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CATEGORY:  Carriers

Dean H. Robb, Esquire

Carlsmith, Wichman, Case, Mukai and Ichiki

1001 Bishop Street

Pacific Tower, Suite 2200

Honolulu, Hawaii 96813

RE:  Application of the Coastwise Laws to the Commonwealth of the

     Northern Mariana Islands

Dear Mr. Robb:

          This letter is in response to your inquiry of March 7,

1990, in which you request a ruling regarding the applicability

of the coastwise laws, 46  U.S.C. App. 289 & 883 (1982), or

other applicable maritime laws to the Commonwealth of the

Northern Mariana Islands (CNMI).

FACTS:

          As stated in your letter, the contemplated activity

involves the use of a non-coastwise-qualified barge and tug to

lighter cargo in the CNMI.  The lightering operation would move

cargo between coastwise-qualified and non-coastwise-qualified

vessels and ports in the CNMI.

ISSUE:

          Whether the coastwise laws or other maritime laws

administered by the Customs Service prohibit a non-coastwise-

qualified vessel from engaging in a lightering operation in the

CNMI.

LAW AND ANALYSIS:

          Sections 289 and 883 of Title 46, Appendix, United

States Code, prohibit the transportation of passengers or

merchandise between points in the United States embraced within

the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in and

documented under the laws of the United States and owned by

persons who are citizens of the United States.  Likewise, section

316(a) of Title 46, Appendix, United States Code, prohibits the

towing of any vessel, other than a vessel in distress, between

ports or places in the United States embraced within the

coastwise laws by a vessel not documented under United States law

to engage in the coastwise trade.

          Sections 502(b) and 503(b) of the "Covenant to

Establish a Commonwealth of the Northern Mariana Islands in

Political Union with the United States of America," Pub. L. No.

94-241, as amended, 90 Stat. 263 (1976) (48 U.S.C.A. 1681 note

(1987)), provide in part that, except for activities of the

United States Government and its contractors in the CNMI, the

coastwise laws do not apply to the CNMI.  Consequently, the

coastwise laws, described above, would not prohibit the use of a

non-coastwise-qualified vessel in a lightering operation in the

CNMI.  Moreover, no other law administered by the Customs Service

prohibits such activity.

HOLDING:

          Neither the coastwise laws nor other maritime laws

administered by the Customs Service prohibit a non-coastwise-

qualified vessel from engaging in a lightering operation in the

CNMI.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

