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CATEGORY:  Carriers

Mr. Michael Chris Wold

1946 Fir Street

McMinnville, Oregon 97128

RE:  Coastwise; Voyage to Nowhere; Foreign-Built Vessel; BRONWYN;

     46 U.S.C. App. 289.

Dear Mr. Wold:

          This letter is in response to your letter, dated June

12, 1990, requesting a ruling regarding the use of your foreign-

built vessel, BRONWYN, in transporting passengers in the United

States.

FACTS:

          The BRONWYN is a racing sloop that was built by Souter

& Sons in Cowes, England, in 1974.  For the past six years, the

vessel has been day sailing out of the Virgin Islands under a

certificate of inspection issued by the United States Coast

Guard.  This certificate indicates that the vessel is forty-seven

feet long, and its net tonnage is sixteen tons.

          You state in your letter that you now intend to use the

vessel on day sails from Maui, Hawaii, or Newport, Oregon.  These

trips will involve carrying passengers beyond the three-mile

territorial limit and returning to the same dock from which the

vessel departed.  The passengers will not be permitted to fish or

swim from the vessel.

ISSUE:

          Whether the carriage of passengers by a foreign-built

vessel beyond the United States territorial limits is an

engagement in the coastwise trade under United States law.

LAW AND ANALYSIS:

          The coastwise passenger law provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported.

46 U.S.C. App. 289.  The Customs Service has consistently

interpreted this proscription to apply to any vessel except a

United States built, owned, and properly documented vessel. See

46 U.S.C.A. 12106 & 12110 (West Supp. 1990), 46 U.S.C. App.

289, and 19 C.F.R. 4.80(a) (1989).  We note, however, that the

coastwise laws do not at the moment extend to the Virgin Islands.

46 U.S.C.A. App. 877 (West Supp. 1990).

          In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, the Customs Service has ruled that

the carriage of passengers entirely within territorial waters,

even though the passengers disembark at their point of

embarkation and the vessel touches no other point, is considered

coastwise trade subject to the coastwise laws.  E.g.,

Headquarters Ruling Letter 110990, dated May 21, 1990.  However,

the transportation of passengers to the high seas or foreign

waters and back to the point of embarkation, often called a

"voyage to nowhere," is not considered coastwise trade.  Id.  An

important corollary to this rule is that a "voyage to nowhere"

assumes the passengers do not leave the vessel, even temporarily,

at another United States point.  Id.  The territorial waters of

the United States consist of the territorial sea, defined as the

belt, three nautical miles wide, adjacent to the coast of the

United States and seaward of the territorial sea baseline.

          Based on the foregoing provisions and interpretations,

if the itineraries of the BRONWYN include only trips beyond the

territorial limits, then such trips will not result in an

engagement by the vessel in the coastwise trade.  However, if the

vessel stays within the territorial waters of the United States,

then the prohibitions contained in the coastwise laws will apply

to the voyage.

          This ruling does not address issues within the purview

of other governmental agencies, e.g., the United States Coast

Guard for issues relating to vessel documentation, safety, and

inspection requirements.  If you wish to contact the Coast Guard

about these matters, you may communicate with your local Coast

Guard office or Coast Guard Headquarters at the following

address:

               Thomas Willis

               Chief, Vessel Documentation

               U.S. Coast Guard (GMVI-6/13)

               2100 Second Street, S.W. (Room 1312)

               Washington, D.C. 20593-001

HOLDING:

          The use of vessel to transport passengers on trips

beyond the three-mile territorial limits departing from and

returning to the same dock is not considered an engagement in the

coastwise trade, provided the passengers do not leave the vessel

at another United States point.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

