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Chicago, Illinois 60606

RE: Bicycles

Dear Mr. Riggle:

     This is in reference to a ruling dated April 21, 1989, (our

file 082733) issued to you as counsel for Sears Roebuck and

Company with regard to the tariff classification of the Dynasty

ATB 10-speed bicycle.  For the reasons set forth below, we have

concluded that the ruling was in error and is not in accord with

the current views of the Customs Service.

FACTS:

     The Dynasty ATB has wheels which are over 25 inches in

diameter when measured to the outer circumference of the tire

mounted thereon, weighs less than 36 pounds complete without

accessories and is valued over $16.66 2/3 each.  It is imported

equipped with tires having a cross-sectional diameter which does

not exceed 1.625 inches.

     The Dynasty's frame is similar to traditional ATB frames in

shape and size.  You contend that the bicycles are priced toward

the lower end of the bicycle market to specifically target those

consumers who want ATB styling and comfort but do not necessarily

wish to ride their bicycles off-road or on mountain trails.  You

acknowledge that the bicycle is suitable for both on and off-road

use.

ISSUES:

1.  Whether the Dynasty ATB is "not designed for use with tires

having a cross-dimensional diameter exceeding 1.625 inches"

within the meaning of item 732.18, Tariff Schedules of the United

States (TSUS).  If not classifiable in item 732.18, the bicycle

is classifiable in item 732.24, TSUS.

2.  Whether the subject bicycle is "not designed for use with

tires having a cross-sectional diameter exceeding 4 cm" within

the meaning of subheading 8712.00.20, Harmonized Tariff Schedule

of the United States (HTS).  If not classifiable in subheading

8712.00.20, the bicycle is classifiable in subheading 8712.00.30.

LAW AND ANALYSIS:

     In a letter dated April 21, 1989, we concluded that the

bicycles were classifiable in item 732.18 TSUS.  That conclusion

was based in significant part on the assumption that a bicycle

designed for off road use is most likely designed for use with

tires larger than 2.0 inches, while a bicycle designed for street

use is not designed for use with a wide tire, even if it can

accommodate such a tire.  We then considered these bicycles not

to be designed for use with larger tires because they are not

marketed as "true all-terrain bicycles."  This was based on our

belief that only true all-terrain bicycles would be used with

larger tires.  Thus, the decision focused on whether the bicycles

were designed to be used off-road or on paved streets.

For the reasons which follow, we find that whether a bicycle is

designed for street use is not the relevant inquiry in

determining its classification.

The Statutory Standard

     The courts have not had occasion to construe the phrase,

"not designed for use with tires with a cross-dimensional

diameter exceeding 1.625 inches."  The first source of

interpretation of the statute is, of course, the terms of the

language itself.  In examining this language, we find that the

term "not designed for use" is susceptible of different

interpretations.  For example, the phrase, could simply refer to

the subjective intent of the manufacturer in the design of the

bicycle.

     Alternatively, the language may be regarded as requiring an

objective inquiry of suitability for use with larger tires.

Under this test it would not matter whether there was intent to

use larger tires.  Rather the inquiry would be whether the

merchandise is capable of use with larger tires.  Because the

statute is subject to differing interpretations, it is

appropriate to examine its legislative history.  Al Tech

Specialty Steel Corp. v. United States, 10 C.I.T. 743 (1986).

     As originally enacted, paragraph 371, Tariff Act of 1930,

provided simply for bicycles and applied a unitary rate of 30

percent ad valorem.  As the result of a bilateral trade agreement

with the United Kingdom, effective January 1, 1939, this

paragraph was subdivided into three subcategories on the basis of

wheel diameter (i.e., "over twenty-five inches" "over nineteen

but not over twenty-five inches", and "not over nineteen

inches").  Each category was subject to a specific rate of duty

provided that such rate was neither less than 15 percent nor more

than 30 percent ad valorem.

     In 1947, during negotiations concerning the General

Agreement on Tariff and Trade, initially conducted with the

United Kingdom, the record indicates that the U.S. agreed to a 50

percent tariff reduction for the following category:

      Bicycles with or without tires, having wheels over 25

      inches in diameter (measured to the outer circumference of

      the tire), weighing less than 36 pounds complete without

      accessories and not designed for use with tires having a

      cross-sectional diameter exceeding 1-5/8 inches.

      The TSUS created only editorial changes in the formulation

agreed to in GATT.  The Tariff Classification Study issued by the

Tariff Commission provided the following explanation of the

language:

      Items 732.14 through 732.18 cover bicycles having both

      wheels over 25 inches in diameter "if weighing less than 36

      pounds complete without accessories and not designed for

      use with tires having a cross-sectional diameter exceeding

      1.625 inches".  This description is intended to "carve out"

      for separate duty treatment so-called lightweight bicycles.

     Our examination of the legislative history provides two

noteworthy observations.  First, the intent of the language at

issue was to carve out or provide more advantageous tariff

treatment for a particular type of article, lightweight English

style bicycles.  This is evident from the combination of maximum

weight and maximum wheel diameter.  Secondly, to effectuate this

result, Congress employed an unusual negative formulation of "not

designed for use".   Congress could have articulated the

provision affirmatively, so that bicycles designed for use or

imported equipped with smaller tires would have received the

tariff benefit.  That they saddled the importer with proving a

negative indicates an intent to carve out a narrow category

within the provision for bicycles.

     The next question to be examined is the criteria to be used

in determining whether a bicycle has been shown to be not

designed for use with larger tires.  In the absence of decisions

construing the term "not designed for use" we seek guidance from

court decisions of concerning whether an article is specially

designed or specially constructed for a particular purpose.

     In Plus Computing Machines, Inc. v. United States, 44

C.C.P.A. 160, 167, C.A.D. 655 (1957), the issue before the court

was whether the importer's computing machine was specially

constructed for multiplying and dividing.  In fact, the machine

could be used to perform multiplication and division but operated

through addition and subtraction.  In concluding that the

machines were specially constructed for the statutory purpose,

the court stated:  "the statement that an article is specifically

constructed for a particular purpose means merely that it

includes particular features which adapt it for that purpose.

The purpose in question need not be the sole one served by the

article and may not even be the principal one."

     In Porter v. United States, 409 F. Supp. 757, C.D. 4641

(1976),  the issue presented was whether motorcross gloves could

be considered "specially designed for use in sports" under TSUS

item 735.05.  The court, citing Sports Industries, Inc. v. United

States, 65 Cust. Ct. 470, C.D. 4125 (1970) stated "it is well

established that whether an article is 'specially designed' or

'specially constructed' for a particular purpose may be

determined by an examination of the article itself, its

capabilities, and its actual use or uses."  (emphasis added).

The court then concluded that the gloves had features which

satisfied the specially designed requirement.

     Under these cases, the inquiry is whether the article has

features which make it suitable for the statutory purpose.  In

applying the approach followed in these cases to the particular

negative language at issue here, and given the legislative

history cited above, we conclude that in order to qualify for

classification in item 732.18, the importer must demonstrate that

there are important design features in the bicycles that preclude

the use of tires exceeding 1.625 inches in diameter.  In this

regard, it is not enough to prove that a bicycle was designed

with smaller tires in mind.  Rather, the use of larger tires must

be inconsistent with the safe and proper operation of the

bicycle.

     Clearly it is insufficient that as presented for

importation, the bicycle is equipped with smaller tires.  To

decide otherwise would mean that identical models equipped with

different size tires would be classifiable in different tariff

provisions.  We do not believe that such a result is consistent

with the statutory test.

     In the instant case, the bicycles can easily accommodate

tires larger than 1.625 inches.  Nothing about the bicycles'

frames or components would have to be altered or modified to

accommodate the larger tires.  In fact, it has been effectively

demonstrated that only the inner tubes and tires themselves would

have to be changed to change the tire size.  Nothing else on the

bicycles would require any changes, including the rims on which

the tires would fit.  Equipped with tires of 1.75 inches, the

Dynasty ATB will perform in its normal fashion.  Given the easy

suitability for use with such tires, the statutory standard is

not met.

     You contend that historically there are instances in which

bicycles equipped with smaller tires were capable of

accommodating larger tires.  Specifically, an affidavit submitted

refers to the Raleigh Electrolux made in 1949 as having tires

1.375 inches in diameter, advertised as having 1.5 inch tires and

being able to accommodate tires as wide as 1.75 inches, "even

though the wider tire was not typically utilized".

     Testimony before the Tariff Commission in the course of the

1947 tariff negotiations was that a British lightweight bicycle

could not accommodate tires greater than 1.5 inches.

      See Stenographer's Minutes of the Hearing Before the

Committee for Reciprocity Information, Volume 12 at 2187 (January

31, 1947, Testimony of H.L. Coe).  Assuming that the Raleigh

Electrolux was an exception to this rule, there is no evidence

that this fact was taken into account in the statute.  This is

not surprising since the affidavit states that the Raleigh in

question was neither equipped with or advertised as using larger

tires.  Thus, we do not regard the Raleigh's claimed capability

with larger tires as relevant.

     In a letter involving the same classification issue with

respect to a similar bicycle, we noted the importer's claim that

the manufacturer's warranty would be voided if the bicycle were

altered in any way inconsistent with its design.  Our inference

was that such an alteration would be necessary in order to

accommodate larger tires.  In addition, we noted that the

manufacturer proposed to issue a warning label stating that the

bike is designed for small tires and that changing tires would

risk safety and void the warranties.  We regarded this as some

evidence that the bicycle was not designed for use with larger

tires.

     We no longer find this reasoning persuasive.  All of the

warranties submitted for review speak of "alterations" or

"modifications."  As we noted above, such alterations or

modifications are not necessary to change the tires.

Accordingly, the warranty is no indication of whether the bicycle

is designed for use with larger tires.

     You suggest that use with larger tires would constitute a

fugitive use which should be disregarded for classification

purposes.  Based on our interpretation of the statute, it need

not be shown that the bicycles are principally used with larger

tires.  See Plus Computing Machines v. United States, supra.

Rather, the relevant consideration is whether or not the bike can

be used in its proper manner with the larger tires.

     You also argued that in view of the low cost of the bicycle,

it was unreasonable to expect that a consumer would purchase it

and immediately change to larger tires.  As discussed above, it

is the ability to accommodate such tires that we find to be the

relevant standard.  In any event, assuming that new tires would

not be immediately replaced, there is nothing that would prevent

the consumer from replacing the worn or damaged tires with larger

tires.

     We reject your contention that our decision in CIE 1784/58

is inconsistent with this analysis.  The issue in that ruling was

simply whether the statutory diameter could be regarded as having

been met because the tires with which the bicycle was equipped

were so close in size (1.6535 inches) to the standard.  The

decision merely held that the standard was to be applied exactly

as written.  It did not examine how to evaluate whether or not a

bicycle met the standard.

CONCLUSION:

     In view of their suitability for use with large tires, it

has not been demonstrated that the bicycles are not designed for

use with tires exceeding 1.625 inches.  Accordingly, they are

classifiable in item 732.24, TSUS, dutiable at the rate of 11

percent ad valorem.

     In our previous decision, we indicated the classification of

this merchandise under the Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTS).  In accordance with the analysis above, we

find our conclusion to have been in error.  The language of the

HTS tracks directly the provision in the TSUS.  Therefore, in

accordance with the above analysis, the proper classification of

this merchandise under the HTS is subheading 8712.00.30,

providing for bicycles and other cycles (including delivery

tricycles), not motorized:  bicycles having both wheels exceeding

65 cm in diameter:  other, dutiable at the rate of 11 percent ad

valorem.

     Pursuant to section 177.9(d)(1), Customs Regulations, (19

CFR 177.9(d)(1)), Ruling letter 082733, dated April 21, 1989, is

found to be in error and is hereby revoked.

     To the extent that you believe that you may have relied to

your detriment on the foregoing ruling, you may, at your

discretion, apply for temporary relief from the binding effects

of this revocation pursuant to 19 CFR 177.9(d)(3), Customs

Regulations.

                              Sincerely,

                              Harvey B. Fox

                              Director

                              Office of Regulations and Rulings

