negative formulation of "not

designed for use".   Congress could have articulated the

provision affirmatively, so that bicycles designed for use or

imported equipped with smaller tires would have received the

tariff benefit.  That they saddled the importer with proving a

negative indicates an intent to carve out a narrow category

within the provision for bicycles.

     The next question to be examined is the criteria to be used

in determining whether a bicycle has been shown to be not

designed for use with larger tires.  In the absence of decisions

construing the term "not designed for use" we seek guidance from

court decisions of concerning whether an article is specially

designed or specially constructed for a particular purpose.

     In Plus Computing Machines, Inc. v. United States, 44

C.C.P.A. 160, 167, C.A.D. 655 (1957), the issue before the court

was whether the importer's computing machine was specially

constructed for multiplying and dividing.  In fact, the machine

could be used to perform multiplication and division but operated

through addition and subtraction.  In concluding that the

machines were specially constructed for the statutory purpose,

the court stated:  "the statement that an article is specifically

constructed for a particular purpose means merely that it

includes particular features which adapt it for that purpose.

The purpose in question need not be the sole one served by the

article and may not even be the principal one."

     In Porter v. United States, 409 F. Supp. 757, C.D. 4641

(1976),  the issue presented was whether motorcross gloves could

be considered "specially designed for use in sports" under TSUS

item 735.05.  The court, citing Sports Industries, Inc. v. United

States, 65 Cust. Ct. 470, C.D. 4125 (1970) stated "it is well

established that whether an article is 'specially designed' or

'specially constructed' for a particular purpose may be

determined by an examination of the article itself, its

capabilities, and its actual use or uses."  (emphasis added).

The court then concluded that the gloves had features which

satisfied the specially designed requirement.

     Under these cases, the inquiry is whether the article has

features which make it suitable for the statutory purpose.  In

applying the approach followed in these cases to the particular

negative language at issue here, and given the legislative

history cited above, we conclude that in order to qualify for

classification in item 732.18, the importer must demonstrate that

there are important design features in the bicycles that preclude

the use of tires exceeding 1.625 inches in diameter.  In this

regard, it is not enough to prove that a bicycle was designed

with smaller tires in mind.  Rather, the use of larger tires must

be inconsistent with the safe and proper operation of the

bicycle.

     Clearly such a showing requires more than the fact that as

presented for importation, the bicycle is equipped with smaller

tires.  As we observed in our earlier decision, this factor

cannot be dispositive of the classification issue.  To decide

otherwise would mean that identical models equipped with

different size tires would be classifiable in different tariff

provisions.  We do not believe that such a result is consistent

with the statutory test.

      You contend that the front fork would have to be replaced

if the specified clearances are to be maintained with the use of

2.125 inch tires, which were offered on some bikes sold by

Specialized.  In addition, with respect to the Rockhopper, you

have contended that removal of the front reflector bracket is

necessary to accommodate such a tire.  Such alterations would,

you state, void the manufacturer's warranty.

     We find that the bicycles can easily accommodate tires

exceeding 1.625 inches.  Nothing about the bicycles' frames or

components would have to be altered or modified to accommodate

the larger tires.  A survey of representatives at bicycle shops

in the Washington D.C. area revealed that a rim measuring 26" by

1.5" would easily accommodate a tire measuring 26" by 1.75"

without any modifications to the rim.  All representatives stated

that this is routinely done.  All stated that these bicycles can

be used with such tires without any changes to the bicycles

themselves and are in fact used that way regularly.  Thus,

whether alterations would be necessary for a tire as large as

2.125 inches is irrelevant since no such alteration would be

needed for a tire larger than 1.625 inches as specified in the

tariff.  With respect to the reflector bracket on the Rockhopper,

assuming arguendo that repositioning would be required, we do not

find this to be significant for classification purposes.  The

basic framework and components of the bike remain intact and

would permit the larger tire to be used.

     In our previous decision we noted that the bicycles had

features added for street use.  These features are new fork

crowns, repositioning the brake pivots, implementation of a spoke

structure, and the adjustment of the brakes to adapt to the new

tire and rim combinations employed.  These changes are not

inconsistent with the use of the larger tires.  The rims imported

with the bicycles can be used to hold the larger tires, making

the need to further adjust the brakes unnecessary.  None of the

cited adjustments preclude the use of larger tires.  Accordingly,

we do not regard these features as significant for classification

purposes.

     You suggest that use with larger tires would constitute a

fugitive use which should be disregarded for classification

purposes.  Based on our interpretation of the statute, it need

not be shown that the bicycles are principally used with larger

tires.  See Plus Computing Machines v. United States, supra.

Rather, the relevant consideration is whether or not the bike can

be used in its proper manner with the larger tires."

     In our original ruling, we relied in part on CIE 1784/58, as

support for the proposition that a bicycle equipped with a

smaller tire was designed for use with such a tire.  Upon further

review, we find the previous decision to be inapposite.  The

issue in that ruling was simply whether the statutory diameter

could be regarded as having been met because the tires with which

the bicycle was equipped were so close in size (1.6535 inches) to

the standard.  The decision merely held that the standard was to

be applied exactly as written.  It did not examine how to

evaluate whether or not a bicycle met the standard.

CONCLUSION:

      In view of their suitability for use with large tires, it

has not been demonstrated that the bicycles are not designed for

use with tires exceeding 1.625 inches.  Accordingly, they are

classifiable in item 732.24, TSUS, dutiable at the rate of 11

percent ad valorem.

     In our previous decision, we indicated the classification of

this merchandise under the Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTS).  In accordance with the analysis above, we

find our conclusion to have been in error.  The language of the

HTS tracks directly the provision in the TSUS.  Therefore, the

proper classification of this merchandise under the HTS is

subheading 8712.00.30, providing for bicycles and other cycles

(including delivery tricycles), not motorized:  bicycles having

both wheels exceeding 65 cm in diameter:  other, dutiable at the

rate of 11 percent ad valorem.

     Pursuant to section 177.9(d)(1), Customs Regulations, (19

CFR 177.9(d)(1)), Ruling letter 082745, dated April 21, 1989, is

found to be in error and is hereby revoked.

     To the extent that you believe that you may have relied to

your detriment on the foregoing ruling, you may, at your

discretion, apply for temporary relief from the binding effects

of this revocation pursuant to 19 CFR 177.9(d)(3), Customs

Regulations.

                              Sincerely,

                              Harvey B. Fox

                              Director

                              Office of Regulations and Rulings

