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                        November 28, 1990

VES-3-07  CO:R:P:C  111412  JBW

CATEGORY:  Carriers

Mr. David S. Berry

Caicos Corporation

528 Winslow Way West

Bainbridge Island, WA 98110

RE:  Coastwise; Foreign-Built; Pile Driving; Derrick Barge; 46

     U.S.C. App. 883; 46 U.S.C. App. 289; 46 U.S.C. App.

     316(a).

Dear Mr. Berry:

     This letter is in response to your request, dated

November 19, 1990, for a ruling on the application of the

coastwise laws to the use of a non-coastwise-qualified derrick

barge in United States waters.

FACTS:

     The Caicos Corporation is a marine general contractor

operating in the Puget Sound area of Washington State.  Caicos

wishes to use a Canadian-built derrick barge as a pile-driver at

different points in United States waters.  You stated by

telephone that the barge, while operating, will be secured to the

seabed either by anchors or otherwise.  Transportation of workers

to and from the barge will likely be made by skiffs under five

net tons.

ISSUE:

     Whether the coastwise laws prohibit the use of a foreign-

built derrick barge as a pile-driver in United States waters.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise laws of the United States prohibit the

transportation of merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built and documented under the laws of the United States

and owned by persons who are citizens of the United States. 46

U.S.C. App. 883 (Supp. III 1985)(referred to as "the Jones

Act").  Generally, the coastwise laws apply to points within the

territorial sea of the United States, defined as the belt, three

nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and

to points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and the coastline

differ.  Headquarters Ruling Letter 111275, dated November 13,

1990.

     The Customs Service has consistently held that a non-

coastwise-qualified vessel used as a moored facility within

territorial and internal waters does not engage in the coastwise

trade and consequently does not violate the coastwise laws, or

any other law administered by the Customs Service, provided that

the vessel remains stationary.  E.g., C.S.D. 89-107, 23 Cust. B.

& Dec., No. 44, 8, 9 (1989).  Thus, the use of a foreign-built,

moored, stationary barge for pile driving operations does not

appear to violate the coastwise laws.  If, however, the vessel is

not secured or attached to the seabed while in use, then such

operations would be prohibited by the coastwise laws.

     We note that although the vessel under consideration may

not be engaging in the coastwise trade while in operation as a

moored, stationary pile driving facility, the vessel itself will

become a coastwise point if used as such.  C.S.D. 89-107.

Therefore, any vessel moving merchandise or passengers between

the stationary platform and another coastwise point must be

documented for the coastwise trade.  46 U.S.C. App. 289 & 883

(1982 & Supp. III 1985).  Furthermore, the barge itself may not

have any passengers or merchandise aboard during its initial

movement to the work site, during its movement from work site to

work site, or during its movement following the completion of the

project, provided these sites are points subject to the

application of the coastwise laws.  C.S.D. 89-107.  Finally,

United States law requires that a coastwise-qualified vessel tow

the vessel under consideration between coastwise points.  46

U.S.C.A. App. 316(a) (West Supp. 1990).

     You stated that transportation of the work crew will likely

be transported from shore to the barge by a power skiff

measuring less than five net tons.  These vessels would be

ineligible for coastwise documentation by the Coast Guard.  46

U.S.C.A. 12102 (West Supp. 1990).  Vessels of less than five net

tons, however, are not precluded from engaging in the coastwise

trade simply because they are ineligible for documentation

provided they are otherwise coastwise qualified--that is, United

States built and owned.  19 C.F.R. 4.80(a)(2) (1990).

HOLDING:

     The coastwise laws do not prohibit the use of a non-

coastwise-qualified barge for pile-driving operations provided

that the barge, while operating, is moored and remains

stationary.  Under such circumstances, the barge becomes a

coastwise point itself.  Transportation of passengers and

merchandise to or from the barge and other coastwise points must

be by coastwise-qualified vessels.  While being moved from work

site to work site, the barge may not transport passengers or

merchandise.  Finally, coastwise-qualified vessels must be used

to tow the barge between coastwise points.

                         Sincerely,

                         Harvey B. Fox

                         Director

                         Office of Regulations and Rulings

