                            HQ 222151

                         August 13, 1990

ENT-1-07 CO:R:C:E 222151 C

CATEGORY:  Entry/Liquidation

Regional Commissioner of Customs

Southeast Region

909 S.E. 1st Avenue

Miami, FL 33131

RE:  Application of Customs Regulations 141.67 and 141.68

to entries submitted through Automated Broker

Interface (ABI); Cargo Selectivity; ACS; C.D. 3550-28

Dear Sir:

     This responds to your February 9, 1990, memorandum regarding

the referenced subject (ADM-9-O:C CM).

     Your memorandum concerned the following scenario: A broker

files an entry through ABI, which is then passed through the

cargo selectivity mode of ACS (Automated Commercial System).  The

system instructs Customs to examine the merchandise.  Customs

orders the merchandise delivered to the CES (Container

Examination Station).  The broker instructs that delivery not be

made and submits a letter to Customs withdrawing the entry under

{141.67.  The merchandise is never delivered to the CES, nor is

it examined.

     Your memorandum suggested that this scenario is inconsistent

with Customs enforcement concerns and evidences a means of escape

from detection for those who would attempt to circumvent entry

procedures for certain merchandise.

     Customs Directive 3550-28 (copy attached), dated October 10,

1987, addresses this matter.  It instructs that after the broker

receives a conditional release message, "which indicates that

Customs expects to perform a 'general' or an 'intensive'

examination," the broker "must" submit the entry to Customs, even

if the broker intends not to use it.  Deletion of the entry data

depends on the explanation offered by the broker for not using

the entry submitted.  Although the directive does not address

withdrawal under {141.67, it is clear that Customs consideration

of the explanation would precede any decision to permit

withdrawal of the entry under the regulation.  Where cargo

selectivity has instructed an examination, any explanation would

be reasonably suspect.

     As applied to the scenario you presented, the merchandise

could be examined before permitting the withdrawal of the entry. 

Generally, Customs can examine merchandise in Customs custody

anytime prior to release.  19 U.S.C. 1499.

                               Sincerely,

                               Michael H. Lane




