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CATEGORY:  Carriers

Mr. N. Dale Dunham

Emergency Planning Coordinator

San Francisco International Airport

San Francisco, California 94128

RE:  Coastwise; Passenger; Hovercraft; Rescue; Classification; 46

     U.S.C. App. 289; 46 U.S.C. App. 883; subheading

     8901.10.00, HTSUS.

Dear Mr. Dunham:

     This letter is in response to your letter of July 25, 1990,

regarding the use of foreign-built hovercraft to perform air

crash rescue in San Francisco Bay.

FACTS:

     San Francisco International Airport is examining the use of

hovercraft for air crash rescue, recovery and associated

operations and training on the waters of San Francisco Bay.  You

state that hovercraft are almost exclusively manufactured abroad.

We assume for purposes of this analysis that the hovercraft at

issue is designed for use principally over water.

ISSUES:

     (1)  Whether the coastwise laws prohibit the use of a

foreign-built hovercraft for air crash rescue operations and

training.

     (2)  What is the classification under United States law of

a hovercraft designed principally for use over water.

     (3)  Whether a foreign-built hovercraft imported into the

United States is subject to entry and assessment of duty under

United States law.

LAW AND ANALYSIS:

I.   Eligibility for Use of a Hovercraft as a Rescue Vessel

     under the Coastwise Laws of the United States.

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289 (Supp. III

1985), provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States,

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     Pursuant to 46 U.S.C.A. 12106 and 12110 (West Supp. 1990)

and consistent with 46 U.S.C.A. App. 883 (1975 & West Supp.

1990) (the coastwise merchandise law), the Customs Service has

consistently held that the prohibition in 46 U.S.C. App. 289

applies to all non-coastwise-qualified vessels.  Non-coastwise-

qualified vessels include, with certain exceptions, any vessel

other than a vessel built in, properly documented under the laws

of, and owned by citizens of the United States. 46 U.S.C.

12106(a)(2)(B); 19 C.F.R. 4.80(a)(2)-(3) (1990).

     The Customs Service has held that hovercraft, when used as

in this case on or in proximity to water, are considered

"vessels" for purposes of the navigation laws, of which the

coastwise passenger statute is one.  See T.D. 56390(1), 100

Treas. Dec. 168 (1965).

     The Customs Regulations define "passenger" for purposes of

section 289 as "any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business." 19 C.F.R. 4.50(b) (1990).  Whereas the

use of hovercraft is otherwise within the ambit of the coastwise

laws, the Customs Service has held that the use of a vessel for

rescue work is not considered to be transportation of passengers

or merchandise as defined in the regulations.  Consequently, the

utilization of the vessel for rescue work is not considered to be

an engagement in the coastwise trade.  T.D. 78-438, 12 Cust. B. &

Dec. 953 (1978);  Headquarters Letter Ruling 109373, dated March

28, 1988.

     Furthermore, the Customs Service has held that a person

being trained or receiving instruction in the handling or

navigation of a vessel, and whose presence on board the vessel is

required in order to receive such training or instruction, is not

a "passenger" within the coastwise laws.  Accordingly, while the

vessel is used for such training, it need not be documented to

engage in the coastwise trade.  See Headquarters Ruling Letter

104973, dated January 12, 1981; see also Headquarters Ruling

Letter 109850, dated December 27, 1988, and Headquarters Ruling

Letter 109287, dated February 24, 1988.  We conclude that the

coastwise laws do not prohibit the use of a foreign-built

hovercraft for air crash rescue and training operations.

II.  Classification and Entry of Hovercraft

     under United States Law.

     United States law requires that all goods imported into the

customs territory of the United States be subject to or exempt

from duty as provided for in the Harmonized Tariff Schedules of

the United States (HTSUS).  The General Rules of Interpretation

(GRI's) set forth the legal framework in which merchandise is to

be classified under the HTSUS.  GRI 1 requires that

classification be determined first according to the terms of the

headings of the tariff and any relative section or chapter notes

and, unless otherwise required, according to the remaining

GRI's.

     Classified under Heading 8901, HTSUS, are cruise ships,

excursion boats, ferry boats, cargo ships, barges and similar

vessels for the transportation of persons or goods. The

Explanatory Notes, which provide the official interpretation of

the tariff at the international level, include within Heading

8901 "[v]essels of the hydroglider type, hydrofoils and

hovercraft."  Hovercraft, being principally designed and used to

transport people over water, are classified in subheading

8901.10.00, HTSUS, under the provision for "cruise ships,

excursion boats and similar vessels principally designed for the

transportation of persons...."  The hovercraft under

consideration, assuming it is designed for use principally over

water, would be classified under this provision.

     United States Note 1 to Chapter 89, HTSUS, exempts from

formal customs consumption entry and the payment of duty vessels

if in use in international trade or commerce.  You state that the

hovercraft will be used exclusively in the San Francisco Bay

area.  From this description, we assume that it is unlikely that

the hovercraft will be used beyond the internal or territorial

waters of the United States; consequently, the vessel will not be

used in international trade or commerce.  The vessel therefore

does not benefit from this exemption.  However, vessels not

classified in Headings 8903 and 8907, subheadings 8905.90.10 and

8906.00.10, or Chapter 98, HTSUS, are excepted from entry.  55

Fed. Reg. 40162, 40166 (October 2, 1990)(to be codified at 19

C.F.R. 141.4(b)).

HOLDINGS:

     The coastwise laws of the United States do not prohibit the

use of a foreign-built hovercraft for air crash rescue and

training operations.

     Hovercraft, being principally designed and used to

transport people over water, are classified under subheading

8901.10.00, HTSUS.  Vessels not classified in Headings 8903 and

8907, subheadings 8905.90.10 and 8906.00.10, or Chapter 98,

HTSUS, are excepted from entry.

     We note, however, your statement with respect to the

prospective use of the hovercraft in "associated operations."  As

we do not know what such activity entails, we cannot comment as

to the coastwise, entry, duty, or any other implication of this

additional activity.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

