                            HQ 544394

                         October 9, 1990

VAL-2 CO:R:C:V 544394 pmh

CATEGORY: Valuation

District Director

Los Angeles, LA

RE: Application for Further Review of Protest

    No. 2704-89-000093; Dutiability of Warranty Costs

Dear Sir:

     The above referenced protest and application for further

review were filed against your decision regarding the appraised

value of certain merchandise imported by Sony Corporation of

America (the importer).

FACTS:

     According to a memorandum filed by the importer's counsel in

support of this protest, the merchandise under consideration

consists of televisions, radios, video cassette recorders and

other electronic articles.  The importer sells the merchandise to

U.S. consumers and guarantees the quality of the merchandise by

means of a warranty which lasts for a period ranging from ninety

days to one year from the date of purchase.  The warranty covers

latent defects in material and workmanship under normal

conditions.  Initial returns of latently defective merchandise

are repaired by the importer and resold as second quality

merchandise at a discounted price.  The importer also contracts

with unrelated service centers to repair latently defective

merchandise in use.  These service centers invoice the importer

for the total cost of repair, including parts and labor.  The

importer maintains records showing the amount of repair costs

incurred and the losses on resale of second quality merchandise.

Certain copies of these records have been submitted.

     In an October 19, 1988 memorandum, the concerned import

specialist noted that the warranty costs should not be deductible

from the transaction value of the merchandise, based on the fact

that the importer is responsible for the warranty in this case

and that returns under warranty are the normal predictable result

of doing business.
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ISSUE:

     Whether the subject repair costs are deductible from the

transaction value of the imported merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     The method of appraisement is transaction value pursuant to

section 402(b) of the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade

Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C. 1401a).  Section 402(b)(1)

of the TAA provides, in pertinent part, that the transaction

value of imported merchandise is the price actually paid or

payable for the merchandise when sold for exportation to the

United States plus amounts for the items enumerated in section

402(b)(1) of the TAA.  The price actually paid or payable is

defined in section 402(b)(4)(A) of the TAA as: "the total payment

(whether direct or indirect...) made, or to be made, for the

imported merchandise by the buyer to, or for the benefit of, the

seller."

     In Generra Sportswear Company v. United States, Slip-Op. 89-

1652 (1990), the court held that it was reasonable for Customs to

conclude that the entire payment made to the seller for quota

charges, was "for imported merchandise" within the meaning of

subsection 1401a(b)(4)(A).  This is in accordance with our

position previously set forth in TAA #6 that all moneys paid to

the foreign seller are part of the price actually paid or

payable.

     In contrast, section 402(b)(3)(A) specifies certain items

that are not included in transaction value.  Section

402(b)(3)(A)(i) of the TAA provides:

     The transaction value of imported merchandise does not

include any of the following, if identified separately from

the price actually paid or payable ...:

     (A) Any reasonable cost that is incurred for--(i) the

      construction, erection, assembly, or maintenance of, or

      the technical assistance provided with respect to, the

      merchandise after its importation into the United

      States; ...

      The importer contends that the costs associated with the

warranty should be deducted under section 402(b)(3)(A)(i) as

reasonable costs for maintenance of the merchandise after

importation into the United States.  Furthermore, the importer

cites C.S.D. 88-18, as authority for making such deductions on

the basis of "estimated" repair costs.  We disagree.
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      With regard to the first point, we note that section

402(b)(3)(A)(i) of the TAA does not refer generically or

specifically to warranty/repair costs.  Therefore, the question

becomes whether Customs has the authority to deduct

warranty/repair costs from transaction value under section

402(b)(3)(A)(i) of the TAA.  Customs has previously addressed

this question and considers section 402(b)(3)(A)(i) as applying

generally to turn-key contracts.  This interpretation is

supported by the Note to Article 1 of the Agreement on

Implementation of Article VII of the General Agreement on Tariffs

and Trade (GATT Valuation Agreement), which provides in pertinent

part that, if separately identified, "charges for construction,

erection, assembly, maintenance or technical assistance,

undertaken after importation on imported goods such as industrial

plant, machinery or equipment" should not be included in

transaction value (emphasis added).  Neither this statutory

provision nor the above-cited note provide statutory authority to

make adjustments to transaction value for post-importation

repairs for latent production defects.  Since section 402(b) of

the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of

1979 (TAA; 19 U.S.C. 1401a), is the U.S. implementation of the

GATT Valuation Agreement, it is our position that section

402(b)(3)(A)(i) applies to "imported goods such as industrial

plant, machinery or equipment."

     In this regard, we further note that C.S.D. 88-18, was

reconsidered and modified in part by HQ 544247, dated February

28, 1989.  In HQ 544247, Customs upheld its earlier holding that

repair costs which consisted of mending and cleaning imported

precast concrete panels, were deductible from the transaction

value, under section 402(b)(3)(A)(i).  However, Customs stressed

that the facts of that case were unique, and that the "actual"

repair costs were deductible under section 402(b)(3)(A)(i)

because they were costs incurred during the construction of a

building, "costs... incidental to and necessary for the

construction, erection and assembly of a building that was free

of defects."  Consequently, it remains our position that section

402(b)(3)(A)(i) of the TAA applies to costs incurred for the

maintenance/repair of "imported goods such as industrial plant,

machinery or equipment," and does not provide authority to deduct

warranty/repair costs for consumer goods.
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     In addition, since the amount for warranty considerations

was included in the total payment transferred from the buyer to

the seller in exchange for the imported merchandise, it is

properly part of the price actually paid or payable and there is

no authority for taking it out.

HOLDING:

     Based upon the information submitted and for the reasons

stated above, we find that the warranty costs in this case

cannot be separately identified fron the price actually paid or

payable and are, therefore, not deductible under section

402(b)(3)(A)(i) of the TAA, or otherwise.  Accordingly, you are

directed to deny this protest.  A copy of this decision should be

attached to the Form 19, Notice of Action, to be sent to the

protestant.

                           Sincerely,

                            John Durant, Director

                            Commercial Rulings Division

