                            HQ 111350

                        December 10, 1990

VES-13-18-CO:R:P:C 111350 RAH

CATEGORY:  Carriers

Chief, Residual Liquidation and Protest Branch

U.S. Customs Service

6 World Trade Center

New York, N.Y.

RE:  Vessel Repair; Painting; 19 U.S.C.  1466.

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum of October 3, 1990,

forwarding a petition for review on vessel repair entry number

514-3004240-1.

FACTS:

     The record reflects that the SEA-LAND CRUSADER, voyage 029,

arrived at the port of Elizabeth, New Jersey on June 27, 1990,

and a vessel repair entry was filed on the same day.

     An application for relief was filed on August 22, 1990,

which was denied in part by the New York Region for lack of proof

that paint was of U.S. origin.  The subject of this ruling is a

petition for review in the form of a letter dated September 14,

1990, claiming that all paint supplied to the SEA-LAND CRUSADER

in Haina, Dominican Republic was manufactured in the United

States.

ISSUE:

     Whether the paint for which the petitioner seeks relief is

dutiable under 19 U.S.C.  1466.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 19, United States Code, section 1466(a), provides in

pertinent part for payment of duty in the amount of 50 percent ad

valorem on the cost of foreign repairs to vessels documented

under the laws of the United States to engage in the foreign or

coastwise trade, or vessels intended to be employed in such

trade.

     Painting, including labor and materials, has long been held
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to be a dutiable repair. T.D. 49532.  There are limited

situations in which painting is not subject to duty.  For

example, it is not subject to duty if it is an integral part of a

repair necessitated by a casualty, and necessary to restore the

safety and seaworthiness of the vessel.  C.I.E. 1043/60.

     It is Customs position with regard to materials such as

paint, which have been manufactured and purchased in the United

States and installed aboard a U.S. documented vessel by other

than U.S. residents or regular crew, the labor alone is

dutiable. See, T.D. 75-257.  In our adherence to the policy set

forth in T.D. 75-257, however, it has come to our attention in

the past that affidavits have been submitted which misrepresent

the place of manufacture of the article in question.  Inasmuch as

we have come to learn of this misrepresentation, it is our policy

to require evidence beyond an affidavit from an interested party

to establish U.S. manufacture and U.S. purchase.

     In support of its claim, the petitioner submits a "FAX"

dated July 26, 1990, from International Paint (USA) Inc., stating

that "...all marine paints supplied [to the petitioner] under

blanket order No. 185-NC-18 O.E. (annual contract) in the United

States will be manufactured by International Paint in the United

States."  The petitioner also submits a self-serving document

providing:

          In order to be able to maintain our vessels,

          it is unavoidable that we use foreign labor

          in certain ports during the vessels voyage.

          This labor immediately will be instructed to

          use their tools when doing maintenance on our

          vessels and charge us for it.  However when

          applying paints such paint will be supplied

          by our vessels.  All paints we purchase are

          bought from a vendor in the United States.

          This vendor is selected after a bid process

          and once selected is given the exclusive

          contract for supplying paints to our vessels

          at agreed upon prices which are fixed for

          the entire duration of the contract

          (approximately one year).

     There are two invoices from Bobo's Maintenance in Rio Haina,

Dominican Republic, regarding the painting in question.  One

invoice, Job No. CD-6118, is entitled "Work Report" and describes

the labor to paint the vessel and includes the cost.  The other

invoice, Job No. CD-6118, entitled "Report of Items Consumed"

lists the paint.  The latter invoice does not contain any

evidence that the paint was owner-supplied or of U.S.

manufacture.  Furthermore, there is no proof, other than a self

serving statement by the petitioner, that the paint "consumed"
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was supplied to the petitioner by International Paint (USA),

Inc., or that it was U.S. manufactured, as the petitioner claims.

Accordingly, the paint is dutiable.

HOLDING:

     Following a thorough review of the evidence provided, and as

detailed in the law and analysis section of this ruling, the

petition for review is denied in full.

     If you have any further questions regarding this matter,

please do not hesitate to contact our office.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

