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                       November 14, 1990

CLA-2  CO:R:C:G  088078  JS

CATEGORY:  Classification

William A. Zeitler

Bell, Boyd & Lloyd

1615 L Street, NW

Washington, D.C.

20036-5601

RE:  Request for reconsideration of HQ 086971; surgical towels

Dear Mr. Zeitler:

     By letter dated July 30, 1990, you requested

reconsideration, on behalf of your client Parkins, Inc., of HQ

086971 (June 19, 1990).  HQ 086971 determined that China, where

raw material to be used in the manufacture of surgical towels was

woven and dyed, is the country of origin pursuant to 19 CFR

12.130.  Upon further review, that ruling is determined to be

correct.

FACTS:

     The merchandise at issue are surgical towels constructed of

100 percent cotton fabric which is woven, dyed and placed on

rolls in China.  Thereafter the goods are exported to Mexico,

where they undergo the following processes:  the fabric is cut

and sewn, washed and dried, delinted, inspected, folded, and

packaged.  Furthermore, some or all of these activities are

carried out in a special environment designed to protect against

contamination of the goods, which complies with the manufacturing

standards for surgical towels set by medical buyers.

ISSUE:

     Whether the additional information provided regarding the

time, complexity and value added pursuant to the operations

performed in Mexico constitute a manufacturing or processing

operation resulting in a substantial transformation for purposes

of 19 CFR 12.130.

LAW AND ANALYSIS:

     Although most of the manufacturing processes at issue occur

in Mexico, the weaving of the raw material in China is deemed to

be the factor which contributes most to the creation of the final

product.  The fabric constructed in China is manufactured in such

a way as to be readily identifiable in the industry as surgical

toweling fabric; the special weave and the blue dye of the raw

material further marks its intended use in the manufacture of

these towels.

     We also note that the cost of production and value added

information you provided in your July 30 letter substantiates the

designation of China as the country of origin, since the greater

percentage of value added occurs in China rather than in Mexico.

     The processing which takes place in Mexico does not

indicate, as regards the time or level of skill required, that

assembly requires anything more than a number of simple

operations which do not constitute a substantial manufacturing or

processing operation.  See, HQ 086132 (February 2, 1990) and HQ

086971 (June 19, 1990)(cutting, hemming and stitching of fabric

not considered substantial manufacturing process as compared to

weaving of original surgical toweling material).  The machines

used in weaving the fabric are, as you state, operated on a 24

hour basis, as opposed to the lessor time required for the

processing functions conducted in Mexico.  Furthermore, the

detailed information you provide regarding the Mexican

manufacturing steps does not result in anything more than the

cutting, hemming and stitching of specialized fabric as

contemplated in the rulings above.

     HQ 555590 (May 21, 1990), which you cite as precedent in

part D of your letter, has been modified by HQ 733848 (October

30, 1990) to state that the country of origin for surgical

toweling is the country where the fabric is made, as indicated by

a long line of precedent stated therein.

     Consequently, the towels have not been substantially

transformed in Mexico. Wherever the fabric is produced is

therefore the country of origin pursuant to 19 CFR 12.130 for

quota and country of origin marking purposes.

HOLDING:

     The assembly operations performed in Mexico do not

constitute a substantial transformation as required by 19 CFR

12.130.  The country of origin for the merchandise at issue is

China, and a Chinese visa must accompany the goods.

     The holding set forth above applies only to the specific

factual situation and merchandise identified in the ruling

request.  This position is clearly set forth in Customs

Regulations 19 CFR 177.9 (b)(1), which states that a ruling

letter is issued on the assumption that all information furnished

in connection with the ruling request and incorporated therein,

either directly, by reference, or by implication, is accurate and

complete in every material respect.  Should it be subsequently

determined that the information furnished is not complete and

does not comply with 19 CFR 177.9(b)(1), the ruling will be

subject to modification or revocation.  In the event that there

is a change in the facts previously furnished, the country of

origin determination may be affected.  In such case, it is

recommended that a new ruling request be submitted in accordance

with section 177.2, Customs Regulations (19 CFR 177.2).

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Operations Division

