                            HQ 110984

                          July 27, 1990

VES-4-01/03-CO:R:P:C  110984 GV

CATEGORY:  Carriers

John A. Grehan

302 Stewart Road

Midland, Ohio 45148

RE:  Bareboat Charter; Report of Arrival; Entry; Clearance

Dear Mr. Grehan:

     This is in response to your undated letter posing a series

of questions to which you request written rulings.  Our findings

are set forth below.

FACTS:

     You are the owner of a U.S.-flag vessel. In view of the

questions you pose we assume that the subject vessel is foreign-

built and therefore cannot qualify for a coastwise endorsement.

You further state that all stores and contents of the vessel are

intended for the personal use of the owner, his guests, or

employees.  No persons are carried by the vessel other than the

owner, his guests, or employees.  The specific questions you pose

are as follows:

     1.  I am the owner of a sailing vessel that I wish to place

in charter service.  I have been led to understand that, in order

to be valid, a "bareboat charter" contract may not include any

geographical restrictions as to where the charterer may take the

boat.  The standard contract used by the charter manager I am

considering placing my boat with has such a restriction.  The

restriction is due to insurance requirements.  If the boat is

removed from the listed geographical area, the insurance no

longer covers.  In light of this, would a "bareboat charter"

using such a contract still be considered a true "bareboat

charter"?

     2.  Would a charter contract without any geographical

restrictions, but containing language defining the area of

insurance coverage and stating the charterer would be responsible

for the vessel and any necessary insurance coverage if the vessel

were taken out of the defined area be considered a true "bareboat

charter" contract?
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     3.  Would it still be considered a "bareboat charter" if a

group of people sharing expenses all signed the charter

agreement?

     4.  Is a documented vessel with both commercial registry and

recreation endorsements on its certificate of documentation

required to clear Customs outbound to a foreign port if the

operation is recreational in nature?

     5.  Is a documented vessel with both commercial registry and

recreation endorsements on its certificate of documentation

required to clear Customs outbound to international waters if the

operation is recreational in nature?

     6.  In question number five, if the vessel had no contact

with any other vessel while in international waters, is it

required to clear Customs inbound?

     7.  If the owner of a documented vessel with both commercial

registry and recreation endorsements on its certificate of

documentation uses the vessel to travel to a foreign port with

his family, would that be considered recreational in nature?

     8.  Is the "bareboat charter" of a documented vessel with

both commercial registry and recreation endorsements on its

certificate of documentation considered to be recreational in

nature?

     9.  Is the vessel in question number eight required to clear

Customs if it intends to venture into international waters?

     10.  Is the vessel in question number eight required to

clear Customs inbound if it has no contact with any other vessel

while in international waters?

     11.  Is the vessel in question number eight required to

clear Customs outbound to a foreign port?

ISSUE:

     Whether the use of a U.S.-owned, U.S.-flag vessel as

described above is in compliance with the applicable Customs

laws and regulations relating to coastwise trade, report of

arrival, entry and clearance.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, section 883 (46

U.S.C. App. 883) often called the "Jones Act", provides, in part,

that no merchandise shall be transported between points in the

United States embraced within the coastwise laws either directly

or via a foreign port, or for any part of the transportation, in
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any vessel other than a vessel built in and documented under the

laws of the United States and owned by persons who are citizens

of the United States (i.e., a coastwise-qualified vessel).

Section 289 of title 46 (46 U.S.C. App. 289), which appears to be

more applicable to your proposal, prohibits the transportation of

passengers between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or by way of a foreign port,

in a non-coastwise-qualified vessel (see above).  We note that

for purposes of section 289, "passenger" is defined as " ... any

person carried on a vessel who is not connected with the

operation of such vessel, her navigation, ownership or business"

(19 CFR 4.50(b)).

     In interpreting the coastwise laws (i.e., 46 U.S.C. App.

289, 883) Customs has ruled that a point in the United States

territorial waters is a point in the United States embraced

within the coastwise laws.  The territorial waters of the United

States consist of the territorial sea, defined as the belt, 3

nautical miles wide, adjacent to the coast of the United States

and seaward of the territorial sea baseline.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to the coastwise

laws.  However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond the 3 mile territorial sea) and back to the point

of embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  It

should be noted that the carriage of fishing parties for hire,

even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns

to the point of the passenger's embarkation, is considered

coastwise trade.

     The Customs Service has consistently held that when a vessel

is chartered under a bona fide bareboat charter, the bareboat

charterer is treated as the owner of the vessel for the period of

the charter, and, because the owners are not considered

"passengers" for the purposes of the coastwise laws, the

charterer is not proscribed by the coastwise laws from using the

vessel during the charter for pleasure purposes only.  A vessel

chartered under a charter arrangement other than a bareboat

charter (e.g., a time or voyage charter) and used in coastwise

transportation (see discussion above on the carriage of

passengers entirely in territorial waters or to the high seas or

foreign waters) would be subject to penalties under the coastwise

laws.  A vessel chartered under a bareboat charter would also be

subject to penalties if the bareboat charterer used it in the
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coastwise trade (e.g., to transport passengers (other than bona

fide guests) between coastwise points or entirely within

territorial waters).

     In our review of charter arrangements to determine whether

or not they are bareboat charters we have generally held that:

          The nature of a particular charter arrangement is a

          question of fact to be determined from the circum-

          stances of each case.  Under a bareboat charter or

          demise charter the owner relinquishes complete man-

          agement and control of the vessel to the charterer.

          On the other hand, if the owner retains a degree of

          management and control, however slight, the charter

          is a time or voyage charter, and the vessel is deemed

          to be engaged in trade.  The crux of the matter is

          whether complete management and control have been

          wholly surrendered by the owner to the charterer so

          that for the period of the charter the charterer is

          in effect the owner.  Although a charter agreement on

          its face may appear to be a bareboat or demise

          charter, the manner in which its covenants are

          carried out and the intention of the respective

          parties to relinquish or to assume complete

          management and control are also factors to be

          considered.

     Section 4.60(a), Customs Regulations (19 CFR 4.60(a))

provides, in part, that "Except as otherwise provided for in this

section, every vessel bound for a foreign port or ports shall be

cleared for a definite port or ports in the order of its

itinerary ..."  Section 4.60(b), Customs Regulations (19 CFR

4.60(b)) lists those vessels not required to clear including the

following:  a documented vessel with a pleasure license

endorsement (see section 4.60(b)(1)); a vessel exempted from

entry under 19 U.S.C. 1441 (see section 4.60(b)(3), which

includes, pursuant to 19 U.S.C. 1441(3), licensed yachts or

undocumented American pleasure vessels not engaged in trade nor

in any way violating the Customs or navigation laws of the United

States and not having visited any hovering vessel ...); and a

vessel bound for the high seas except a vessel bound to another

vessel on the high seas to (1) Transship export merchandise which

it has transported from the U.S. to the vessel on the high seas;

or (2) Receive import merchandise from the vessel on the high

seas and transport the merchandise to the U.S. (see sections

4.60(e)(1) and (2)).

     Section 4.2(a), Customs Regulations (19 CFR 4.2(a))

provides for the reports of arrival of vessels as required by 19

U.S.C. 1433.  In regard to U.S.-flag vessels, 19 U.S.C. 1433

provides that immediately upon the arrival at any port or place

within the United States or the Virgin Islands, the master of any
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vessel from a foreign port or place, or any vessel of the United

States carrying bonded merchandise, or foreign merchandise for

which entry has not been made, shall report arrival at the

nearest Customs facility (see 19 U.S.C. 1433(a)(1)(A) and (C).

     Section 4.3(a), Customs Regulations (19 CFR 4.3(a))

provides, in part, that except as specified in 19 U.S.C. 1441

(see applicable exceptions noted above), every American vessel

arriving in the United States from a foreign port or place shall

make entry at the nearest customhouse within 48 hours after

arrival.  Section 4.3(c), Customs Regulations (19 CFR 4.3(c))

states that for purposes of the vessel entry requirements, a

"foreign port or place" shall include a vessel on the high seas

when the vessel arriving in the U.S. is returning from the vessel

on the high seas after having (1) Transported export merchandise

out of the U.S. to the vessel on the high seas and there

transshipped the merchandise to that vessel; or (2) Transported

import merchandise to the U.S. from the vessel on the high seas

after having there received the merchandise from that vessel.

     Accordingly, the following responses correspond to the

questions you pose in your letter:

     1.  Whether a charter agreement includes geographical

restrictions as to where the charterer may take the boat is not

in and of itself determinative as to whether the agreement is

considered a "bareboat charter".  In view of the fact that you

did not submit a copy of the charter agreement we are unable to

make such a determination.  We have ruled that even when a

charter is described as a bareboat one, the actual circumstances

of the charter agreement control in the determination of whether

it is a bareboat charter for purposes of the coastwise laws.

Upon receipt of a copy of the charter agreement, which would

include the geographical restrictions to which you refer, we will

be able to issue a definitive ruling as to whether it is a valid

bareboat charter.

     2.  We reiterate that without reviewing the entire charter

agreement, we are unable to determine whether a charter

agreement without geographical restrictions, but containing

language defining the area of insurance coverage and stating the

charterer would be responsible for the vessel and any necessary

insurance coverage if the vessel were taken out of the defined

area would be considered a valid "bareboat charter" contract.

     3.  If, after reviewing the charter agreement, we are of the

opinion that it does constitute a valid bareboat one, the fact

that a group of people sharing expenses all signed the charter

agreement (i.e., they would be the "bareboat charterers") is

irrelevant.
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     4.  A documented vessel with both registry and recreation

endorsements on its certificate of documentation would not have

to clear Customs outbound to a foreign port pursuant to sections

4.60(b)(1) and (3), Customs Regulations, provided it is used

solely for recreational purposes and not to transport merchandise

or passengers in trade.

     5.  A documented vessel with both registry and recreation

endorsements on its certificate of documentation would not have

to clear Customs outbound to international waters pursuant to

sections 4.60(e)(1) and (2), Customs Regulations, provided it is

used solely for recreational purposes and not to transport

merchandise or passengers in trade.

     6.  We assume that by the term "clear customs inbound" you

mean report arrival and make entry.  In question number five, if

the vessel had no contact with any other vessel while in

international waters, pursuant to sections 4.2(a) and 4.3(a) and

(c)(1) and (2), Customs Regulations, the vessel would not be

required to do either.

     7.  If the owner of a documented vessel with both commercial

registry and recreation endorsements on its certificate of

documentation uses the vessel to travel to a foreign port with

his family (the members of which are not considered "passengers"

for purposes of section 4.50(b), Customs Regulations), said use

would be considered recreational in nature for purposes of the

applicable Customs laws.

     8.  A bona fide "bareboat charter" of a documented vessel

with both commercial registry and recreation endorsements on its

certificate of documentation entitles the charterer to use the

vessel for pleasure purposes only (i.e., for recreational use)

without violating the coastwise laws.  The validity of a bareboat

charter agreement allows a certain use of the vessel, the actions

of the chartering party determine whether said use is in

compliance with the terms of the charter agreement.  The use of

the vessel for other than recreational purposes (i.e., the

transportation of passengers and/or merchandise between coastwise

points) invalidates the bareboat charter agreement and subjects

the vessel to penalties under the coastwise laws for any

violation thereof.

     9.  In regard to whether the vessel in question number eight

is required to clear Customs if it intends to venture into

international waters, see our response to question number five

above.

     10.  In regard to whether the vessel in question number

eight is required to clear Customs inbound (i.e., report arrival
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and make entry) if it has no contact with any other vessel while

in international waters, see our response to question number six

above.

     11.  In regard to whether the vessel in question number

eight is required to clear Customs outbound to a foreign port,

see our response to question number four, above.

HOLDING:

     The use of a U.S.-owned, U.S.-flag vessel as described above

is in compliance with the applicable Customs laws and regulations

relating to coastwise trade, report of arrival, entry and

clearance as set forth above.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

