                            HQ 221433

                       September 19, 1990

BOR-2-01 CO:R:C:E  221433 GG                                 

CATEGORY:  Entry/Liquidation

William H. Carey

A.N. Deringer, Inc./W.R. Filbin & Co., Inc.

1010 Niagara Street

Buffalo, New York 14213

RE:  Transportation of merchandise through Canada; 19 U.S.C.

1554; 19 CFR 123.21; transshipment permitted; 19 CFR 123.26;

merchandise may exit and enter United States at same port; in-

transit manifest required; merchandise must be sealed; shippers'

export declarations filed at final port of exportation.  

Dear Mr. Carey:

     This is in response to your letter dated April 28, 1989,

which concerns the transshipment of containerized cargo through

Canada.  You request approval of an operation your client, the

Norfolk & Western Corp., plans to undertake with respect to

merchandise that will be transported into Canada for reloading

purposes only.

FACTS:

     The Norfolk & Western Corp. would like to truck

containerized U.S. merchandise across the Canadian border to a

special railroad loading facility, where the containers will be

transferred to stack trains.  The containers will be sealed when

they enter Canada and will remain sealed while they are in

Canada.  After the completion of the loading process, the trains

carrying the containers will then reenter the United States at

the same port where the containers had originally exited to

Canada.  The trains will then proceed to various destinations on

the U.S. West Coast, where the merchandise will be exported.  The

reason given for the shipment of the containers in this

circuitous manner is that it is less expensive than trucking them

directly across country.

ISSUE:

     1)  Whether containers of merchandise may be taken by truck

into Canada, transshipped onto railroad stack cars, and then

returned to the United States through the same port, without

being treated as an importation?

     2)  Where should the Shippers Export Declaration be filed,

if, after their transshipment in Canada, the containers then

return by train to the United States and proceed to the West

Coast for exportation overseas?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 554 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1554), and section 123.21 of the Customs Regulations (19 CFR

123.21) allow domestic or previously imported, duty-paid or in

bond merchandise to be transported from one port to another in

the United States through contiguous countries, if the proper

authorities consent to the procedure.  The advantage of

transporting merchandise in this manner is that it will not be

treated as an importation when it is returned to the United

States, and the requirement of an inward foreign manifest will be

waived when an in-transit manifest is presented.  In-transit

merchandise returned to the United States will be treated as a

regular importation from Canada or Mexico, if no in-transit

manifest is furnished upon the merchandise's return, and if the

seals affixed to the merchandise to ensure that it was not

tampered with or diverted while outside of the United States were

missing or had been broken without Customs' supervision.  

     It would be overly restrictive to interpret the language in

19 U.S.C. 1554 as precluding transactions where merchandise left

the United States and then, at a later time, returned via the

same port.  As long as the conditions with respect to manifests

and sealing have been complied with, a company can transship

merchandise through contiguous countries via the same U.S. port,

without the return being treated as an importation.  Subject to

these conditions, the Norfolk & Western Corp.'s containerized

merchandise may both leave, and return to, the United States at

Buffalo.

     Section 123.26 of the Customs Regulations specifically

provides for the transshipment of in-transit merchandise from one

conveyance to another in foreign territory.  The transferring of

the containers from the trucks to the railroad stack cars would

be allowed under this regulation.  If the seals have to be broken

during the transfer, a Customs officer would have to be there to

supervise the operation.

     The district office of Customs has expressed concern that

the authorization of this procedure would result in an increase

in paperwork and manpower requirements.  However, we think some

of these fears can be assuaged by stating that only one in-

transit manifest, the United States-Canada Transit Manifest on

Form 7512-B Canada 8-1/2, need be prepared for each container of

merchandise.  The use of this type of manifest should give the

government adequate control over the merchandise, and will

obviate the need, in this particular instance, for separate in-

transit rail manifests. 

     In this type of operation, the shipper must present the

shippers' export declarations at the final port of exportation,

which the Norfolk & Western Corp. has indicated will be ports on

the U.S. West Coast.  See section 4.63 of the Customs Regulations

(19 CFR 4.63).

HOLDING:

     1)  Containers of merchandise may be taken from the United

States into Canada, transshipped from one conveyance to another,

and then returned to the United States via the same port, without

being treated as an importation, as long as the containers are

sealed while in Canada and a Customs officer supervises any

operations which require the seals to be broken, and an in-

transit manifest is furnished upon the merchandise's return to

the United States.

     2)  The proper place to file the shippers' export

declarations is the final port of exportation, which under these

particular facts would be various ports on the U.S. West Coast.

                               Sincerely,

                               John Durant, Director




