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CATEGORY:  Carriers
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Chief, Branch 2

Associate Chief Counsel

(International)
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Washington, D.C. 20224

RE:  Coastwise Trade; Passengers; Foreign-Flag Vessel;

     46 U.S.C. App. 289

Dear Ms. Marcus:

     This is in response to your memorandum dated May 11, 1990

(your ref:  CC:INTL-Br2 INTL-948-86) requesting our assistance in

the application of the Jones Act to various fact patterns

involving foreign-owned and foreign-operated vessels.  Our

findings are set forth below.

FACTS:

     In developing regulations for the taxation of transportation

income you are interested in determining the circumstances under

which the operation of a cruise ship between a foreign port and

one or more U.S. ports would be in violation of the Jones Act.

You are also interested in whether the provisions of the Jones

Act consider related activities performed by unrelated or related

parties, or if they apply only to the activities of an individual

vessel.  The specific fact patterns you wish us to consider are

as follows:

     EXAMPLE 1.  Passengers are transferred by bus from the

     airport in City A in the United States to a port in City B

     in a contiguous country.  The passengers embark on a cruise

     on a foreign-owned vessel in City B.  The vessel travels

     from City B to various intermediate U.S. ports.  The cruise

     concludes at a U.S. port in City C, where the passengers

     disembark.

          Would the facts violate U.S. Customs Service

     regulations if the bus is either (a) owned by the company

     that owns and operates the vessel; (b) the bus company is a

     related or an unrelated company that has a contractual
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     arrangement with the owner/operator of the vessel; or (c)

     the bus company is an unrelated company that has a

     contractual arrangement with a tour company, which is

     related to the owner/operator or the vessel.

     EXAMPLE 2.  On the cruise in Example 1, passengers either

     disembark or go ashore temporarily to take sight-seeing

     excursions at an intermediate U.S. port.  Would there be a

     violation of the Act if:

          (a)  Passengers are allowed to remain on shore at the

     intermediate U.S. port for an extended period of time (e.g.,

     several days), but are on board when the vessel leaves port;

          (b)  Passengers are allowed to disembark at an

     intermediate U.S. port?

     EXAMPLE 3.  Passengers begin a cruise on a foreign-owned and

     operated vessel in City A in the United States.  The vessel

     travels to one or more U.S. coastwise ports and a foreign

     port.  The passengers disembark at a U.S. coastwise port.

     Is it relevant that the intermediate foreign port is: (a) a

     contiguous country foreign port; (b) a nearby foreign port;

     or (c) a foreign port?

          For example, could a foreign-owned and operated vessel

     operate a cruise which carries passengers from Miami,

     Florida through the Panama Canal to Acapulco, Mexico to San

     Diego, California and finally to Seattle, Washington and not

     violate Customs regulations?  Similarly, what would be the

     result for a foreign-owned and operated vessel that operated

     a cruise from New York City to Philadelphia to Nassau, and

     ultimately to Miami?

ISSUE:

     Whether the transportation of passengers on foreign-flag

vessels as described above constitute violations of 46 U.S.C.

App. 289.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, section 883 (46

U.S.C. App. 883), the merchandise coastwise law often called the

"Jones Act", provides, in part, that no merchandise shall be

transported between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or via a foreign part, or for

any part of the transportation, in any vessel other than a vessel

built in and documented under the laws of the United States and

owned by persons who are citizens of the United States (i.e., a

coastwise-qualified vessel).  Section 289 of title 46 (46 U.S.C.

App. 289, the passenger coastwise law which appears to be more -
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relevant to your concerns) as interpreted by the Customs Service,

prohibits the transportation of passengers between points in the

United States embraced within the coastwise laws, either directly

or by way of a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel

(see above).  For purposes of section 289, "passenger" is defined

as "... any person carried on a vessel who is not connected with

the operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business." (19 CFR 4.50(b))  Section 4.80a, Customs Regulations

(19 CFR 4.80a, copy enclosed) is interpretive of section 289.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws.

However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  It

should be noted that the carriage of fishing parties for hire,

even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns

to the point of the passenger's embarkation, is considered

coastwise trade.

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is a point in the

United States embraced within the coastwise laws.  The

territorial waters of the United States consist of those inland

U.S. waters deemed navigable, and the territorial sea, defined as

the belt, 3 nautical miles wide, adjacent to the coast of the

United States and seaward of the territorial sea baseline.  The

U.S. Coast Guard determines whether a particular body of water is

deemed to be navigable waters of the United States in order to

ascertain its jurisdiction to enforce the laws it administers.

The U.S. Customs Service, in ascertaining its own jurisdiction to

enforce the navigation laws its administers, is strongly disposed

to follow the determinations of the U.S. Coast Guard in the

absence on Federal judicial decisions or explicit Congressional

enactment, although it is not required to do so.

     In regard to Example 1 above, the relationship of the bus to

the vessel in terms of ownership or contractual arrangement is

irrelevant for purposes of section 289.  The focus of section 289

is on the route of the vessel in question.  In this fact scenario

the vessel embarked passengers at a port of a contiguous foreign

country (i.e., a "nearby foreign port" as defined in 19 CFR

4.80a(a)(2)), proceeded to various intermediate U.S. ports before

the passengers finally "disembarked" (as defined in 19 CFR

4.80a(a)(4)) at a U.S. port.  Such a voyage does not constitute

coastwise transportation of passengers for purposes of section

289.  It should be noted that the applicable provisions
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prohibiting the movement of passengers on foreign-based busses

between United States points are set forth in 19 CFR

123.14(c)(1).

     In regard to Example 2 above, if passengers either disembark

(see the definitions of "embark" and "disembark" set forth in 19

CFR 4.80a(a)(4)) or go ashore temporarily to take sight-seeing

excursions at an intermediate U.S. port there would be no

violation of section 289 if they are either: (a) allowed to

remain on shore at the intermediate U.S. port for an extended

period of time (e.g., several days), but are on board when the

vessel leaves the port; or (b) allowed to disembark at an

intermediate U.S. port.  The rationale behind this is the same as

that discussed above: in both scenarios the passengers in

question embarked at a non-coastwise point (City B in a

contiguous foreign country) and disembarked at a U.S. coastwise

point.  Accordingly, there is no coastwise transportation of

passengers for purposes of section 289.

     In regard to Example 3 above, the relevancy of whether an

intermediate foreign port is a "nearby foreign port" (as defined

in 19 CFR 4.80a(a)(2)) or a "distant foreign port" (as defined

in 19 CFR 4.80a(a)(3)) is crucial in determining whether or not

a violation of section 289 has occurred.  In the first fact

pattern set forth in Example 3, the passengers embark at a

coastwise point (Miami) on a voyage to several coastwise points

(San Diego and Seattle) and a nearby foreign port (Acapulco).  In

view of the fact that the passengers are disembarking at Seattle

(a coastwise port other than the port of embarkation) there is a

violation of section 289 (see 19 CFR 4.80a(b)(2)).  The same

analysis holds true for the second fact pattern in Example 3; the

passengers embark at a coastwise point (New York City) on a

voyage to several coastwise points (Philadelphia and Miami) and a

nearby foreign port (Nassau) with the passengers disembarking at

Miami (a coastwise port other than the port of embarkation)

resulting in a violation of section 289.

     It should be noted, however, that in each of the two fact

patterns set forth in Example 3, had a distant foreign port (see

19 CFR 4.80a(a)(3)) been substituted on the cruise itinerary for

the nearby foreign ports (i.e., Acapulco and Nassau) or merely

added to the existing itinerary and the passengers proceeded with

the vessel to the distant foreign port, there would have been no

violation of section 289 (see 19 CFR 4.80a(b)(3)).
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HOLDING:

     The transportation of passengers on foreign-flag vessels as

described above constitutes violations of 46 U.S.C. App. 289 as

discussed above.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

Enclosure

